Krokiety rybno-ziemniaczano-warzywne da dzieci i doroslych

Postów wyświetlanych: 15 - od 1 do 15 (wszystkich: 20)
  • Autor
    Wpisy
  • #108184

    sole

    Przygotowanie: 35 min
    Porcja: 210 kcal

    Składniki na 4 porcje:
    – 1 torebka ziemniaczanego piure ( w proszku Knorra lub specjalnie do placków ziemniaczanych są w sklepach innych firm )
    – 20 dag filetów ryby morskiej ( moze byc spokojnie mrozona , bez rozmrażania wrzucam do malej ilości wody aby sie podgotowała )
    – 15 dag bułki tartej
    – cebula
    -warzywa ( groszek, kukurydza, marchewka w kostkę pokrojona)
    – 1 jajko
    – 10 dag sera żółtego w kawałku
    – 2 łyżki posiekanego koperku
    – olej
    – sól, pieprz

    Sposób wykonania:
    1. Filety opłucz. Włóż do posolonego wrzątku, gotuj 5 minut. Wyjmij, osusz, posiekaj.Warzywa ugotuj w malej ilosci wody osolonej

    2. dodaj wszystko odsączone do ziemniaczanego piure ( suchego , czyli zasyp torebka , dodaj jajko jak jest suche to dodaj troszkę mleka, posiekany koperek, oraz przesmażoną na oleju, drobno pokrojoną cebulę. Masę dopraw do smaku solą i pieprzem. Dokładnie wyrób. Poczekaj aż zgęstnieje, jezeli nie jest tak gesta aby wyrobic krokiety dodaj jeszcze odrobine suchego piurre z torebki

    3. Ser żółty pokrój w słupki. Z masy rybno-ziemniaczanej formuj podłużne wałeczki, do środka każdego włóż słupek sera.

    4.Krokiety panieruj w bułce tartej, smaż na złoto na rozgrzanym oleju.

    5. Krokiety podawaj z surówkami. Jako dodatek możesz także serwować sosy. Dobrze pasują sos koperkowy przyrządzony na beszamelu lub ostry sos pomidorowy.

    To jest przepis zmodyfikowany .W necie można znaleźć przepis na krokiety, lub krokiety rybno – ziemniaczane. Ja robię takie . W ten sposób mam krokiety smaczne nawet jak sa zimne na piknik , no i oczywiscie dzieciom smakuja doskonale a ja jestem zadowolona ze je ryby i warzywa. Nie maczajcie krokietow najpierw w jajku, pozniej w bułce.( nasiąkają olejem ) Wystarczy obtoczyc w samej bulce . Ser zolty mozna dodac do środka ale nie jest niezbędny. Mozna dodac kostkę mozzarelli .

    Mozna zrobic w piekarniku

    Mozna zrobic ze szpinakiem

    Co do piure to takie znalazlam. Ja kupuje innych firm ale w polsce nie znalazlam.

    W sumie jest tyle wariacji na temat ze… co dziecko nie je to do krokietów . I zje na 100 % .:Wow!::Fiu fiu:

    #4536878

    beasia

    wyglądaja bardzo apetycznie 🙂
    lubię krokiety, ale nie trawię puree ziemniaczanego w proszku,
    chyba żebym zastąpiła samorobnym puree ziemniaczanym….



    #4536879

    piggy

    Beasiu ja też 🙂
    I robię takie ale właśnie z puree świeżym i rybą wędzoną i samym koperkiem.
    Na pewno trzeba się bardziej naciapkać 😉

    Sole, wyglądają bardzo apetycznie i na pewno mają fajniejszą konsystencję niż moje. Fajny przepis.

    #4536880

    sole

    Zamieszczone przez anko.
    Beasiu ja też 🙂
    I robię takie ale właśnie z puree świeżym i rybą wędzoną i samym koperkiem.
    Na pewno trzeba się bardziej naciapkać 😉

    Sole, wyglądają bardzo apetycznie i na pewno mają fajniejszą konsystencję niż moje. Fajny przepis.

    Ja tez piuree nie znoszę , nigdy nie używam do zrobienia piure ale do krokietów są idealne bo wciągają wodę, są ładnej konsystencji, nie rozlazą się i nie wsiąkają tłuszczu z patelni . Sa po prostu idealne jako substytut maki, na pewno nie jako danie samo w sobie.

    #4536881

    piggy

    Zamieszczone przez sole
    Ja tez piuree nie znoszę , nigdy nie używam do zrobienia piure ale do krokietów są idealne bo wciągają wodę, są ładnej konsystencji, nie rozlazą się i nie wsiąkają tłuszczu z patelni . Sa po prostu idealne jako substytut maki, na pewno nie jako danie samo w sobie.

    Na pewno spróbuję.

    #4536882

    alexis1972

    Ja też na pewno zrobię krokiety z Twojego :)) przepisu. Uwielbiam krokiety:)



    #4536883

    beasia

    Sole, w takim razie najpierw spróbuje wersji z puree 🙂 czekam tylko na rybkę od mojego „dostawcy” 🙂

    #4536884

    effoveacibe

    no limit holdem

    Thank you for the good writeup. It in fact was a amusement account it. Look advanced to more added agreeable from you! By the way, how can we communicate? I’ll just check back at dziecko-info.rodzice.pl for you later.

    #4536885

    ivoonna

    Jeszcze nigdy nie robiłam krokietów.
    Ale przepis się mi spodobał. Nabyłam już puree, rybka się gotuje. Zobaczymy jak moje niejadki do tego podejdą. W każdym razie nie zamierzam starszej uświadamiać, że w środku jest ryba:Fiu fiu:

    #4536886

    sole

    Zamieszczone przez ivoonna
    Jeszcze nigdy nie robiłam krokietów.
    Ale przepis się mi spodobał. Nabyłam już puree, rybka się gotuje. Zobaczymy jak moje niejadki do tego podejdą. W każdym razie nie zamierzam starszej uświadamiać, że w środku jest ryba:Fiu fiu:

    W tym caly senk zeby nie uświadamiać :Fiu fiu:

    Napisz ja wyszły



    #4536887

    ahimsa

    Mniam!:))))

    #4536888

    ivoonna

    Zapomniałam napisać
    Wyszły bardzo smaczne.
    Młodsza zjadła z mlaskaniem (dosłownym; takie mlaskanie jest tylko jak jej coś wybitnie smakuje; dodaje wtedy jeszcze takie mmmmmm:))
    Starsza trochę kręciła nosem ale zjadła sporo (ale ona na wszystko kręci – i sam fakt, że jednak trochę zjadła jest zadowalający)



    #4536889

    Anonim

    ja dzisiaj robie te krokieciki. zobaczymy

    #4536890

    rybcia

    Zrobiłam, poszłam jednak na łatwiznę, bo mi sie śpieszyło. Rybę mrożoną i warzywa mrożone (nie mialam czasu na obieranie) wrzuciłam do gara na 5min. gotowania. Przepuściłam przez maszynkę o grubych oczkach, wielkosci groszku zielonego, ser żółty tez przepuściłam, bo sie spieszyłam.Wyrobiłam z mniejszą ilością purre, a ryby trochę wiecej. Formowałąm na płąskie kotleciki, stwierdziłąm, że szybciej sie usmaży. Wyszły bardzo dobre. W mrożonce warzywnej było troche selera, uważam, ż eten seler dodał fajnego smaku.
    Wchodzi na stałe do naszego menu.

    Jedliśmy jednak z ziemniakami, bo mąż musi sie konkretnie najeść, al epurre było tylko trochę. Używałam Knorra, jakby coś.

    #4536891

    mimi-d

    właśnie zjedliśmy :Wow!: pyszne i proste w przygotowaniu – czyli to co lubię :Hura!: dzięki za przepis 🙂

    tak myślę czy mozna zamiast „chemicznego puree” poprostu rozgotować ziemniaki i dobrze podusić :Hmmm…:

    aa nie moge sera żółtego wiec w środek poszedł ogórek kiszony – super dał posmak!

Postów wyświetlanych: 15 - od 1 do 15 (wszystkich: 20)


Musisz się zarejestrować lub zalogować, żeby odpowiedzieć

Close