krewetki w sosie a la gravlax

zainspirowalo mnie danie, ktore zjadlam w jakiejs dosc przecietnej jadlodajni norweskieserwujacej ryby i owoce morze

ok. pol kilo krewetek (najlepiej tych duzych, krolewskich; najlepiej w pancerzykach; najlepiej swiezych, ale i mrozone moga byc)
sok z jednej cytryny
polowa sporej cebuli drobno posiekanej
mloda ceblka ze szczypiorem drobno posiekana
3-4 zabki czosnku przecisniete przez praske
od serca (a z 1/3 szklanki) oliwy z oliwek)
sol pieprz
lyzka musztardy (najlepiej dijonskiej, byle nie ziarnistej)
2 lyzki miodu
od serca swiezego kopru drobno posiekanego

w sporym naczyniu wymieszac oliwe z oliwek, sok, czosnek,musztarde i miod
do tego wrzucic cebule, cebulke, koperek, posolic i popieprzyc do smaku

zamarynowac krewetki w zalewie przez jakies 40 minut
wrzucic wszystko na patelnie i smazyc na srednim ogniu (ma lekko bulgotac, ale sie nie przypalic – marynata tworzy super smaczny sos, wiec nie mozna dac jej calkowicie odparowac) do czasu, kiedy krewetki zwina sie w koleczka

podawac ze swieza bagietka, mozna doprawic sola selerowa albo przyprawa do ryb
najsmaczniejsze jest wyjadanie resztek cebuli z zalewy za pomoca bagietki – normalnie niebo w gebie

12 odpowiedzi na pytanie: krewetki w sosie a la gravlax

sole Dodane ponad rok temu,

Bardzo lubię krewetki ale nigdy nie jadłam tak zrobionych. Musze spróbować
z pasta. Zobaczymy .

aborka Dodane ponad rok temu,

a te krewetki to z pancerzykami czy obrac?

kantalupa Dodane ponad rok temu,

Zamieszczone przez aborka:a te krewetki to z pancerzykami czy obrac?

zostaw pancerzyki, o wiele latwiej schodza po ugotowaniu

madzia-1409 Dodane ponad rok temu,

zrobiłam

zjadłam

spostrzeżenia: następnym razem mniej cytryny dam, bo jakieś kwaśne wyszło, ale i tak pycha

dzięki Kanta, bo zawsze to tylko z czosnkiem i pietruszką – natką robiłam

szkocik Dodane ponad rok temu,

A ja się obśliniłam na myśl o tym sosie:Wow!:, ale ciarki mnie przechodza na myśl o krewetkach, nie jadłam nigdy i chyba się nie przełamię. :Boje się:
można coś innego zrobić w tej marynacie/sosie ?

madzia-1409 Dodane ponad rok temu,

Zamieszczone przez szkocik:A ja się obśliniłam na myśl o tym sosie:Wow!:, ale ciarki mnie przechodza na myśl o krewetkach, nie jadłam nigdy i chyba się nie przełamię. :Boje się:
można coś innego zrobić w tej marynacie/sosie ?

może piersi z kurczaka
tylko zamarynuj w całości i jak się zrobią to pokrój na mniejsze kawałki

albo udka!?

kiara Dodane ponad rok temu,

Zamieszczone przez szkocik:A ja się obśliniłam na myśl o tym sosie:Wow!:, ale ciarki mnie przechodza na myśl o krewetkach, nie jadłam nigdy i chyba się nie przełamię. :Boje się:
można coś innego zrobić w tej marynacie/sosie ?

mozemy sobie podac reke:)
:Wow!::Wow!::Wow!:

kantalupa Dodane ponad rok temu,

Zamieszczone przez szkocik:A ja się obśliniłam na myśl o tym sosie:Wow!:, ale ciarki mnie przechodza na myśl o krewetkach, nie jadłam nigdy i chyba się nie przełamię. :Boje się:
można coś innego zrobić w tej marynacie/sosie ?

zrob cokolwiek z morza, powinno wyjsc smaczne
np. platy swiezego lososia

szkocik Dodane ponad rok temu,

piersi z kurczaka świetny pomysł:Hura!:
Kiara – podaję 😀
Kantalupa, uwielbiam łososia:Wow!:, zrobię na pewno
Dzięki za rady

agat79 Dodane ponad rok temu,

Zamieszczone przez kantalupa:zostaw pancerzyki, o wiele latwiej schodza po ugotowaniu

Ale wydlbujesz zanim podasz, czy goscie maja sami sie “obsluzyc” na talerzu??
Fajny przepis, sprobuje przy jakiejs okazji, uwielbiam owoce morza, jadam rzadko, bo maz nie przepada, chociaz niekiedy da sie skusic- ale to w przyplywie dobrego humoru ;-))

kantalupa Dodane ponad rok temu,

Zamieszczone przez agat79:Ale wydlbujesz zanim podasz, czy goscie maja sami sie “obsluzyc” na talerzu??
Fajny przepis, sprobuje przy jakiejs okazji, uwielbiam owoce morza, jadam rzadko, bo maz nie przepada, chociaz niekiedy da sie skusic- ale to w przyplywie dobrego humoru ;-))

kazdy sam sobie skubie
serwuje w wielkiej misie z taka sosowa chochelka (nie wiem, jak sie nazywa)
talerzyki glebokie (jak do wlsokich makaronow, moga byc polskie zupowe
kazdy sobie troche wrzuca na talerz, tam skubie a sosie macza chleb

maduxia Dodane ponad rok temu,

ło matko, ja ja lubię takie przepisy 🙂
nie omieszkam zrobić przy najbliższej okazji

Znasz odpowiedź na pytanie: krewetki w sosie a la gravlax?

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

A-psik: moje dziecko jest uczulone…
Silna reakcja na ukąszenie
Jeremi jest silnie uczulony na ukąszenia owadów. Nie wiem jeszcze na co konkretnie ale nie mogę patrzeć co się teraz dzieje:(((( Na nodze ma dwie białe kropki ( wampir?;)) i....plac czerwony
Czytaj dalej
Tematy, których nie znalazłam w forum
szukam szukam i nie znajduje ;)
kupilłam jakiś czas temu w jakimś sklepie, jakiejś marki papier do wypieków nie pamietam ani gdzie to było ani jakiej marki papier miał tę niebywałą zaletę że już był pokrojony na
Czytaj dalej