Karkówka w Coli

Postów wyświetlanych: 3 - od 1 do 3 (wszystkich: 3)
  • Autor
    Wpisy
  • #112521

    carlain

    Składniki

    1 kg karkówki

    1 duża cebula

    4 średnie ząbki czosnku

    1,5 szklanki coli

    0,5 szklanki ketchupu

    łyżka musztardy sarepskiej

    przyprawy : sól zmiękczająca mięso, pieprz, gyros

    1 szkl. = 250 ml

    1. Karkówkę kroimy w plastry, każdy przyprawiamy solą, pieprzem i przyprawą do gyrosa. Lekko oblewamy ketchupem. Zamykamy w pojemniku i wstawiamy do lodówki na noc.

    2. Przygotowujemy sos: colę, ketchup i musztardę mieszamy w misce.

    3. Mięso obsmażamy na patelni, a w międzyczasie kroimy cebulę i czosnek w plastry .

    4. Układamy w naczyniu żaroodpornym warstwę mięsa, na to kilka plastrów cebuli i czosnku. Kolejna warstwa mięsa, cebuli i czosnku – tak do wyczerpania składników.

    5. Zalewamy sosem. Naczynie przykrywamy i wkładamy do rozgrzanego piekarnika.

    6. Pieczemy około godziny w 180 stopniach. 15 minut przed końcem pieczenia zdjąc nakrywę naczynia.

    Rady: Jeśli ktoś woli gęstszy sos, dodać pod koniec pieczenia zasmażkę z masła i mąki.

    Zdjęcia tutaj 🙂

    #5100541

    agaz

    Knorr odgapil 😉 juz widzialam torebke z takim napisem 🙂



    #5100542

    ankaa83

    Robiłam kiedyś takie żeberka, pychotka 🙂

Postów wyświetlanych: 3 - od 1 do 3 (wszystkich: 3)


Musisz się zarejestrować lub zalogować, żeby odpowiedzieć

Close