kiedy zaczynacie robić pierniczki?

Domyślam się, że nie w listopadzie 🙂
Ale tak na początku grudnia, czy tydzień przed świętami?

O przepis to nawet nie śmiem prosić, bo mnie zaraz pogonią do archiwum 😉

6 odpowiedzi na pytanie: kiedy zaczynacie robić pierniczki?

  1. Re: kiedy zaczynacie robić pierniczki?

    ja zazwyczaj robię na koniec listopada albo na poczatku grudnia 🙂
    Jutro poszperam w przepisach i postaram się coś wrzucić 😉

    • Re: kiedy zaczynacie robić pierniczki?

      jak tylko znajde dobry przepis

      • piernik staropolski

        czytalam juz dwa lata temu, ze ten piernik podobno jest niesamowity
        i mimo ze nienawidze piernikow, ciekawosc wziela gore i zrobilam!
        I BYŁ PRZEPYYYYYYYSZNY!!!!!
        juz sie nie moge doczekac az zrobie w tym roku
        a zrobie chyba podwojna porcje!

        Piernik staropolski [przepis skopiowany z innego forum]
        Ciasto przygotować na ok. 5-6 tyg. przed świętami, piec na 3-4 dni wcześniej.
        Surowe ciasto musi dojrzewać w chłodnym miejscu (ja trzymam na “parterze”
        lodówki).
        1/2 kg. miodu, 2 szkl. cukru oraz 25 dkg. masła podgrzewać stopniowo, niemal do
        wrzenia a następnie ostudzić. Do chłodnej masy dodać: 1 kg. mąki pszennej, 3
        jajka, 3 płaskie łyżeczki sody oczyszczonej, rozpuszczonej w 1/2 szkl. mleka,
        1/2 łyżeczki soli oraz 2-3 torebki przypraw korzennych do piernika. Ciasto
        starannie wyrabiamy, przekładamy do kamionkowego lub emaliowanego garnka,
        przykrywamy ściereczką i odstawiamy w chłodne miejsce.
        Pieczenie:
        Ciasto dzielimy na 2-3 części, rozwałkowujemy i pieczemy na posmarowanej
        tłuszczem blasze w temp. takiej jak na biszkopt (160-180, zależy od kuchenki,
        ja podgrzewam piekarnik jakieś 10 stopni mocniej i po włożeniu placka
        zmniejszam temperaturę) przez ok. 15-20 min. (zależy od grubości placka).
        Ochłodzone placki przekładamy podgrzanymi powidłami śliwkowymi (można je
        wymieszać z bakaliami, np. siekanymi figami), nakrywamy arkuszem papieru i
        równomiernie obciążamy, odstawiamy aż “skruszeje” (jakieś 3-4 dni). Potem
        piernik można polać polewą lub polukrować (z lukrem dłużej się przechowa).
        Piernik jest bardzo długo świeży, wystarczy zawinąć go w papier lub ściereczkę
        żeby nie obsychał. A zapach, jaki roznosi się w domu podczas pieczenia…, od
        razu wprawia w prawdziwie świąteczny nastrój.
        Teraz jeszcze kilka uwag:
        Ciasto ma dość “wolną” konsystencję, jak “posiedzi” w zimnie – stężeje i da się
        rozwałkować (trzeba podsypywać mąką), jeśli jednak ktoś doda przy wyrabianiu
        trochę więcej mąki – też nie będzie tragerii.
        Ja mieszam składniki mikserem z nasadkami do ciasta drożdżowego (inaczej ręka
        by mi odpadła, zwykle robię z 3-4 porcji). Mikser “wyje” ale jakoś idzie :o)
        Polecam przygotowanie minimum dwóch porcji, inaczej piernik nie doczeka
        świąt :o)
        Piernik jest świetnym prezentem świątecznym, ja kroję go w paski, przyozdabiam
        lukrem i ładnie pakuję – rodzinka się cieszy :o)
        Smacznego.

        Dana&Gabi 23.09.03

        • Re: kiedy zaczynacie robić pierniczki?

          tuż przed swiętami. Ciasto nie musi leżakować.

          • Re: kiedy zaczynacie robić pierniczki?

            pewnie ze nie musi, ale jak dojrzeje to jest lepsze.

            Dana&Gabi 23.09.03

            • Re: piernik staropolski

              podciągam wątek, bo juz czas na piernikowanie:)
              ja zabieram sie za ciasto pojutrze:)

              D&G

              Znasz odpowiedź na pytanie: kiedy zaczynacie robić pierniczki?

              Dodaj komentarz

              Angina u dwulatka

              Mój Synek ma 2 lata i 2 miesiące. Od miesiąca kaszlał i smarkał a od środy dostał gorączki (w okolicach +/- 39) W tym samym dniu zaczął gorączkować mąż –...

              Czytaj dalej →

              Mozarella w ciąży

              Dzisiaj naszła mnie ochota na mozarellę. I tu mam wątpliwości – czy w ciąży można jeść mozzarellę?? Na opakowaniu nie ma ani słowa na temat pasteryzacji.

              Czytaj dalej →

              Ile kosztuje żłobek?

              Dziewczyny! Ile płacicie miesięcznie za żłobek? Ponoć ma być dofinansowany z gminy, a nam przyszło zapłacić 292 zł bodajże. Nie wiem tylko czy to z rytmiką i innymi. Czy tylko...

              Czytaj dalej →

              Dziewczyny po cc – dreny

              Dziewczyny, czy któraś z Was miała zakładany dren w czasie cesarki? Zazwyczaj dreny zdejmują na drugi dzień i ma on na celu oczyszczenie rany. Proszę dajcie znać, jeśli któraś miała...

              Czytaj dalej →

              Meskie imie miedzynarodowe.

              Kochane mamuśki lub oczekujące. Poszukuję imienia dla chłopca zdecydowanie męskiego. Sama zastanawiam się nad Wiktorem albo Stefanem, ale mój mąż jest jeszcze niezdecydowany. Może coś poradzicie? Dodam, ze musi to...

              Czytaj dalej →

              Wielotorbielowatość nerek

              W 28 tygodniu ciąży zdiagnozowano u mojej córeczki wielotorbielowatość nerek – zespół Pottera II. Mój ginekolog skierował mnie do szpitala. W białostockim szpitalu po usg powiedziano mi, że muszę jechać...

              Czytaj dalej →

              Ruchome kolano

              Zgłaszam się do was z zapytaniem o tytułowe ruchome kolano. Brzmi groźnie i tak też wygląda. dzieciak ma 11 miesięcy i czasami jego kolano wyskakuje z orbity wygląda to troche...

              Czytaj dalej →
              Rodzice.pl - ciąża, poród, dziecko - poradnik dla Rodziców
              Logo
              Enable registration in settings - general