kluski slaskie

Postów wyświetlanych: 15 - od 1 do 15 (wszystkich: 17)
  • Autor
    Wpisy
  • #81942

    laura1

    Chcialam zrobic kluski slaskie, ale nie mam „dostepu” do maki ziemniaczanej, czy da sie zrobic ze zwykla maka???

    Laura i Mateuszek

    #1151018

    chilli

    Re: kluski slaskie

    nie da.

    z pszenna da sie zrobic kopytka ale też nie do końca, bo ziemniaczana też powinna byc.

    marcowe szpileczki



    #1151019

    laura1

    Re: kluski slaskie

    dzieki

    Laura i Mateuszek

    #1151020

    iwi

    Re: kluski slaskie

    ja od pewnego czasu odpuściłam robienie klusek śląskich – kupuje mrożone z Aviko, są tak pyszne ja te domowo robione – POLECAM!

    Iwcia i kwietniaki

    #1151021

    gosia

    Re: kluski slaskie

    Musi być ziemniaczana

    #1151022

    Anonim

    Re: kluski slaskie

    eeeeeeeee, ja kopytka z pszenną robię
    i o dziwo wychodzą

    Ewa i Krzyś (06.12.2002)



    #1151023

    chilli

    Re: kluski slaskie

    no bo wyjda, ale bardziej miękkie sa jak jeszcze dasz zimnieczanej oprócz pszennej 😉

    marcowe szpileczki

    #1151024

    lobuziara78

    Re: kluski slaskie

    Mąkę ziemniaczaną możesz uzyskać z ziemniaków
    Zetrzyj je na drobnej tarce przełóż do dużej miski na dnie powinien się wytrącić biały osad to własnie skrobia której możesz użyć do klusek …. ale nie polecam po piewrsze za dużo roboty ipo drugie zbyt dużo ziemniaków do tarcia by uzyskac potrzebną iloś do klusek 🙂
    szybciej do sklepu wyskoczysz
    Pozdrawiam

    mama 3-miesięcznej Matyldzi

    #1151025

    mamabaci

    Re: kluski slaskie

    zaskoczona jestem bo ja też z pszenną… ale spróbuję teraz ziemniaczanej.
    Ewa

    #1151026

    laura1

    Re: kluski slaskie

    Udalo sie 🙂 maz w jakims chinskim sklepie znalazl make ziemniaczana i zrobilam kluski 🙂 moje pierwsze kluski slaskie w zyciu (wstyd) nie powiem ze byly najlepsze 😉 tylko dwa udalo mi sie uformowac w piekne kulki z dziurka 😉
    Zapewne dalam za malo maki, a po drugie dodalam jajko. Niektorzy daja, inni nie. Ale mojej jajko bylo chyba za duze w stosunku do ilosci ziemniakow 🙂
    No nic, musze sie kiedys nauczyc,wiem juz gdzie make moge kupic, wiec luzik 😉

    Laura i Mateuszek



    #1151027

    motylek

    Re: kluski slaskie

    Tylko i wyłącznie ziemniaczana. Ziemniaczki podzielić na 4 części, odrzucić 1/4 i jej miejsce wypełnić mąką ziemniaczaną. Ziemniaczki powinny być ciepłe (nawet gorące) i postać z tą mąką pod przykryciem aż wystygną 😉 Nie dodawać jajka 😉
    Bynajmniej ja tak robię i są suuuper.

    Motylek i aniołek 05.08.2006

    #1151028

    laura1

    Re: kluski slaskie

    Tak zrobie 🙂

    Laura i Mateuszek



    #1151029

    chilli

    Re: kluski slaskie

    ja miele ziemniaki – wrzucem do kragłej miski – dziele na 4 częsci – wyjmuje jedną cwiarke i w to miejsce sypie mąke ziemniaczaną (nie wyrzucam ziemnieków cąłkiem) – zagniatam i gotowe 🙂

    Od jajek robia sie twardsze 🙂

    marcowe szpileczki

    #1151030

    motylek

    Re: kluski slaskie

    No własnie tak robie. Nie wyrzucam ziemniaczków tylko wszystkie zagniatam z tą maką 😉 Ale wydawało mi się to oczywiste 😉

    Pozdrawiam

    Motylek i aniołek 05.08.2006

    #1151031

    lobuziara78

    dziewczyny przepis ślązaczki na prawdziwe śląskie

    przepis na ciemne tzw „czorne” 🙂
    tak jak pisałyście wczesniej całośc ugotowanych przestudzonych ( nie zimnych z ciepłych lepiej wyrobi sie ciasto) podzielić na 4 cześci (krzyż na cieście) wyjać jedną cześć w to miejsce wsypać mąkę ziemniaczną ( tylko i wyłącznie ziemniaczaną … z pszennej wychodzą leniwe i zupełnie inaczej smakują) dodać soli i zetrzeć na tarce (drobne oczka) 1surowy ziemniak. Wszystko razem wygnieść ( ta 4 cześć ziemniaków równiez) i gotowe. gotować w osolonej wodzie.

    a jasne tzw „biołe”
    robi się tak samo tylko zamiast startego ziemniaka doaje się jajko i wcale nie wychodzą twarde … może to też kwestia wprawy.
    Można również jak ziemniaki są suche dodać odrobiny letnej wody lub masła ale to ocenicie same.
    hmmm a najlepiej smakują z „modrom kapustom” czerwoną gotowaną kapustą i z roladami choć za tymi ostatnimi nie przepadam wole kurczaka i oczywiście dużo sosu „zołzy”

    pozdrawiam 🙂

    mama 3-miesięcznej Matyldzi

Postów wyświetlanych: 15 - od 1 do 15 (wszystkich: 17)


Musisz się zarejestrować lub zalogować, żeby odpowiedzieć

Close