Kapusta czerwona na ciepło…pomocy!!!

Witam,
gdzieś, kiedyś jedliśmy czerwoną kapustę na ciepło. Była pyszna :Wow!:
Dziś mój małż wrócił z zakupów z główką czerwonej kapusty :Hmmm…:
Szukam jakiegoś sprawdzonego (pisanego duzymi literami :Fiu fiu:) przepisu bo ze mnie kucharka jak … :Wstyd:
Już sama nie wiem co do tego potrzebuje bo co przepis to inne składniki:Fiu fiu:
Podpowiedzcie prosze …

19 odpowiedzi na pytanie: Kapusta czerwona na ciepło…pomocy!!!

piggy Dodane ponad rok temu,

Szatkujesz, zalewasz wodą i gotujesz z dwoma liścmi laurowymi i zielem angielskim (z 5 kuleczek)
Jak kapusta będzie miękka odcedzasz.
smażysz pokrojony drobno boczek , jak już będzie lekko wysmażony, zrumieniony dodajesz poszatkowaną cebulę (jedną), rumienisz razem.
Wrzucasz do kapusty, dodajesz łyżeczkę cukru, sól, pieprz, sok z połówki cytryny. Na koniec dodajesz jedno tarte jabłko.

Gdyby była mdła dodajesz sok z drugiej połówki cytryny lub nieco octu winnego

jusstyna Dodane ponad rok temu,

Robię podobnie jak Piggy tylko nie dodaję jabłka.Nawet dzieci jadły a oni kapusty za bardzo nie lubią.

piggy Dodane ponad rok temu,

Zamieszczone przez Jusstyna:Robię podobnie jak Piggy tylko nie dodaję jabłka.Nawet dzieci jadły a oni kapusty za bardzo nie lubią.

jabłko dodaje fajny aromat, tylko nie może być słodkie, musi być takie trochę winne.

ewike Dodane ponad rok temu,

To ja zamieszam jeszcze bardziej
gotuję kapustę (połówka lub ćwiartka)+ jedno obrane, pokrojone w kawałki jabłko+mały listek laurowy + 2 kulki ziela+ kilka kulek pieprzu. Do ugotowanej dodaję drobno skrojoną cebulę, drobno kroję niewielki kawałeczek słoniny i roztapiam aż zostaną skwarki ( jeśli nie mam słoniny to łyżka masła)Przyprawiam cukrem ok 1-2 łyżeczki, octem 1-2 łyżki, solą 1/2 łyżeczki i pieprzem. Przyprawy dodaję aż będzie miała wyraźny smak. Lepsza gdy postoi z godzinę czy dwie.

jusstyna Dodane ponad rok temu,

Zamieszczone przez Piggy:jabłko dodaje fajny aromat, tylko nie może być słodkie, musi być takie trochę winne.

Dajesz jakąś konkretną odmianę?

pieski3 Dodane ponad rok temu,

Dzięki bardzo :Wow!:
Już mi ślinka cieknie….
tylko na zakupy trzeba iść :Fiu fiu: ale już wiem co kupić (chyba spróbuje tą z jabłkiem :Hmmm…:)

piggy Dodane ponad rok temu,

Zamieszczone przez Jusstyna:Dajesz jakąś konkretną odmianę?

najczęściej renetę

mamia Dodane ponad rok temu,

A ja robię tak:

sprawdza się na ciepło i na zimno:-)

szatkuję, gotuję w wodzie, tyle, żeby ledwie kapuchę przykryło.
kiedy już jest krucha, odcedzam.
dodaję cytrynę, czerwoną cebulę drobniutko pokrojoną, słonecznik uprażony na suchej patelni, sól i pieprz. Inne przyprawy opcjonalnie. A! i oliwę…. na koniec:-)

Smacznego:-)

mamia Dodane ponad rok temu,

następnym razem dodam renetę? – będzie bardziej soczysta….ta sałatka z kapusty;-):Hmmm…:

ewike Dodane ponad rok temu,

Zamieszczone przez Piggy:najczęściej renetę
ha, ha miałam odruchowo napisać najlepiej renetę, nie tylko ja fanką renet

pieski3 Dodane ponad rok temu,

Zamieszczone przez ewike:ha, ha miałam odruchowo napisać najlepiej renetę, nie tylko ja fanką renet

To ja na prawdę daleko od kuchni :Wstyd: nawet takiej nazwy nie słyszałam :Wstyd:

ewike Dodane ponad rok temu,

To stara odmiana i nie wygląda błyszcząco jak nowe

pieski3 Dodane ponad rok temu,

Zaraz zaczynam wielkie gotowanie ……
ciekawe co mi z tego wyjdzie ???

Następny będzie próbowany bigos a później młoda kapusta :Wow!: (ale mi przyszło na gotowanie :Hmmm…:)

magda Dodane ponad rok temu,

U mnie na śląsku babcia/mama robiła tak:
szatkuje sie kapuche, zalewa wodą i gotuje do miękkości. Odcedza. Daje się odrobinę tluszczu, posiekaną cebulke, sol, pieprz (lubimy pikantnie) i dusi, pod koniec ciut octu dla kolorku.

nunak Dodane ponad rok temu,

ja idę na łatwiznę
i

kupuje kapuchę czerwoną w słoiku (lidlowa, biedronkowa wszystko jedno)
wywalam na sitko przelewam wrzątkiem
wrzucam do gara, podlewam trochę wodą
to sie gotuje (dusi) na małym gazie z listkiem laurowym

w między czasie

kroje jabłko (rzeczoną renetę najlepiej) ze skórką bez ogryzka
kroje cebulkę – to wszystko na patelni na maśle podsmażam
dodaję do garnka z kapustą
solę posypuję pieprzem
dodaje rodzynki…….

na koniec posypuję troszke mąką i mieszam
i gotowe

pieski3 Dodane ponad rok temu,

Spróbuję tego przepisu bo ….. tak się umęczyłam z pokrojeniem tej czerwonej kapusty :Hmmm…: czyba mam noże nieostre !!!!

paulinka-z Dodane ponad rok temu,

Moja mama robi TAKĄ pyszną. Bardzo podobnie jak przepis Magdy tylko, że my lubimy na słodko, więc na pewno dosładza i daje kilka goździków, a jeśli chodzi o tłuszcz to smalec.
Ale w jakich ilościach to niestety nie napiszę 😉

ewike Dodane ponad rok temu,

Tarką, tarką jest szybko i drobno

pieski3 Dodane ponad rok temu,

Juz miałam wrzucić do blendera (taka byłam zdesperowana) ale pokroiłam. :Hura!: Drugą część kapusty potraktuje tarką …:Fiu fiu:

Znasz odpowiedź na pytanie: Kapusta czerwona na ciepło…pomocy!!!?

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Polecam
Przedstawienie teatralne "Czarownica Próchnica"
Wszystkim rodzicom polecam obejrzenie z dzieckiem nagranego przedstawienia teatralnego p.t. "Czarownica Próchnica" przedstawienie w wesołej formie uczy dzieci jak należy dbać o zęby i dlaczego jest to takie ważne? http://www.youtube.com/watch?v=5u8WglKYmcc Chętnie poczytamy
Czytaj dalej
Tematy, których nie znalazłam w forum
Jak to jest z tym CŁEM?
Ktos mi wyjaśni? Kupilam w Stanach rzecz - dokładnie torbę/lunchbox za 29.95usd. Do tego zapłaciłam za przesyłkę 47 usd. Pan z ups przywiózł w piatek, pokwitowałam i luz. Dzisiaj pan przyjechal
Czytaj dalej