Kruche ciasto z malinami i lekką budyniową pianką-pycha!

Postów wyświetlanych: 14 - od 1 do 14 (wszystkich: 14)
  • Autor
    Wpisy
  • #109842

    wioletta-w

    Piekłam już kilka razy,przepis z blogu Moje Wypieki,ciacho jest rewelacyjne!!!polecam:)

    Składniki na kruche ciasto:

    ?2,5 szklanki mąki pszennej (może być również mąka krupczatka)
    ?250 g masła lub margaryny, zimnego
    ?2 łyżeczki proszku do pieczenia
    ?3 łyżki cukru pudru
    ?5 żółtek

    Masło pokroić w kostkę, szybko zagnieść z pozostałymi składnikami ciasta (można również składniki zmiksować w malakserze). Jeśli ciasto będzie zbyt sypkie, dodać 1 – 2 łyżki wody. Podzielić na 2 części – około 60% i 40%, każdą zawinąć w folię spożywczą, zamrozić. Tą czynność można zrobić dzień wcześniej.

    Blachę o wymiarach 33 x 20 cm wysmarować masłem, wyłożyć papierem do pieczenia. Na spód zetrzeć na tarce większą część ciasta (60%), lekko przyklepać dłonią i wyrównać. Podpiec na złoty kolor w temperaturze 190?C przez około 20 minut. Odstawić do całkowitego wystudzenia.

    Delikatna budyniowa pianka:

    ?5 białek
    ?1 szklanka drobnego cukru do wypieków
    ?1 opakowanie cukru wanilinowego (16 g)*
    ?2 opakowania budyniu waniliowego lub śmietankowego, bez cukru (2 x 40 g)
    ?1/2 szklanki oleju słonecznikowego
    Ponadto:

    ?500 g malin (mogą być mrożone, nie rozmrażamy ich wcześniej)
    ?cukier puder do oprószenia

    Kiedy podpieczony spód jest wystudzony, zacząć ubijać białka. Po ubiciu na sztywno, powoli, łyżka po łyżce wsypywać drobny cukier i cukier wanilinowy, cały czas ubijając na najwyższych obrotach. Następnie powoli wsypywać proszek budyniowy, cały czas miksując, by dobrze się rozpuścił. Strużką wlewać olej, miksując do połączenia.

    Na podpieczony, zimny spód ciasta wyłożyć ubitą pianę. Nie wyrównywać,kłaść łyżeczką i zostawić tak jak wpadnie, układać gęsto maliny (otworkami do góry). Maliny łopatką lekko wepchnąć w pianę. Na wierzch zetrzeć resztę zamrożonego ciasta (40%).

    Piec w temperaturze 190?C przez około 30 – 40 minut. Wyjąć, przestudzić, oprószyć cukrem pudrem.

    *zamiast można dodać cukru z prawdziwą wanilią

    Smacznego :).

    #4835914

    wioletta-w

    a to moje:)



    #4835915

    bep

    Robiłam. Tylko o oleju do pianki zapomniałam. Wyszło bbb smaczne :Wow!::Wow!::Wow!:
    Kurcze! Mam maliny. Może zrobię? :Hmmm…:

    #4835916

    kochamymaluszki

    no i jak tu przy was na diecie.. ?

    #4835917

    wioletta-w

    Zamieszczone przez kochamymaluszki
    no i jak tu przy was na diecie.. ?

    :Hyhy:
    jak można być na diecie patrząc na takie cuuudo:)

    #4835918

    magda

    a mozna dac inne owoce mrozone, mam duzo truskawek, malin mam z 250g…



    #4835919

    wioletta-w

    Zamieszczone przez Magda.
    a mozna dac inne owoce mrozone, mam duzo truskawek, malin mam z 250g…

    nie mam pojęcia….ale chyba tak

    #4835920

    magda

    Mąż poleciał po świeże malinki…..zrobiłam ciacho i wyszło po prostu genialne! Nie jadłam dawno tak pysznego, wcinamy gorące:) Bardzo dziękuje za przepis:)

    #4835921

    wioletta-w

    Zamieszczone przez Magda.
    Mąż poleciał po świeże malinki…..zrobiłam ciacho i wyszło po prostu genialne! Nie jadłam dawno tak pysznego, wcinamy gorące:) Bardzo dziękuje za przepis:)

    właśnie problem w tym że znika…zaraz po wyjęciu z pieca:)
    piekąc dla gości robię godzinę przed ich przyjściem:Hyhy:

    #4835922

    alexis1972

    Superowy przepis mniam na pewno skorzystam jeszcze w tym tygodniu upiekę to ciacho :))



    #4835923

    wioletta-w

    Zamieszczone przez 1972
    Superowy przepis mniam na pewno skorzystam jeszcze w tym tygodniu upiekę to ciacho :))

    🙂

    #4835924

    goska1983

    zrobiłam,pychota!!!!!dodałam mrożone jagody i malinki…………..



    #4835925

    zyrafka

    mmmm…ja też zrobiłam, pycha!! juz nie ma pół blachy, z czego aż jeden kawałek zjadł M ,a reszte ja sama:Wstyd:

    #4835926

    mai

    budyniowa piana na miare oskara:D
    robilam juz kilka razy- z malinami, jagodami, wisniami (wszystko mrozone)
    wczesniej bardzo czesto pieklam kruche z piana ‚klasyczna’- tylko z cukrem- ta jest o niebo lepsza:)

Postów wyświetlanych: 14 - od 1 do 14 (wszystkich: 14)


Musisz się zarejestrować lub zalogować, żeby odpowiedzieć

Close