Składniki
1 kg karkówki
1 duża cebula
4 średnie ząbki czosnku
1,5 szklanki coli
0,5 szklanki ketchupu
łyżka musztardy sarepskiej
przyprawy : sól zmiękczająca mięso, pieprz, gyros
1 szkl. = 250 ml
1. Karkówkę kroimy w plastry, każdy przyprawiamy solą, pieprzem i przyprawą do gyrosa. Lekko oblewamy ketchupem. Zamykamy w pojemniku i wstawiamy do lodówki na noc.
2. Przygotowujemy sos: colę, ketchup i musztardę mieszamy w misce.
3. Mięso obsmażamy na patelni, a w międzyczasie kroimy cebulę i czosnek w plastry.
4. Układamy w naczyniu żaroodpornym warstwę mięsa, na to kilka plastrów cebuli i czosnku. Kolejna warstwa mięsa, cebuli i czosnku – tak do wyczerpania składników.
5. Zalewamy sosem. Naczynie przykrywamy i wkładamy do rozgrzanego piekarnika.
6. Pieczemy około godziny w 180 stopniach. 15 minut przed końcem pieczenia zdjąc nakrywę naczynia.
Rady: Jeśli ktoś woli gęstszy sos, dodać pod koniec pieczenia zasmażkę z masła i mąki.
Zdjęcia tutaj [Zobacz stronę] 🙂
2 odpowiedzi na pytanie: Karkówka w Coli
Knorr odgapil 😉 juz widzialam torebke z takim napisem 🙂
Robiłam kiedyś takie żeberka, pychotka 🙂
Znasz odpowiedź na pytanie: Karkówka w Coli