Piekłam już kilka razy,przepis z blogu Moje Wypieki,ciacho jest rewelacyjne!!!polecam:)
Składniki na kruche ciasto:
?2,5 szklanki mąki pszennej (może być również mąka krupczatka)
?250 g masła lub margaryny, zimnego
?2 łyżeczki proszku do pieczenia
?3 łyżki cukru pudru
?5 żółtek
Masło pokroić w kostkę, szybko zagnieść z pozostałymi składnikami ciasta (można również składniki zmiksować w malakserze). Jeśli ciasto będzie zbyt sypkie, dodać 1 – 2 łyżki wody. Podzielić na 2 części – około 60% i 40%, każdą zawinąć w folię spożywczą, zamrozić. Tą czynność można zrobić dzień wcześniej.
Blachę o wymiarach 33 x 20 cm wysmarować masłem, wyłożyć papierem do pieczenia. Na spód zetrzeć na tarce większą część ciasta (60%), lekko przyklepać dłonią i wyrównać. Podpiec na złoty kolor w temperaturze 190?C przez około 20 minut. Odstawić do całkowitego wystudzenia.
Delikatna budyniowa pianka:
?5 białek
?1 szklanka drobnego cukru do wypieków
?1 opakowanie cukru wanilinowego (16 g)*
?2 opakowania budyniu waniliowego lub śmietankowego, bez cukru (2 x 40 g)
?1/2 szklanki oleju słonecznikowego
Ponadto:
?500 g malin (mogą być mrożone, nie rozmrażamy ich wcześniej)
? cukier puder do oprószenia
Kiedy podpieczony spód jest wystudzony, zacząć ubijać białka. Po ubiciu na sztywno, powoli, łyżka po łyżce wsypywać drobny cukier i cukier wanilinowy, cały czas ubijając na najwyższych obrotach. Następnie powoli wsypywać proszek budyniowy, cały czas miksując, by dobrze się rozpuścił. Strużką wlewać olej, miksując do połączenia.
Na podpieczony, zimny spód ciasta wyłożyć ubitą pianę. Nie wyrównywać,kłaść łyżeczką i zostawić tak jak wpadnie, układać gęsto maliny (otworkami do góry). Maliny łopatką lekko wepchnąć w pianę. Na wierzch zetrzeć resztę zamrożonego ciasta (40%).
Piec w temperaturze 190?C przez około 30 – 40 minut. Wyjąć, przestudzić, oprószyć cukrem pudrem.
*zamiast można dodać cukru z prawdziwą wanilią
Smacznego :).
13 odpowiedzi na pytanie: Kruche ciasto z malinami i lekką budyniową pianką-pycha!
a to moje:)
Robiłam. Tylko o oleju do pianki zapomniałam. Wyszło bbb smaczne
Kurcze! Mam maliny. Może zrobię?
no i jak tu przy was na diecie..?
jak można być na diecie patrząc na takie cuuudo:)
a mozna dac inne owoce mrozone, mam duzo truskawek, malin mam z 250g…
nie mam pojęcia…. Ale chyba tak
Mąż poleciał po świeże malinki…..zrobiłam ciacho i wyszło po prostu genialne! Nie jadłam dawno tak pysznego, wcinamy gorące:) Bardzo dziękuje za przepis:)
właśnie problem w tym że znika…zaraz po wyjęciu z pieca:)
piekąc dla gości robię godzinę przed ich przyjściem
Superowy przepis mniam na pewno skorzystam jeszcze w tym tygodniu upiekę to ciacho :))
🙂
zrobiłam,pychota!!!!!dodałam mrożone jagody i malinki……..
mmmm…ja też zrobiłam, pycha!! juz nie ma pół blachy, z czego aż jeden kawałek zjadł M,a reszte ja sama
budyniowa piana na miare oskara:D
robilam juz kilka razy- z malinami, jagodami, wisniami (wszystko mrozone)
wczesniej bardzo czesto pieklam kruche z piana ‘klasyczna’- tylko z cukrem- ta jest o niebo lepsza:)
Znasz odpowiedź na pytanie: Kruche ciasto z malinami i lekką budyniową pianką-pycha!