Wynalazłam go w swojej książce kucharskiej. Jest pyszny i cała moja rodzina zachwala ten rodzaj sernika (tylko ja go piekę )
Ciasto okruszkowe:
200 g herbatników, pokruszonych
4 łyżki stopionego masła
2 łyżki cukru
1 opakowanie cukru waniliowego
Ciasto:
600 g białego sera, zmielonego (3 kostki)
4 jajka
200 g cukru pudru (1,5 szklanki daję)
1 mała puszka brzoskwiń w syropie, odsączone i pokrojone na drobne kawałki
1 filizanka gęstej śmietany 18%
1 łyzka soku z cytryny (jak nie mam to nie daję, a i tak wychodzi pyszny)
kilka kropli olejku waniliowego.
Stopione w rondelku masło wymieszać z 4 łyżkami cukru. wsypać pokruszone herbatniki, wymieszać. odłozyć 4 łyzki tego ciasta a resztę wsypać na okrągła formę i lekko ugnieść łyżką. Odstawić w chłodne miejsce.
Ubić w rondelku 4 żółtka i dwa białka (pozostałe 2 białka do miski wlać i wstawic do lodówki) oraz 170 g cukru pudru (ja daje go na oko – reszta cukru ma zostac do ubicia piany z białek)
Do tej masy dodać biały ser i cukier waniliowy. Ubijać przez 5 minut, wlać śmietanę i ucierać jeszcze 3 minuty. Na koniec dodać olejek, sok z cytryny i wymieszać.
Z białek ubić sztywną pianę.
Piekarnik rozgrzać do 180 st.
Na okruszkowy spód wylać masę, przykryć kawałkami brzoskwiń. Na owoce nałożyć pianę z białek i wszystko to posypać resztą ciasta okruszkowego.
Piec około 30 minut – ja piekę z reguły trochę dłużej, aż herbatniki zarumienią się trochę.
Brzmi nieco skomplikowanie, ale jest naprawdę szybkim ciastem. Czasem piekę bez brzoskwiń i tez jest świetny!! Dla mnie ważne jest to, że jest bez proszku do pieczenia i dzieci mogą go zajadać Najlepszy jest na drugi dzień, kiedy wszystki “soki” z niego wyciekną. Postawcie go na jakiejś desce lub tacy.
Polecam i smacznego!!
Agatka i Dorotka
19 odpowiedzi na pytanie: Konkurencja serniczkowa – sernik “okruszkowy”!!
Re: Konkurencja serniczkowa – sernik “okruszkowy”!
brzmi apetycznie 🙂
na pewno sprobuję
tylko napisz proszę czy ta śmietana to ma byc kwaśna (skoro gęsta)?
a smarujesz czymś formę przed pieczeniem?
Basia, Anulka i Gabrysia
Re: Konkurencja serniczkowa – sernik “okruszkowy”!
Tak, śmietana ma być kwaśna i bardzo gęsta. A formy niczym nie smaruję. Daj znać jak spróbujesz !!
Agatka <20.04.2004> i Dorotka <23.01.2006>
Re: Konkurencja serniczkowa – sernik “okruszkowy”!!
Jakich herbatników najczęściej używasz?
I ile opakowań potrzeba na 200g?
Re: Konkurencja serniczkowa – sernik “okruszkowy”!
1 filizanka to znaczy ile? Mala smietana?(bo ja nie mam filizanek:))
Ania i 20.09.2005
Re: Konkurencja serniczkowa – sernik “okruszkowy”!
Tak mała śmietana to jest :))
Agatka <20.04.2004> i Dorotka <23.01.2006>
Re: Konkurencja serniczkowa – sernik “okruszkowy”!!
Najlepiej kruszą się herbatniki “Petit Beuree” w opakowaniu jest chyba 100 g i akurat dwie paczki kupuję. Ale dobre są też Leibnitz, na opakowaniu masz wagę netto, więc bez problemu ocenisz ile Ci potrzeba paczek
Agatka <20.04.2004> i Dorotka <23.01.2006>
Re: Konkurencja serniczkowa – sernik “okruszkowy”!
a tortownica jaka duża-taka 24 cm?
mniam, za tydzień muszę upiec 🙂
Basia, Anulka i Gabrysia
Re: Konkurencja serniczkowa – sernik “okruszkowy”!
Własnie taka tortownica [smiech
pozdawam i czekam na relacje!!
Agatka <20.04.2004> i Dorotka <23.01.2006>
Re: Konkurencja serniczkowa – sernik “okruszkowy”!
za chwile zrobie ten serniczek,jak sprobuje dam znac czy dobry:)
Ania i 20.09.2005
Re: Konkurencja serniczkowa – sernik “okruszkowy”!
Sernik palce lizac!!
PYYYYYSZNY:)
Ania i 20.09.2005
Re: Konkurencja serniczkowa – sernik “okruszkowy”!!
cooooooo?? konkurencja??? do mojego serniczka???
powaznie, zrobilam ten serniczek. nie ejst trudny, sprobowalam kawalek, reszte goscie wciagneli… bardzo smaczny 😀
buziaki!
ania i moje
Re: Konkurencja serniczkowa – sernik “okruszkowy”!!
Bardzo sie cieszę, że smakował. Tak jak pisałam, bardzo prosty do zrobienia 🙂
Pozdrawiam!
Agatka <20.04.2004> i Dorotka <23.01.2006>
Re: Konkurencja serniczkowa – sernik “okruszkowy”!
Mówiłam, że jest przepyszny
Spośród wielu serników które jadłam ten smakuje mi najbardziej :))
Agatka <20.04.2004> i Dorotka <23.01.2006>
Re: Konkurencja serniczkowa – sernik “okruszkowy”!
zrobilam, był całkiem smaczny, ale nie podbił mojego serca 🙂
zdecydowanie wolę sernik z masłem (znaczy jak twarog mieszamy z masłem), jest smaczniejszy…
Basia, Anulka i Gabrysia
Re: Konkurencja serniczkowa – sernik “okruszkowy”!
Kwestia gustu
Agatka <20.04.2004> i Dorotka <23.01.2006>
Re: Konkurencja serniczkowa – sernik “okruszkowy”!
Pychotkowy!
To powiedziałam ja – stara sernikowa wyjadaczka 😉
Re: Konkurencja serniczkowa – sernik “okruszkowy”!
Ciesze się bardzo, że coraz więcej ludzi zaraża się moim serniczkiem
Agatka <20.04.2004> i Dorotka <23.01.2006>
Re: Konkurencja serniczkowa – sernik “okruszkowy”!
nawet na swieta zagosci na stole mojej rodzinki:))
Az mi slinka poleciala 😀
Ania i 20.09.2005
Re: Konkurencja serniczkowa – sernik “okruszkowy”!
W sobotę impreza, jest okazja przetestować na szerszym gronie – jeśli tylko mi odwagi starczy;-)
A te 4 żółtka i 2 białka w rondelku razem rozrobić? czy najpierw pianę i potem na to żółtka?
★
Edited by Kasiasta on 2007/11/14 14:17.
Znasz odpowiedź na pytanie: Konkurencja serniczkowa – sernik “okruszkowy”!!