kluski śląskie nadziewane

Postów wyświetlanych: 7 - od 1 do 7 (wszystkich: 7)
  • Autor
    Wpisy
  • #100540

    superbasiek

    Jakby ktoś nie wiedział to przepis na ciasto ziemniaczane na kluski jest dość banalny:
    ugotowane utłuczone ziemniaki umieścić w misce wyciągnąć 1/4 i rozklepać po reszcie… w dziurę nasypać mąki ziemniaczanej, wbijamy jajko, dosypujemy garść mąki pszennej i szczyptę soli ja się to wszystko wymiesza to można lepić kluski z dziurką, czyli śląskie 🙂 … ale ja robię inaczej… szykuję farsz :
    gotuję paczkę kotletów sojowych w bulionie, odsączam i mielę wraz z koło pół kilo mięsa, siekam drobno cebulę, czosnek, przyprawiam i już 🙂

    …z ciasta ziemniaczanego robię placek na środek daję farsz i robię z tego kulkę, którą obtaczam w kaszy manna … gotuję we wrzącej wodzie na małym ogniu koło 10 minut chyba że duże mi wyjdą to koło 15 🙂 potem polewam je zimną wodą (jeszcze w garnku, koło pół kubka) i wyciągam na talerz 🙂

    …. można podawać z sosem np pomidorowym, albo ze smażoną cebulką i surówką 🙂

    Pysznościowe 🙂

    Pozdrówki 🙂

    #2664117

    bocian201

    pycha



    #2664118

    Anonim

    zrobiłam się głodna 🙁

    #2664119

    ewike

    Ile tego wychodzi?
    Farszu jak dla mnie ogrom
    Ile ziemniaków gotujesz i na ile osób ta porcja?

    #2664120

    superbasiek

    w sumie to tak koło 3 kilo ziemniaków gotuję, a ja zawsze takie rzeczy robie w nadmiarze bo potem mrożę 🙂 i mam na zaś 😀

    Pozdrówki 🙂

    #2664121

    agaz

    ja robie podobnie ale farsz taki jak do pierogow miesnych i nie kulki lepie tylko owale (szybciej mi sie robi ) takie wielki (ja jem dwie ),bez panierki gotuje i polewam cebulką przesmazona -tez pycha



    #2664122

    dagi

    mniam.

    Na weekend zaplanowalam golabki ale jutro ……chyba sie skusze :Hyhy:

Postów wyświetlanych: 7 - od 1 do 7 (wszystkich: 7)


Musisz się zarejestrować lub zalogować, żeby odpowiedzieć

Close