Conrad konczy rok za 3 tygodnie, planuje zrobic mu jakis torcik sama, biszkopt albo zrobie (mam silikonowa forme w ksztalcie misia)albo ostatecznie kupie gotowy, czym go przelozyc i wysmarowac z wierzchu? Tutaj wiekszosc kupnych tylko ladnie wyglada – chcialabym cos wlasnego:)
Macie jakies sprawdzone przepisy na dobry krem? Szukalam w necie, wiekszosc jest z maslem, moze macie jakies mniej tluste?
Za kazda rade z gory dziekuje:)
9 odpowiedzi na pytanie: Krem do tortu
Mozesz bita smietana ( ubijasz kremowke, najlepiej z jakims smietanfixem) z owocami – najczesciej tak wlasnie przekladam z brzoskwiniami i ananasem z puszki – biszkopt nasaczam wtedy pozostalym sokiem.
Masa z bialej czekolady – 750 ml. smietany kremowki 30%, 3 biale czekolady. czekolade rozpuscic w smietanie NIE DOPUSCIC DO WRZENIA. Odstawic na noc do lodowki. Nastepnego dnia ubijac do zgestnienia. Mysle, ze moze byc rowniez inna czekolada.
Galaretke o dowolnym smaku rozpuscic w 200ml. wody ( goracej). jak zacznie gestniec ubic mikserem na pianke i dodac 200 ml. smiatanki kremowki 30%. Chwile miksowac. Masa szybko gestenieje. Czesto jedna czesc biszkoptu przekladam wlasnie ta masa ( super smakuje z malinowej galaretki), a druga bita smiatana – sama lub z owocami.
Bardzo dobra jest masa smietanowa
3 smietany 18%, 1 szkl. cukru ( najlepiej cukier puder), 2 pelne lyzki zelatyny.
Smietany ubic mikserem z cukrem. zimna zelatyne rozpuszczona w 0,5szkl. goracej wody dodad do smietany. wylozyc na biszkopt. Masa dosyc szybko gestnieje, super smakuje z truskawkami, malinami.( w zasadzie najlepsza jest wlasnie z owocami )
Uważam, że bita śmietana na roczek jest w sam raz. Robię tak, jak Kiara – z śmietanfixem. Łatwe do zrobienia, szybkie, smaczne i dla roczniaka jak znalazł!
A swoją drogą – Kiara – kopiuję sobie przepis na masę z białej czekolady… mniam.
A do nasączenia biszkoptu, aby nie był za słodki, daję wodę z cytryną i cukrem.
Kopiuj, bo bardzo dobra:)
Biszkopt rowniez nasaczam woda z cukrem i cytryna, no chyba, ze mam sok z brzoskwin lub ananasow – nie barwi i biszkopt swietnie smakuje
Do ubitej śmietany (z żelatyną oczywiście) można też wsypać z pół szklanki cappuccino smakowego np. czekoladowego lub waniliowego i razem ubić. Smakuje bardzo ciekawie tylko czy nadaje się na urodziny dzieciaków to już same zdecydujcie.
bita smietana z zelatyna dobrze sie trzyma, tylko moim zdaniem zmienia nieco smak…
ja gotuję dwa budynie w ilości mleka jak na jeden i po ostygnięciu miksuję z mixsem (masło+margaryna)
Pozdrówki 🙂
dzieki dziewczyny – pomysly wykorzystam, zrobie chyba dwa torty – jeden na srode, na zajecia playbox, drugi na sobote na imprezke::)
Śmietanfix też zmienia 😀 Zależy co kto lubi 😉
Ale pomysł ze śmietaną i białą czekoladą MEKSYKAŃSKI z pewnością wykorzystam Dienks ju Kiara!
A prosze Cie bardzo, Bep 🙂
Znasz odpowiedź na pytanie: Krem do tortu