To danie jest u nas w rodzinie juz kupe lat i chcialabym sie z wami podzielic tym przepisem.
Karczek kroimy na plastry.Kazdy plaster troche tluczemy ale nie za bardzo.Kupujemy w sklepie marynate staropolska Kamisa i smarujemy nia karczek i wkladamy na noc do lodowki. Nastepniego dnia podsmazamy z obydwu ston. Przygotowujemy naczynie zaroodporne i na dno kladziemy jablka(jakies kwasne np. szara reneta) pokrojone w czastki. Na jablka kladziemy pare kotletow a na ktolety pokrojona w polplastry cebule(surowa).I znowu miesko i znowu cebula i znowu miesko a na sam wierzch znowu jabluszka.Ilosc warst zalezy oczywiscie od ilosci mieska. Calosc polewamy bulionem (kostka wieprzowa), i wkaldamy do nagrzanego do 200st. piekarnika na ok 45 minut.Dla mojej rodziny jest to pychota!!
Pozdrawiam Kasia
7 odpowiedzi na pytanie: Karczek w jablkach-PYCHOTA!
Re: Karczek w jablkach-PYCHOTA!
Bardzo ciekawy przepis muszę go wypróbować! A co do tego najlepiej podawać tzn. jaką surówkę czy może już nic tylko ziemniaki. Podpowiedz z czym najlepiej smakuje
Pozdrawiam serdecznie
mery
Aniołek 12.02.04r
Re: Karczek w jablkach-PYCHOTA!
aż mi się zachciało to zjeść…
Możesz mi powiedzieć: karczek co to jest za mięso?
Re: Karczek w jablkach-PYCHOTA!
Karczek to jest mieso wieprzowe….z karczku np. robi sie baleron… A jesli chodzi o slatki to do karczku pasuja prawie wszystkie a zamiast ziemniakow podaje tez ryz albo piecczone ziemniaczki…. Pozdrawiam Kasia
Re: Karczek w jablkach-PYCHOTA!
dzięki! hihia, ale ciemna jestem, nie?
Re: Karczek w jablkach-PYCHOTA!
Karczek=karkówka?
A mięsko przykrywasz czy pieczesz bez przykrycia
Mam ochotę na to danie.
Pozdrawiam
Ewa
Re: Karczek w jablkach-PYCHOTA!
przykrywam przykrywam…….
Kasia
Re: Karczek w jablkach-PYCHOTA!
Zrobiłam dziś na obiadek – prawdziwa pychotka 🙂 Z radością włączam tę potrawę do naszego menu.
Pozdrowionka,
Znasz odpowiedź na pytanie: Karczek w jablkach-PYCHOTA!