Polecam Wam na szybki obiad lub kolację.
Potrzebujecie:
cztery, grube ( 3-4 cm) plastry karczku bez kości
dwie zupy cebulowe Knorra
pół litra śmietany
i tak: Karczek wkładacie do brytfanny czy czegoś podobnego i zasypujecie zupami cebulowymi. Mięcho musi poleżeć sobie w tym godzinę pod przykryciem. Potem zalewacie to wszytko śmietaną i wkładacie do gorącego piekarnika ( 150-180 st) na dwie godzinki.
Ja robię do tego ziemniaczki zasmażane i salatę lodową z sosem.
Przepis dostałam od mojego przyjaciela, świetnego kucharza:)
Aga i Ania 27.03.03
8 odpowiedzi na pytanie: Karczek – szybki i pyszny
Re: Karczek – szybki i pyszny
Te zupy cebulowe to takie typy “gorący kubek”?
Wsypujemy je w postaci proszku czy zupy?
LESZCZYNKA,Mati,Natka i Emi.
Re: Karczek – szybki i pyszny
no własnie też miała spytac – o te zupy…..
ILONA I KUBEK 2,5 roku
Re: Karczek – szybki i pyszny
…. A smietana jaka ma byc 18%, 12% a moze 30%?
Pozdrawiam Kasia i…
Re: Karczek – szybki i pyszny
NO LADNIE1
JAK TO MA BYC NA SZYBKI OBIAD TO CHYBA PREDZEJ MOZNA COS INNEGO UGOTOWAC!
CHYBA SIE POMYLIŁAS Z TYM “SZYBKI”?
PIOZDRAWIAM
ania i marcinek
Re: Karczek – szybki i pyszny
Co prawda pytanie nie do mnie, ale może mogę odpowiedzieć? 🙂
Chodzi o zupy cebulowe w dużych paczkach, czyli nie “kubkowe” ale “talerzowe” ;). Wsypujemy je w postaci proszku. Śmietana według uznania, kto jaką lubi, mniej lub bardziej tłustą.
Ja to danie podpatrzyłam u przyjaciółki, ale jedliśmy je w wersji z piersiami z kurczaka. Pycha 🙂 Tą wersję polecam dla spieszących się, tylko 50 minut ;)))
Moja przyjaciółka robiła tak: na dno naczynia żaroodpornego wsypywała jedną zupę, na to kładła podwójną pierś kurczaczkową, posypywała ją drugą zupą, zalewała śmietaną i siup do pieca. W tej wersji wychodzi delikatne, nieco wyrazistszy smak uzyskamy po posypaniu piersi lekko pieprzem. Solą nie ! Zupki są dość słone 🙂 Dla filetów 50 minut minimum. Gotowy sos, po wyjęciu mięsa jest dość gęsty, można dolać trochę mleka, rozrzedzi sie nieco i będzie go więcej 😉 można zresztą kombinować, danie jest elastyczne 🙂 słyszałam wersję, że było robione wyłącznie z mleka i też wyszło 🙂 może być pół na pół smietana z jogurtem naturalnym, słowem, co tam akurat macie w lodówce 🙂 My jedliśmy z ryżem i kiszonymi ogórkami. Rewelacja 🙂
Acha, dno naczynia i brzegi (między pokrywką a naczyniem) można lekko posmarować masłem, śmietana lubi przywierać 😉
Magda i Michałek ( 02.06.2002 )
Re: Karczek – szybki i pyszny
🙂
szybki w sensie samej roboty, bo w międzyczasie można robic sto innych rzeczy
Aga i Ania 27.03.03
Re: Karczek – szybki i pyszny
Ja daję śmietanę 18 %, nie zrażaj się tym,że i tak “się zetnie” w piekarniku.
Aga i Ania 27.03.03
Re: Karczek – szybki i pyszny
Leszczynko,
zupy cebulowe w proszku, nie w postaci zupy. I nie Gorący kubek, tylko takie normalne Knorra.
Smacznego!
Aga i Ania 27.03.03
Znasz odpowiedź na pytanie: Karczek – szybki i pyszny