Macie przepis na kruche ciasteczka? Chciałabym zrobić własnoręcznie urodzinowe ciasteczka dla Tomka do przedszkola. Wiem, że chyba 2 dzieci ma alergię pokarmową (rodzice pozwalają na zjedzenie nabiału, ale tylko jeśli nic się nie dzieje). Nie wiem czy uda się zrobić kruche ciasteczka tak aby tym dzieciom nie zaszkodziło?
A może macie jakiś przepis na ciasto/ciastka dla alergików?
Wioletta i Tomek 3 latka za 3 tygodnie
5 odpowiedzi na pytanie: Kruche ciasteczka?
Re: Kruche ciasteczka?
[Zobacz stronę] jest na prawdę pyszna. Często ją piekę.
Najbezpieczniej chyba będzie drożdżowe na wodzie i bez jajek z jakimiś owocami.
Mam jeszcze gdzies przepis na babkę na oleju. Mam też kilka przepisów na ciasteczka ale wszędzie masło / margaryna no i jajka.
Jeśli chcesz to wpiszę.
P. S. Bezmleczna jest Flora
Przemek Milena (07.04 11.05)
Re: Kruche ciasteczka?
WIola, biszkopt z owocami, o ile te maluchy moga jesc jajka.
Ula i Emilka (3 latka)
Re: Kruche ciasteczka?
No właśnie jeden chłopiec jest chyba uczulony na wszystko co możliwe. Tzn. alergii nie ma ciągłej i czasami mama pozwala mu zjeść np. zupę mleczną, ale kiedy robi się gorzej niestety, ale ma zakaz. Wolałam więc zrobić coś zapobiegawczo dla alergików. Choć na zebraniu rodzice zgodzili się właśnie na biszkopt z owocami.
Wioletta i Tomek 3 latka za 3 tygodnie
Re: Kruche ciasteczka?
Poproszę o te przepisy na ciasteczka. Myślę, że zrobię i ciasteczka zwykłe i coś dla alergików (ta szarlotka wygląda ciekawie:)
Wioletta i Tomek 3 latka za 3 tygodnie
Re: Kruche ciasteczka?
Rogaliczki z marmoladą
25 dag margaryny
4 łyżki śmietany
2 żółtka
cukier waniliowy
50 dag mąki
1 łyŻeczka proszku do pieczenia
marmolada
Z podanych składników wyrobić ciasto. Wychłodzić przez godzinę conajmniej. Ciasto rozwałkować cienko raczej, wykrawac okrągłą foremką (literatką np.), na każde kółko nałożyć trochę marmolady, skleić składając w pół i każdego rogalika obtoczyć w cukrze z jednej strony. Układać na wysmarowanej / wyłożonej papierem do pieczenia blaszce, stroną w cukrze do góry. I do piekarnika na ok. 8 do 15 minut, (ja piekę na termoobiegu w temp. 180 – 200 stopni), ale to juz każdy musi dobrać temperature i czas do swojego piekarnika. Rogaliczki maja być z góry jasne, nie zbrązowione, od spodu rumiane
Ciasteczka piaskowe
2 kostki margaryny
25 dag cukru
cukier waniliowy
75 dag mąki
2 jajka
szczypta soli
Wszystkie składniki wymieszać i z ciasta uformowac wałki. Wychłodzić. zimne wałki pokroić w plastry (kółka) i na górę nałożyć marmoladę. Piec na złoty kolor.
Ciasteczka z gotowanym żółtkiem
Kostka margaryny
30 dag cukru
4 gotowane żółtka
1 surowe żółtko
50 dag mąki
skórka i sok z cytryny (wzmacniam jeszcze czasem olejkiem cytrynowym)
cukier waniliowy
troszeczkę proszku do pieczenia
Wymieszać wszystkie składniki. Ciasto rozwałkować i wycianać kieliszkiem. Kazde ciastko posmarować roztrzepanym wcześniej żółtkiem, nałożyć marmoladę i posypać grubym cukrem. (zwykłym tez może być)
Ciasteczka “Śnieżki”
10 dag cukru pudru
10 dag mąki pszennej
25 dag masła
25 dag mąki ziemniaczanej
cukier waniliowy (aromat waniliowy jako wzmacniacz smaku też daję)
Wszystkie składniki wymieszać. Formować kuleczki i każdą przycisnąć widelcem uprzednio umoczonym w mące. Ciastka po upieczeniu powinne być z góry białe. Nazywam je zapychacze, taka ilość mąki ziemniaczanej robi swoje. Z tej porcji wychodzi ok. 50 sztuk.
Księżyce
40 dag mąki
szczypta proszku do pieczenia
20 dag cukru
3 paczki cukru waniliowego
30 dag margaryny
5 żółtek
20 dag mielonych migdałów lub wiórków kokosowych
Wszystkie składniki wymieszać. Formowac ok. 8 cm. wałki, a z nich kształtować księżyce. Upieczone całe obtoczyć w cukrze pudrze wymieszanym z cukrem waniliowym.
Ciastka półfrancuskie
60 dag mąki
50 dag margaryny
4 żółtka
6 łyżek śmietany (jesli trzeba to więcej)
Posiekać margarynę z maką, dodac żółtka i smietanę. Ciasto schłodzić przynajmniej przez godzinę w lodówce. Rozwałkować na grubość 1/2 cm i wykrawać ciasteczka (u nas były to niewielkie serduszka, ale dla dzieci mogą być o przeróżnych kształtach) Każde ciastko posmarować jajkiem i posypać cukrem z góry (zwykłym lub grubym)
Kokosanki
skoro w większości ciastek same żółtka by nie zmarnować białek i to już będzie ostatni przepis
4 białka (nie ubijać)
20 dag kokosu
20 dag cukru
1 łyżka mąki
Wszystkie składniki wymieszać i podgrzewać lekko na piecu. Z masy formować niewielkie sterty (kupki). i do piekarnika. Fajnie będą wyglądać upieczone na specjalnych wafelkach do pieczenia, znanych mi pod nazwą Backoblaten, bo bardziej nawet przypominają opłatek.
PRZYJEMNEGO CHRUPANIA
Przemek Milena (07.04 11.05)
Znasz odpowiedź na pytanie: Kruche ciasteczka?