Dziewczyny jadłam kiedyś w gościach zupę pomidorową z ręcznie robionymi kluseczkami. A ponieważ jutro zaplanowałam sobie pomidorówkę, to tak mi się zaczęły marzyć te kluseczki. Wiecie jak coś takiego się robi. One miały taki nieregularny kształt. Tylko z góry proszę o łopatologiczne wytłumaczenie, bo ja nie jestem zbyt lotna w gotowaniu.
16 odpowiedzi na pytanie: Kluseczki do pomidorówki?
mąka, jajko mleko
aby ciasto się tzrymało kupy
doprawić solą pieprzem
łyżeczką kłade na gotoującą wodę
gotują się szybko i są mniam mniam
dobre też sa potem odsmażane
Dzięki za szybką odpowiedź. Jutro wypróbuję. A mogę je bezpośrednio do zupy gotującej wkładać czy to trzeba osobno?
Moja mama je nazywa – kluski łyżką kładzione. I można bezpośrednio w zupie gotować. I tak jak Klucha pisze, ugotowane w wodzie i potem podsmażone, pycha.
o wlasnie kładzione
własnie wyjełam książkę o kluskach ;d
ivoonna gotuje osobno w wodzie
uwielbiam te kluchy
uwielbiam jeszcze inne
do rosołu z wołowiny
ale też można same, mniammmm
ziemniaki surowe starte na drobnej tarce)jak na placki ziemniaczane)
odczekać aż uzbiera się woda z ziemniaków, odlać ją
dodać: mąka pszenna i tyle samo żytniej
posolić
i kłaść na gotującą wodą
uwielbiam je
Moja mama mówiła -kluski lane:)
U mnie lane to takie co leje się ciurkiem i w tym samy czasie w garnku miesza, żeby wyszły z tego kluseczki a nie jeden długi kluch :D.
Ale mam smaka na te kładzione łyżką. Chyba zrobię je jutro.
Jeszcze nie jadłam, ale chętnie spróbuję 🙂
Udały się!!!
Właśnie się zajadam zupką. Zobaczymy czy małej i mężowi też będą smakować. Tylko następnym razem muszę zrobić troszkę mniejsze.
Dzięki!
Nie rozumiem. Mam zmieszać mąki, ale skąd się bierze ta woda?
A rosołek taki też bym chętnie zjadła 🙂
dobra jestem
oczywiście do skladników jakie wypisałam
glownym skladnikiem sa ziemniaki surowe starte na drobnej tarce jak do placków ziemniaczanych
to od nich ta woda 🙂
już poprawiłam w poście z przepisem
Tarte ziemniaczki…hmm teraz to już na pewno je zrobię. Muszę sie tylko zaopatrzyć w mąkę żytnią i wołowinkę do rosołu.
A mnie się nie udały :(. Nie chciały mi od łyżki się odkleić (przed nabraniem ciasta moczyłam ją we wrzącej wodzie). No masakra, ale czego spodziewać się po piątku 13 :(.
Ale ciacha nie zmarnowałam. Dodałam cukru, smażonych gruszek i zrobiłam racuchy.
Mam ochotę wypróbować ten przepis, ale boję się, że też mi nie wyjdą :(.
jak mi sie nie chcą odklejać
to łyżkę z ciatem zamaczam w tej gotujacej wodzie
i odłazi ciasto do gara 🙂
zawsze mi wychodzą
Klucha tak robiłam i gucio :(. Już się pogodziłam z tym, że nie wyszły, ale długo to trawiłam przyznam się szczerze. Za tydzień jadę do mamy, więc już obiecała mi, że razem je zrobimy. Może odkryję gdzie popełniłam błąd.
Znasz odpowiedź na pytanie: Kluseczki do pomidorówki?