Karp w galarecie- sposoby

Postów wyświetlanych: 6 - od 1 do 6 (wszystkich: 6)
  • Autor
    Wpisy
  • #116878

    carlain

    Hej!
    Macie jakieś sprawdzone i łatwe przepisy na karpia w galarecie?
    Chciałabym zrobić na te święta, ale szczerze mówiąc nigdy tego nie próbowałam i nie wiem jak smakuje i jak za to się zabrać :/

    #5432302

    olusia

    Ja robię tak: gotuję głowy karpi (ze 3 sztuki) z marchewką, pietruszką, selerem, listkami laurowymi (2) i zielem angielskim (3-4 szt), sól + pieprz w ziarnach.
    Gotuję tak długo aż warzywa będą miękkie. Wyciągam warzywa. Do wywaru (jeszcze z głowami) daję karpia pokrojonego w dzwonka. Gotuję chwilę, bo mięso szybko się robi mięciutkie.
    Delikatnie wyciągam rybę. Wywar odcedzam, doprawiam do smaku (sól, pieprz, cytryna). W wywarze rozpuszczam żelatynę.

    Na półmisku układam rybę. Można w całości dzwonka, ale ja obieram z ości, bo dzieciaki tak lubią.
    Dekorujesz czym lubisz. Może być marchewka z wywaru, albo groszek czy kukurydza, jajko. Ja nie daję nic, bo lubimy samą rybkę.

    Mam nadzieję, że w miarę jasno napisałam 😉



    #5432303

    carlain

    Dzięki Olusiu :Wow!:
    A powiedz mi czy ten wywar to taki podobny w smaku jak mniej więcej do nóżek drobiowych/wieprzowych? Pewnie trochę bardziej rybe czuć?

    #5432304

    olusia

    Podobny, ale faktycznie rybą czuć :Śmiech: Jak dobry karp to wywar jak dla mnie nawet ciut słodkawy, dlatego doprawiam cytryną 🙂

    Kiedyś robiłam coś podobnego:

    Teraz raczej tak, tylko z np jednym plasterkiem marchewki:

    Zdjęcia przykładowe, zaczerpnięte z netu.

    #5432305

    carlain

    Ale ładne :Kocham:
    Chyba spróbuję na początek tą pierwszą wersję w dzwonkach, mam nadzieję że mi wyjdzie bo mój M jest smakoszem tego dania, a ja jeszcze tego nie umiem :Fiu fiu:

    Dziękuję Ci kochana!

    #5432306

    olusia

    Sama nabrałam ochoty i na święta na pewno zrobię 🙂

Postów wyświetlanych: 6 - od 1 do 6 (wszystkich: 6)


Musisz się zarejestrować lub zalogować, żeby odpowiedzieć

Close