Tak jak w temacie.
Ciasto jest przepyszne i nawet nie bardzo kaloryczne.
We Włoszech zaliczane do ulubionych. Robione z typowym kremem do tortów i ciast zwanym kremem cukierniczym (la crema pasticcera ) dodawanym także do tiramisu, babeczek kruchych, tortów itd…
Zaczynam od tego iz każda z was wie jak sie przygotowuje ciasto kruche wiec nie będę sie rozwodzić.
Do kruchego potrzeba make, żółtka jajek, masło lub margaryna, odrobinę cukru i soli, mozna dodac jak ktos lubi troszeczkę proszku do pieczenia lub łyżkę śmietany kwaśnej. Kazda z Was ma ulubiony przepis na kruche… wiec…
Przejdędalej.
Robimy lub jak ktoś nie ma czasu kupujemy kruche ciasto.
Rozwałkujemy
Przekładamy na blachę
Nie za wysoka i nie zupełnie plaska.
Następniena ciasto wykładamy papie do pieczenia i wsypujemy garść fasoli lub co tam macie w domu albo nakuwamy widelcem ( ja nakłuwam 🙂 )
Chodzi o to aby ciasto się nie odkształciło w piecu
Wkładamy do piekarnika aby się zapiekło jakieś 10-15 minut w tem 180
W tym czasie robimy krem
3 żółtka ( ja daje 4 )
4 łyżki cukru
2 łyżki maki
1 łyżeczka od herbaty maki ziemniaczanej
Skorka z cytryny ( starta na drobnej tarce, uwaga bez białego)
No i proste.
Mleko nastawić aby sie zagotowało.
W tym czasie zmiksować żółtka z cukrem na biała masę, Na końcu dodać maki obie.
Następnie zalac gorącym mlekiem POWOLI I CAŁY CZAS MIESZAJĄC!!!!
Wlać to wszystko do garnka po mleku i jeszcze mieszajac i caly czas podgrzewajac az zgestnieje.
JA wlewam do garnka w ktorym gotowalam mleko i dalej mieszam na ogniu mikserem 🙂
JAk zgestnieje wlac na ciasto ktore juz ladnie sie zaczelo piec w piekarniku
I zapiec jakies 10 minut.
NAstepnie ostudzic
Na ostudzonym ulozyc truskawki
I !!!
Wazne!!!!
Zrobic bardzo gesta galaretke truskawkowa
I ta galaretka juz zimna i prawie zastygajaca posmarowac truskawki..
Ja do tego uzywam pedzelka Wandzi do malowania 🙂
Tu caly przepis do obejrzenia jak macie problemy ze zrozumieniem
31 odpowiedzi na pytanie: Kruche z kremem i truskawkami – specjalnie dla MADUXIA
Tu macie po włosku przepis identyczny jak robię ja i sa zdjęcia…
Wiec nie będę sie męczyć i robić zdjęć i wklejać…
Idę na łatwiznę
Obejrzyjcie
Mniaaaaaaaaaaaaam!
brzmi bardzo apetycznie i na pewno wypróbuję – niech tylko truskawki pojawią się w sklepach
Jak by co to tym sposobem można zrobić coś mniejszego…
skusze sie!
ale nadmienie, ze nie dla wszystkich kruche jest oczywiste.upiaklam w swym zyciu dopiero 2 ciasta.zadne nie bylo kruche…
wiec bede musiala poszukac jakiegos przepisu na to “latwe” kruche.
Siostro 😀
Poszukamy razem
ja też nigdy kruchego nie piekłam
Zapomnialam dodac ze jak nie ma truskawek to nic nie szkodzi…
Mozna dac cos innego
A jak nic nie ma
To i bez niczego taki torcik przepyszny
no to pojechałaś
a napiszesz ile tego mleka?
ja robię podobne, ale trochę inaczej
ciasto kruche:
30dkg maki
10dkg cukru pudru
kostka masła
1 zółtko
z podanych składników zagniatam ciasto i piekę w 180 stopniach, na żłoto-brazowy kolor
masa:
masę robię budyniową, żeby było bez jaj surowych
2szkl mleka
1/2szkl cukru
cukier waniliowy z prawdziwą wanilią KOTANY
2 czubate łyżki mąki pszennej
2 czubate łyżki mąki ziemnaczanej
1 masło roślinne !
ugotować budyń: 1 szkl mleka zagotować z cukrem, cukrem waniliowym i jak sie zagotuje dodać wcześniej wymieszaną z resztą mleka jedną i drugą mąkę -zagotować, aż się zrobi budyniowate
wystudzony budyń połączyć z masłem roślinnym
truskawki: na pół lub na plasterki pokorojone
galaretka:
2 galaretki truskawkowe rozpuszczam w 800ml wody gorącej – studzę, aż zaczną tężeć
na upieczone ciasto wykładam masę budyniową- równo rozsmarowuje, na to układam przygotowane truskawki i łyzką nakładam tężejącą galaretkę i do lodówki żeby się ścieło
Ops !!!
Zapomniałam
Pol litra jak chcecie gesty, litr jak rzadszy
Osobiście daje jakieś 750 ml mleka.
Sorki ja zawsze wszystko na oko robię
Ty robisz z masa budyniowa i dodajesz masło do masy.
Ja robię krem, nie masę, jajka nie są surowe bo są zaparzone mlekiem gorącym a następnie idą do piekarnika, choć nie koniecznie bo żółtka już są zaparzone mlekiem i jeszcze ugotowane z tym mlekiem…
To zupełnie inny krem i inny smak.
Krem jest beztłuszczowy
Oczywiście jak gotuje mleko dodaje laskę wanilii.
Co do ciasta kruchego.
Najważniejsze w tego typu cieście jest szybkość przygotowania.
Czyli jak chcecie aby ciasto było dobre musicie je zrobić w 5 sekund.
Czyli make na stolnice, w make masło i kroicie nożem aż się lepiej połączy, następnie dodajecie cukier i żółtko lub dwa.
Zasada jest prosta tyle maki ile masła i cukru.
Jak dajecie 40 maki to 30 masła i 10 cukru, jak dajecie 30 maki to 20 masła i 10 cukru
Dlaczego się kroi a nie zagniata?
Bo jak rozgrzejesz ciasto ( masło) zrobi się papa i będziesz musiała dodać więcej maki… ciasto zrobi sie twarde i nie będzie sie kruszyło…
Dlatego zagniata się szybko i najlepiej użyć najpierw noża a później tylko na chwile rak
Sole, powtórzę publicznie, tak, nie wstydzę się tego- kocham Cię, sole!
Sole - nie cierpię Cie!!!
Ja tu próbuję schudnąć a Ty mi taki nóż w plecy…..
PS. Ciasto w piekarniku a krem się gotuje
Sole, wiem, znam ten wspaniały krem, uwielbiam, tylko się boję tych zółtek (zdarzyło mi się mieć salmonelle po jajach:( ),
ale może te 10 minut w piekarniku wybija świństwo,
mam ochotę ogromną wypróbować Twój przepis
umorduje cie, sole
bede robic jutro
na kruche na tarte wstawialam kiedys przepis (tarta cytrynowa – zreszta podobna z zasady do tego truskawkowca – matkooo, slina mi cieknie…)
troche inne, ale zawsze wychodzi
o, mam…
truskawki juz kupilam:/
Jak to można jednym przepisem sobie zafundować wrogów i przyjaciół
Smoki Kantalupa jak zrobicie napiszcie jak wyszlo.
Bossssko.
Jestem na MM więc odgryzłam rożek ciasta i mam nadzieję, że nikt nie zauważy
Jak nie zlamalas diety to :
[*] Albo nie zrobilas ciasta
[*]albo nie zrobilas dobrze
[*]albo zlamalas diete i nie chcesz sie przyznac
[*]albo twarda z Ciebie sztuka
[*]albo przepis do kitu
Znasz odpowiedź na pytanie: Kruche z kremem i truskawkami – specjalnie dla MADUXIA