kiedy zaczynacie robić pierniczki?

Postów wyświetlanych: 7 - od 1 do 7 (wszystkich: 7)
  • Autor
    Wpisy
  • #83100

    kulki

    Domyślam się, że nie w listopadzie 🙂
    Ale tak na początku grudnia, czy tydzień przed świętami?

    O przepis to nawet nie śmiem prosić, bo mnie zaraz pogonią do archiwum 😉

    #1195116

    bastet

    Re: kiedy zaczynacie robić pierniczki?

    ja zazwyczaj robię na koniec listopada albo na poczatku grudnia 🙂
    Jutro poszperam w przepisach i postaram się coś wrzucić 😉



    #1195117

    kmw

    Re: kiedy zaczynacie robić pierniczki?

    jak tylko znajde dobry przepis

    #1195118

    dna

    piernik staropolski

    czytalam juz dwa lata temu, ze ten piernik podobno jest niesamowity
    i mimo ze nienawidze piernikow, ciekawosc wziela gore i zrobilam!
    I BYŁ PRZEPYYYYYYYSZNY!!!!!
    juz sie nie moge doczekac az zrobie w tym roku
    a zrobie chyba podwojna porcje!

    Piernik staropolski [przepis skopiowany z innego forum]
    Ciasto przygotować na ok. 5-6 tyg. przed świętami, piec na 3-4 dni wcześniej.
    Surowe ciasto musi dojrzewać w chłodnym miejscu (ja trzymam na „parterze”
    lodówki).
    1/2 kg. miodu, 2 szkl. cukru oraz 25 dkg. masła podgrzewać stopniowo, niemal do
    wrzenia a następnie ostudzić. Do chłodnej masy dodać: 1 kg. mąki pszennej, 3
    jajka, 3 płaskie łyżeczki sody oczyszczonej, rozpuszczonej w 1/2 szkl. mleka,
    1/2 łyżeczki soli oraz 2-3 torebki przypraw korzennych do piernika. Ciasto
    starannie wyrabiamy, przekładamy do kamionkowego lub emaliowanego garnka,
    przykrywamy ściereczką i odstawiamy w chłodne miejsce.
    Pieczenie:
    Ciasto dzielimy na 2-3 części, rozwałkowujemy i pieczemy na posmarowanej
    tłuszczem blasze w temp. takiej jak na biszkopt (160-180, zależy od kuchenki,
    ja podgrzewam piekarnik jakieś 10 stopni mocniej i po włożeniu placka
    zmniejszam temperaturę) przez ok. 15-20 min. (zależy od grubości placka).
    Ochłodzone placki przekładamy podgrzanymi powidłami śliwkowymi (można je
    wymieszać z bakaliami, np. siekanymi figami), nakrywamy arkuszem papieru i
    równomiernie obciążamy, odstawiamy aż „skruszeje” (jakieś 3-4 dni). Potem
    piernik można polać polewą lub polukrować (z lukrem dłużej się przechowa).
    Piernik jest bardzo długo świeży, wystarczy zawinąć go w papier lub ściereczkę
    żeby nie obsychał. A zapach, jaki roznosi się w domu podczas pieczenia …, od
    razu wprawia w prawdziwie świąteczny nastrój.
    Teraz jeszcze kilka uwag:
    Ciasto ma dość „wolną” konsystencję, jak „posiedzi” w zimnie – stężeje i da się
    rozwałkować (trzeba podsypywać mąką), jeśli jednak ktoś doda przy wyrabianiu
    trochę więcej mąki – też nie będzie tragerii.
    Ja mieszam składniki mikserem z nasadkami do ciasta drożdżowego (inaczej ręka
    by mi odpadła, zwykle robię z 3-4 porcji). Mikser „wyje” ale jakoś idzie :o)
    Polecam przygotowanie minimum dwóch porcji, inaczej piernik nie doczeka
    świąt :o)
    Piernik jest świetnym prezentem świątecznym, ja kroję go w paski, przyozdabiam
    lukrem i ładnie pakuję – rodzinka się cieszy :o)
    Smacznego.

    Dana&Gabi 23.09.03

    #1195119

    ewike

    Re: kiedy zaczynacie robić pierniczki?

    tuż przed swiętami. Ciasto nie musi leżakować.

    #1195120

    dna

    Re: kiedy zaczynacie robić pierniczki?

    pewnie ze nie musi, ale jak dojrzeje to jest lepsze.

    Dana&Gabi 23.09.03



    #1195121

    dna

    Re: piernik staropolski

    podciągam wątek, bo juz czas na piernikowanie:)
    ja zabieram sie za ciasto pojutrze:)

    D&G

Postów wyświetlanych: 7 - od 1 do 7 (wszystkich: 7)


Musisz się zarejestrować lub zalogować, żeby odpowiedzieć

Close