krewetki koktailowe

jak przyrządzacie???

jadłam cudo takie w sosie z pomarańczy, z curry i chili… i marzy mi się coś podobnego w domu zrobić; ale za Boga nie wiem jak się do tego zabrać;
pomożecie?

17 odpowiedzi na pytanie: krewetki koktailowe

  1. u mnie takie cuda lądują najczęściej na pizzy 🙂

    • ja robię z cukinią wg tego przepisu

      • ja robię sos avocado – miksuję dojrzałe avocado i dodaję łyzkę majonezu + chili w proszku + ząbek czosnku,
        świeże krewetki podsmażam przez minutę na odrobinie masła (mogą być obgotowane) mieszam z sosem dodaję do tego melona pokrajanego w kostkę i układam w salaterce na liściu sałaty, można też podawać w połówkach avocado z częściowo wydrążonym miąszem w skórze(dla miłośników avocado lub na impreze, każdy może wziąć w łapę) – w obu wersjach wyglada dekoracyjnie,

        • Zrobiłam po prostu z masłem czosnkowym i ziołami ( bazylia, majeranek) -pyyycha! zjadane z bagietką.
          Tylko to były raczej te duże- królewskie.

          • taki typowy koktajl z krewektek robie mniej wiecej tak:
            male koktajlowe kupuje juz w marynacie (puszkowane sa ok)
            jesli zas duze, kolewskie sie chyba zwa, to marynuje je przez trzy, cztery godziny w zalewie z oliwy, duzej ilosci soku z cytryny, czosnku drobno siekanego i przypraw wedle gustu, choc ja najchetnie uzywam old bay, dosc ostrej przyprawy do ryb i owocow morza
            obsmazam je pozniej w woku, ale krotko, tak zeby sie skrecily i nabraly smaku
            (takie krewetki mozna po prostu zjesc bez zadnych dodatkow, moje dzieciaki za nimi szaleja)
            krolewskich nie obieram z pancerzykow, podaje w calosci i pozostawiam te przyjemnosc spozywajacym
            ukladam je na talerzu w okregu a na srodek wylewam sos, ktory chyba mozna kupic pod nazwa sos z tysiaca wysp (keczup, majonez i chrzan, ewentualnie jakies przypraw), ale latwo go zrobic i nie spozywa sie wowczas roznych tam glutaminianow sodu czy innych ulepszaczy
            i kazdy sobie sam obiera i macza w tym dipie
            dobre z grzankami generalnie
            a te male mieszam z sosem i podaje na jeszcze cieplych grzankach do pogryzania

            ooo, a do takiego zestwu dobra zwykla salata z odrobina oliwy z cytryna i sola
            normalnie zestaw niesmiertelny na szybkie imprezy

            • Zamieszczone przez kantalupa
              taki typowy koktajl z krewektek robie mniej wiecej tak:
              male koktajlowe kupuje juz w marynacie (puszkowane sa ok)
              jesli zas duze, kolewskie sie chyba zwa, to marynuje je przez trzy, cztery godziny w zalewie z oliwy, duzej ilosci soku z cytryny, czosnku drobno siekanego i przypraw wedle gustu, choc ja najchetnie uzywam old bay, dosc ostrej przyprawy do ryb i owocow morza
              obsmazam je pozniej w woku, ale krotko, tak zeby sie skrecily i nabraly smaku
              (takie krewetki mozna po prostu zjesc bez zadnych dodatkow, moje dzieciaki za nimi szaleja)
              krolewskich nie obieram z pancerzykow, podaje w calosci i pozostawiam te przyjemnosc spozywajacym
              ukladam je na talerzu w okregu a na srodek wylewam sos, ktory chyba mozna kupic pod nazwa sos z tysiaca wysp (keczup, majonez i chrzan, ewentualnie jakies przypraw), ale latwo go zrobic i nie spozywa sie wowczas roznych tam glutaminianow sodu czy innych ulepszaczy
              i kazdy sobie sam obiera i macza w tym dipie
              dobre z grzankami generalnie
              a te male mieszam z sosem i podaje na jeszcze cieplych grzankach do pogryzania

              ooo, a do takiego zestwu dobra zwykla salata z odrobina oliwy z cytryna i sola
              normalnie zestaw niesmiertelny na szybkie imprezy

              dzieć stał się fanem krewetek 😀
              czosnkowe robimy, teraz wykombinowaliśmy coś z zalewą pomarańczową: pól na pół oliwy z oliwek i soku z pomarańczy, trochę startej skórki pomarańczwej, chili, ostra papryka, zmielony kminek, sól; no i fajnie jak noc w tym krewetki postoją, potem smażę…
              ale… sos z przepisu nam do tego nie wyszedł – po usmażeniu teoretycznie wlewa się zalewę na patelnię i sos miał zgęstnieć… ale zwęgliły się jedynie skórki pomarańczowe 🙁
              zjedliśmy na sucho 😉

              • Zamieszczone przez EwkaM
                sos z przepisu nam do tego nie wyszedł – po usmażeniu teoretycznie wlewa się zalewę na patelnię i sos miał zgęstnieć… ale zwęgliły się jedynie skórki pomarańczowe 🙁
                zjedliśmy na sucho 😉

                tak sobie mysle, a moze zbyt mocny ogien?
                bo tak w sumie na “oko” to powinno wyjsc

                daj przepis, sama sprobuje, bo ja fanka krewetek i wszelkiego morskiego zyjatka

                • Zamieszczone przez kantalupa
                  tak sobie mysle, a moze zbyt mocny ogien?
                  bo tak w sumie na “oko” to powinno wyjsc

                  daj przepis, sama sprobuje, bo ja fanka krewetek i wszelkiego morskiego zyjatka

                  Składniki:
                  20 odwłoków dużych krewetek
                  1 łyżka oliwy
                  1 łyżka masła
                  1 łyżka soku pomarańczowego
                  Marynata:
                  1 szklanka oliwy z oliwek
                  3 łyżki soku pomarańczowego
                  2 łyżki otartej skórki z pomarańcza
                  1 łyżka soku cytrynowego
                  ½ łyżeczki z soli
                  szczypta papryki
                  szczypta chili
                  szczypta mielonego kminku
                  Sposób przyrządzenia:
                  Z oliwy, 3 łyżek soku pomarańczowego, skórek z pomarańcza, soli, kminku, pieprzu, papryki i soku cytrynowego przygotować marynatę, zamarynować w niej krewetki na około 10 minut. Odsączyć krewetki z marynaty (marynatę zachować) Na dużej patelni rozgrzać masło z łyżką oliwy, smażyć na nim krewetki po 2 minuty z każdej strony. Wyłożyć na półmisek, na patelnię wlać marynatę, pozostały sok pomarańczowy i szybko odparować aby zgęstniał. Polać sosem krewetki, podawać.

                  • kurde, ewka, chyba dzis zrobie….
                    a na jakiej patelni robilas?

                    bo ja zrobie na woku to moze sie nie przypali, bo brzmi jak poezja, az sie zaslinilam…

                    • Zamieszczone przez kantalupa
                      kurde, ewka, chyba dzis zrobie….
                      a na jakiej patelni robilas?

                      bo ja zrobie na woku to moze sie nie przypali, bo brzmi jak poezja, az sie zaslinilam…

                      nie mam woka, na teflonowej rtobialm
                      ale masz racje ze mogła byc za wys. temp – bo się chłopu śpieszyło i na maxa odparowywał 😉

                      • zrobilam na woku odsuwajac te skorki na scianki i kurde wyszlo bomba!
                        dzieki za przepis, a ja na diecie mialam byc uha ha!

                        chyba sie zbanuje w tym kaciku:P

                        • Zamieszczone przez kantalupa
                          zrobilam na woku odsuwajac te skorki na scianki i kurde wyszlo bomba!
                          dzieki za przepis, a ja na diecie mialam byc uha ha!

                          chyba sie zbanuje w tym kaciku:P

                          mówisz że woka mam zakupić? 😉

                          a jakby przesączyć zalewę i zagęścić bez skórek, dodając je na koniec?
                          tak kombinuję…

                          • Zamieszczone przez EwkaM
                            mówisz że woka mam zakupić? 😉

                            a jakby przesączyć zalewę i zagęścić bez skórek, dodając je na koniec?
                            tak kombinuję…

                            mysle, ze bylo git
                            albo drastycznie zmniejszyc ogien i redukowac do gestego sosu powoli

                            zostalo mi troche krewetek, zrobie jeszcze raz, ale najwczesniej w poniedzialek i sprobuje na zwyklej patelni, takiej z grubym dnem, bo teflon to sie szybko grzeje i dlugo trzyma temperature

                            • Zamieszczone przez kantalupa
                              mysle, ze bylo git
                              albo drastycznie zmniejszyc ogien i redukowac do gestego sosu powoli

                              zostalo mi troche krewetek, zrobie jeszcze raz, ale najwczesniej w poniedzialek i sprobuje na zwyklej patelni, takiej z grubym dnem, bo teflon to sie szybko grzeje i dlugo trzyma temperature

                              ooooo, ja też spróbuję z inną patelnią
                              ale i tak na wszelki wypadek odsączę skórki 😀
                              (zapas krewetek mam w zarrażalniku – chyba wiem co jutro zjem na obiad ;)0)

                              • biegne jutro do chinskiego po krewetki – to sie dubelek ucieszy 🙂

                                • Zamieszczone przez aniah13
                                  biegne jutro do chinskiego po krewetki – to sie dubelek ucieszy 🙂

                                  anka, kup od razu chana masala i zrobcie sobie wedlug przepisu na pudellku ciecierzyce, kurde, normalnie grzech nie zjesc takiego czegos!
                                  bomba!
                                  w ogole kupe fajnych rzeczy macie w tym sklepie, juz zrobilam z zasobow chicken tikka masala i tez bylo git

                                  • Zamieszczone przez kantalupa
                                    anka, kup od razu chana masala i zrobcie sobie wedlug przepisu na pudellku ciecierzyce, kurde, normalnie grzech nie zjesc takiego czegos!
                                    bomba!
                                    w ogole kupe fajnych rzeczy macie w tym sklepie, juz zrobilam z zasobow chicken tikka masala i tez bylo git

                                    kurde, a my na diete mamy wrocic 😉

                                    Znasz odpowiedź na pytanie: krewetki koktailowe

                                    Dodaj komentarz

                                    Angina u dwulatka

                                    Mój Synek ma 2 lata i 2 miesiące. Od miesiąca kaszlał i smarkał a od środy dostał gorączki (w okolicach +/- 39) W tym samym dniu zaczął gorączkować mąż –...

                                    Czytaj dalej →

                                    Mozarella w ciąży

                                    Dzisiaj naszła mnie ochota na mozarellę. I tu mam wątpliwości – czy w ciąży można jeść mozzarellę?? Na opakowaniu nie ma ani słowa na temat pasteryzacji.

                                    Czytaj dalej →

                                    Ile kosztuje żłobek?

                                    Dziewczyny! Ile płacicie miesięcznie za żłobek? Ponoć ma być dofinansowany z gminy, a nam przyszło zapłacić 292 zł bodajże. Nie wiem tylko czy to z rytmiką i innymi. Czy tylko...

                                    Czytaj dalej →

                                    Dziewczyny po cc – dreny

                                    Dziewczyny, czy któraś z Was miała zakładany dren w czasie cesarki? Zazwyczaj dreny zdejmują na drugi dzień i ma on na celu oczyszczenie rany. Proszę dajcie znać, jeśli któraś miała...

                                    Czytaj dalej →

                                    Meskie imie miedzynarodowe.

                                    Kochane mamuśki lub oczekujące. Poszukuję imienia dla chłopca zdecydowanie męskiego. Sama zastanawiam się nad Wiktorem albo Stefanem, ale mój mąż jest jeszcze niezdecydowany. Może coś poradzicie? Dodam, ze musi to...

                                    Czytaj dalej →

                                    Wielotorbielowatość nerek

                                    W 28 tygodniu ciąży zdiagnozowano u mojej córeczki wielotorbielowatość nerek – zespół Pottera II. Mój ginekolog skierował mnie do szpitala. W białostockim szpitalu po usg powiedziano mi, że muszę jechać...

                                    Czytaj dalej →

                                    Ruchome kolano

                                    Zgłaszam się do was z zapytaniem o tytułowe ruchome kolano. Brzmi groźnie i tak też wygląda. dzieciak ma 11 miesięcy i czasami jego kolano wyskakuje z orbity wygląda to troche...

                                    Czytaj dalej →
                                    Rodzice.pl - ciąża, poród, dziecko - poradnik dla Rodziców
                                    Logo
                                    Enable registration in settings - general