Karczek – szybki i pyszny

Postów wyświetlanych: 9 - od 1 do 9 (wszystkich: 9)
  • Autor
    Wpisy
  • #56420

    wasia

    Polecam Wam na szybki obiad lub kolację.
    Potrzebujecie:
    cztery, grube ( 3-4 cm) plastry karczku bez kości
    dwie zupy cebulowe Knorra
    pół litra śmietany

    i tak: Karczek wkładacie do brytfanny czy czegoś podobnego i zasypujecie zupami cebulowymi. Mięcho musi poleżeć sobie w tym godzinę pod przykryciem. Potem zalewacie to wszytko śmietaną i wkładacie do gorącego piekarnika ( 150-180 st) na dwie godzinki.
    Ja robię do tego ziemniaczki zasmażane i salatę lodową z sosem.
    Przepis dostałam od mojego przyjaciela, świetnego kucharza:)

    Aga i Ania 27.03.03

    #722421

    leszczynka

    Re: Karczek – szybki i pyszny

    Te zupy cebulowe to takie typy „gorący kubek”?
    Wsypujemy je w postaci proszku czy zupy?

    LESZCZYNKA ,Mati,Natka i Emi.



    #722422

    teo

    Re: Karczek – szybki i pyszny

    no własnie też miała spytac – o te zupy…..

    ILONA I KUBEK 2,5 roku

    #722423

    kasialublin

    Re: Karczek – szybki i pyszny

    ….a smietana jaka ma byc 18%, 12% a moze 30%?
    Pozdrawiam Kasia i …

    Dominik 16.12.1996/Kubuś 24.07.2003

    #722424

    anja72

    Re: Karczek – szybki i pyszny

    NO LADNIE1
    JAK TO MA BYC NA SZYBKI OBIAD TO CHYBA PREDZEJ MOZNA COS INNEGO UGOTOWAC!
    CHYBA SIE POMYLIŁAS Z TYM „SZYBKI”?
    PIOZDRAWIAM

    ania i marcinek

    #722425

    meg9

    Re: Karczek – szybki i pyszny

    Co prawda pytanie nie do mnie, ale może mogę odpowiedzieć ? 🙂
    Chodzi o zupy cebulowe w dużych paczkach, czyli nie „kubkowe” ale „talerzowe” ;). Wsypujemy je w postaci proszku. Śmietana według uznania, kto jaką lubi, mniej lub bardziej tłustą.
    Ja to danie podpatrzyłam u przyjaciółki, ale jedliśmy je w wersji z piersiami z kurczaka. Pycha 🙂 Tą wersję polecam dla spieszących się, tylko 50 minut ;)))
    Moja przyjaciółka robiła tak: na dno naczynia żaroodpornego wsypywała jedną zupę, na to kładła podwójną pierś kurczaczkową, posypywała ją drugą zupą, zalewała śmietaną i siup do pieca. W tej wersji wychodzi delikatne, nieco wyrazistszy smak uzyskamy po posypaniu piersi lekko pieprzem. Solą nie ! Zupki są dość słone 🙂 Dla filetów 50 minut minimum. Gotowy sos, po wyjęciu mięsa jest dość gęsty, można dolać trochę mleka, rozrzedzi sie nieco i będzie go więcej 😉 można zresztą kombinować, danie jest elastyczne 🙂 słyszałam wersję, że było robione wyłącznie z mleka i też wyszło 🙂 może być pół na pół smietana z jogurtem naturalnym, słowem, co tam akurat macie w lodówce 🙂 My jedliśmy z ryżem i kiszonymi ogórkami. Rewelacja 🙂
    Acha, dno naczynia i brzegi (między pokrywką a naczyniem) można lekko posmarować masłem, śmietana lubi przywierać 😉

    Magda i Michałek ( 02.06.2002 )



    #722426

    wasia

    Re: Karczek – szybki i pyszny

    :))))
    szybki w sensie samej roboty, bo w międzyczasie można robic sto innych rzeczy

    Aga i Ania 27.03.03

    #722427

    wasia

    Re: Karczek – szybki i pyszny

    Ja daję śmietanę 18 %, nie zrażaj się tym,że i tak „się zetnie” w piekarniku.

    Aga i Ania 27.03.03

    #722428

    wasia

    Re: Karczek – szybki i pyszny

    Leszczynko,
    zupy cebulowe w proszku, nie w postaci zupy. I nie Gorący kubek, tylko takie normalne Knorra.
    Smacznego!

    Aga i Ania 27.03.03

Postów wyświetlanych: 9 - od 1 do 9 (wszystkich: 9)


Musisz się zarejestrować lub zalogować, żeby odpowiedzieć

Close