KARP WIGILIJNY???

Postów wyświetlanych: 12 - od 1 do 12 (wszystkich: 12)
  • Autor
    Wpisy
  • #84287

    kiara

    Kochane npiszcie mi,prosze,jakis sprawdzony przepis na pyszny karp.W tym roku pierwszy raz bede go robila i chcialbym,zeby byl smaczny,a z Wasza pomoca na pewno bedzie:)
    Pozdrawiam

    Ania i 20.09.2005

    #1242071

    monikaapj

    Re: KARP WIGILIJNY???

    Chodzi o smażonego? W galarecie?

    Monika i Basia



    #1242072

    kiara

    Re: KARP WIGILIJNY???

    Smazonego.Znasz jakis dobry przepis?

    Ania i 20.09.2005

    #1242073

    ejva

    Re: KARP WIGILIJNY???

    teściowa robi pyszny- kroi karpia w dzwonki/plastry obsmaża obtaczanego w mące. Układa w żaroodpornym naczyniu zasypuje pieczarkami i zalewa słodką śmietaną posypuje ciut vegetą dla smaku i zapieka w piekarniku:)
    PYCHA karp pieczarki puszczają sok i ten sos ze śmietany mniam
    POLECAM

    #1242074

    kantalupa

    Re: KARP WIGILIJNY???

    Pokroic w dzwonki, posolic, usmazyc w mace, ulozyc w garnku, zalac gesta (najlepiej kremowa) smietana, dodac pieprz i dac mu sie pogotowac baaaaaardzo powoli (tak, zeby sobie pyrkal zaledwie) w smietanie.

    Radosci i szczescia!

    #1242075

    violes

    Re: KARP WIGILIJNY???

    na ile nastawia piekarnik i ile czasu to się ma robić wiesz możę ??

    violes +Natalia 11.12.04



    #1242076

    kiara

    Re: KARP WIGILIJNY???

    Brzmi BARDZO apetycznie:) Mam tylko 2 pytania: jak to ma byc smietana-kremowka czy normalna 36%, a moze jakas inna? i jak dlugo trzeba piec karpia?
    pozdrawiam

    Ania i 20.09.2005

    #1242077

    kiara

    Re: KARP WIGILIJNY???

    To podobnie jak poleca ejva,tylko bez pieczarek

    Ania i 20.09.2005

    #1242078

    monikaapj

    Re: KARP WIGILIJNY???

    smazonego robie tylko w wersji traydycjnej; saute, tak lubie najbardziej.
    rybe pokrojona w dzwonka obtaczam w mace, jajku, ponownie w mace (choc te warstwe mozna robic z bulki tartej) i smaze w glebokim 2-3cm)oleju rozgrzanym średnio-tak 1/3 skali na kuchence.i to wszystko. karpia smazy sie inaczej i dluzej niz inne ryby- mi wczorajszy zajął jakieś 30-40 minut.Panierka była złocista i chrupiąca – mniam mniam.
    powodzenia :))

    Monika i Basia

    #1242079

    mordeczka

    Re: KARP WIGILIJNY???

    Ja też wole karpia smażonego tradycyjnie.
    Dzień wcześniej dzwonki pokrojone jeszcze na pół .osolone i popieprzone układam warstwami i przekładam cebulą i majeranką.Tak sobie leży przez całą noc-pysznie pachnie-a potem oczyszczam z tego wszystkiego i smaże na oleju.
    O rany-juz czuje ten smak na który czekamy wszyscy calutki rok.Lubie karpia świezo upieczonego ale na drugi i trzeci dzień odgrzany smakuje mi chyba sto razy bardziej.
    Zycze wszystkim smacznego karoia i radosnych świąt

    Dorota,Adaś /4,5/ i Maja /11 mc/



    #1242080

    ejva

    Re: KARP WIGILIJNY???

    karp ma być wcześniej usmażony na mące na oleju:) więc całość potem nie potrzebuje za długiego pieczenia- tyle tylko co się pieczarki wyduszą w śmietanie i śmietanka się zbrązowi od grzybków i karpia. Teściówka robi to na oko:)
    Tyle mogę pomóc dokładnego czasu nie znam:)Zresztą każdy piekarnik jest inny i też pewnie na oko bym robiła:) Śmietana z kartonika słodka nie 36

    #1242081

    kiara

    Re: KARP WIGILIJNY???

    Karp byl PYSZNY.Cala rodzinka cmokala i zachwycala sie,szczegolnie nad sosem:)) jeszcze raz lpo 100kroc dzieki za przepis:))
    pozdrawiam

    Ania i 20.09.2005

Postów wyświetlanych: 12 - od 1 do 12 (wszystkich: 12)


Musisz się zarejestrować lub zalogować, żeby odpowiedzieć

Close