kluski z makiem i kutia??

Postów wyświetlanych: 7 - od 1 do 7 (wszystkich: 7)
  • Autor
    Wpisy
  • #34667

    kasienkak

    Jak sie robi kluski z makiem,(i zeby mak nie byl gorzki) i kutie?

    Kasia i Kamilek urodzony 15 maja 2003

    #454486

    chica

    Re: kluski z makiem i kutia??

    Przepis na kutie
    Weź równe ilości pszenicy i maku, lub odrobinę więcej pszenicy. Przykładowo po pół kilograma. Pszenica powinna być gotowana na małym ogniu przez 3-4 godziny. Mak powinien być gotowany tak długo, aż będzie można go rozcierać palcami- ja gotuje go okolo 20 minut. Po ugotowaniu, mak należy zmielić trzy razy w maszynce do mielenia mięsa (współcześnie można ułatwić sobie pracę kupując gotowy przemielony mak).

    Następnie należy pszenicę i mak odcedzić i schłodzić. Po ochłodzeniu należy je zmieszać, dodać płynnego miodu (odrobina ciepłej wody pomaga go upłynnić), bądź też cukru rozpuszczonego w wodzie (10-20 dkg według przykładowych proporcji), oraz 30-50 dkg bakalii do wyboru: orzechów, rodzynków, migdałów, kawałków pomarańczy, suszonych śliwek i innych.

    Kluski z makiem
    Przygotowanie:
    Makaron ugotować wg przepisu na opakowaniu. Mak zalać wrzątkiem i gotować pod przykryciem, na bardzo małym ogniu, tak długo aż da się rozetrzeć w palcach. Dokładnie odcedzić i zemleć w maszynce z gęstym sitkiem. Dodać do smaku skórkę, miód, cynamon i rodzynki. Masę makową wymieszać z kluskami.

    Składniki:
    1 opakowanie makaronu tzw. krajanki (ok.250-300g), 250g maku, 30g rodzynek, 30g masła, skórka otarta z 1 cytryny, miód, Cynamon.

    Przepisy znalazlam w internecie. Kutie robie prawie identycznie. Klusek z makiem nie robilam jeszcze, ale mam zamiar.Wykorzystam wtedy do klusek mase, taka jak do kutii. Zyczę powodzenia w przygotowaniach swiatecznych potraw:-)))

    Edited by chica on 2003/12/18 21:18.



    #454487

    chica

    Re: kluski z makiem i kutia??

    Przepis na kutie
    Weź równe ilości pszenicy i maku, lub odrobinę więcej pszenicy. Przykładowo po pół kilograma. Pszenica powinna być gotowana na małym ogniu przez 3-4 godziny. Mak powinien być gotowany tak długo, aż będzie można go rozcierać palcami- ja gotuje go okolo 20 minut. Po ugotowaniu, mak należy zmielić trzy razy w maszynce do mielenia mięsa (współcześnie można ułatwić sobie pracę kupując gotowy przemielony mak).

    Następnie należy pszenicę i mak odcedzić i schłodzić. Po ochłodzeniu należy je zmieszać, dodać płynnego miodu (odrobina ciepłej wody pomaga go upłynnić), bądź też cukru rozpuszczonego w wodzie (10-20 dkg według przykładowych proporcji), oraz 30-50 dkg bakalii do wyboru: orzechów, rodzynków, migdałów, kawałków pomarańczy, suszonych śliwek i innych.

    Kluski z makiem
    Przygotowanie:
    Makaron ugotować wg przepisu na opakowaniu. Mak zalać wrzątkiem i gotować pod przykryciem, na bardzo małym ogniu, tak długo aż da się rozetrzeć w palcach. Dokładnie odcedzić i zemleć w maszynce z gęstym sitkiem. Dodać do smaku skórkę, miód, cynamon i rodzynki. Masę makową wymieszać z kluskami.

    Składniki:
    1 opakowanie makaronu tzw. krajanki (ok.250-300g), 250g maku, 30g rodzynek, 30g masła, skórka otarta z 1 cytryny, miód, Cynamon.

    Przepisy znalazlam w internecie. Kutie robie prawie identycznie. Klusek z makiem nie robilam jeszcze, ale mam zamiar.Wykorzystam wtedy do klusek mase, taka jak do kutii. Zyczę powodzenia w przygotowaniach swiatecznych potraw:-)))
    Gosia z Olenka (16.10.2003.)

    Edited by chica on 2003/12/18 21:17.

    #454488

    dronka

    Re: kluski z makiem i kutia??


    Kurcze, chcialabym zrobic kutie, ale tutaj chyba pszenicy nie dostane.
    A szkoda, bo jeszcze nigdy ani na mojej ani na meza rodziny wigili kuti nie bylo.
    I jeszcze pytanko- jak to sie jada- samo- na deser???
    I zdjecie twojego maluszka


    Iwona i Karolinka (01.26.02)

    #454489

    chica

    Re: kluski z makiem i kutia??

    Kutie jada sie jako osobne danie, na deser, bo jest baaaardzo slodka.
    Dziekuje za zdjecie, juz umiem sama wstawiac:-))

    A gdzie Ty jestes, ze nie ma uCiebie pszenicy?

    Ola (16.10.03)

    #454490

    oliweczka

    Re: kluski z makiem i kutia??

    A ja polecam Makielki z domowym, wlasnej roboty makaronem – pyszniutki.

    MASA MAKOWA:
    25dkg maku
    3 szkl. mleka
    1 szkl. miodu
    15 dkg rodzynek
    po 5 dkg orzechow, migdalow i troszke skorki pomaranczowej (niekoniecznie)
    4 lyzki rumu (niekoniecznie)

    Mak oplukac, odsaczyc, zalac wrzacym mlekiem i gotowac 30 min. Odcedzic, zemlec 3 razy w maszynce. Rodzynki sparzyc i odsaczyc. Miod rozpuscic, dodac mak i smazyc 5 min. Na koniec dodac rum i wymieszac.

    MAKARON:
    3 szkl.maki
    2 jajka
    lyzka masla do ugotowanego makaronu

    Zagniesc ciasto – musi byc troche twardsze niz na pierogi. Dobrze wyrobic, podzielic na czesci, rozwalkowac i troche podsuszyc. Pokroic na paski (ok.5 cm), zlozyc jeden na drugim, przesypujac maka i pociac. Gotowac 5-7 min. az wyplynie, przeplukac zimna woda, odcedzic i wymieszac z maslem., aby sie nie sklejal. Nastepnie wymieszac z masa makowa. Mozna podawac na cieplo lub zimno.

    Smacznego i Wesolych Swiat!
    Ania i Niespodzianka (5.01.04)



    #454491

    monia8-2

    u mnie kiedyś nie było kuti ale od roku robię, bardzo smakuje zarówno dorosłym jak i dzieciom:) jednak robię z dość uproszczonego przepisu z gotową masą z puszki helio, jest ona już ze wszystkim więc tylko mieszam ją z resztą składników

Postów wyświetlanych: 7 - od 1 do 7 (wszystkich: 7)


Musisz się zarejestrować lub zalogować, żeby odpowiedzieć

Close