Kruche z kremem i truskawkami – specjalnie dla MADUXIA

Tak jak w temacie.
Ciasto jest przepyszne i nawet nie bardzo kaloryczne.
We Włoszech zaliczane do ulubionych. Robione z typowym kremem do tortów i ciast zwanym kremem cukierniczym (la crema pasticcera ) dodawanym także do tiramisu, babeczek kruchych, tortów itd…

Zaczynam od tego iz każda z was wie jak sie przygotowuje ciasto kruche wiec nie będę sie rozwodzić.
Do kruchego potrzeba make, żółtka jajek, masło lub margaryna, odrobinę cukru i soli, mozna dodac jak ktos lubi troszeczkę proszku do pieczenia lub łyżkę śmietany kwaśnej. Kazda z Was ma ulubiony przepis na kruche… wiec…
Przejdędalej.

Robimy lub jak ktoś nie ma czasu kupujemy kruche ciasto.
Rozwałkujemy

Przekładamy na blachę

Nie za wysoka i nie zupełnie plaska.

Następniena ciasto wykładamy papie do pieczenia i wsypujemy garść fasoli lub co tam macie w domu albo nakuwamy widelcem ( ja nakłuwam 🙂 )

Chodzi o to aby ciasto się nie odkształciło w piecu

Wkładamy do piekarnika aby się zapiekło jakieś 10-15 minut w tem 180

W tym czasie robimy krem

3 żółtka ( ja daje 4 )
4 łyżki cukru
2 łyżki maki
1 łyżeczka od herbaty maki ziemniaczanej
Skorka z cytryny ( starta na drobnej tarce, uwaga bez białego)

No i proste.

Mleko nastawić aby sie zagotowało.

W tym czasie zmiksować żółtka z cukrem na biała masę, Na końcu dodać maki obie.
Następnie zalac gorącym mlekiem POWOLI I CAŁY CZAS MIESZAJĄC!!!!

Wlać to wszystko do garnka po mleku i jeszcze mieszajac i caly czas podgrzewajac az zgestnieje.
JA wlewam do garnka w ktorym gotowalam mleko i dalej mieszam na ogniu mikserem 🙂
JAk zgestnieje wlac na ciasto ktore juz ladnie sie zaczelo piec w piekarniku
I zapiec jakies 10 minut.
NAstepnie ostudzic
Na ostudzonym ulozyc truskawki
I !!!
Wazne!!!!
Zrobic bardzo gesta galaretke truskawkowa
I ta galaretka juz zimna i prawie zastygajaca posmarowac truskawki..
Ja do tego uzywam pedzelka Wandzi do malowania 🙂

Tu caly przepis do obejrzenia jak macie problemy ze zrozumieniem

31 odpowiedzi na pytanie: Kruche z kremem i truskawkami – specjalnie dla MADUXIA

  1. Tu macie po włosku przepis identyczny jak robię ja i sa zdjęcia…
    Wiec nie będę sie męczyć i robić zdjęć i wklejać…
    Idę na łatwiznę
    Obejrzyjcie

    • Mniaaaaaaaaaaaaam!

      • brzmi bardzo apetycznie i na pewno wypróbuję – niech tylko truskawki pojawią się w sklepach

        • Jak by co to tym sposobem można zrobić coś mniejszego…

          • skusze sie!
            ale nadmienie, ze nie dla wszystkich kruche jest oczywiste.upiaklam w swym zyciu dopiero 2 ciasta.zadne nie bylo kruche…
            wiec bede musiala poszukac jakiegos przepisu na to “latwe” kruche.

            • Zamieszczone przez Tatanka
              skusze sie!
              ale nadmienie, ze nie dla wszystkich kruche jest oczywiste.upiaklam w swym zyciu dopiero 2 ciasta.zadne nie bylo kruche…
              wiec bede musiala poszukac jakiegos przepisu na to “latwe” kruche.

              Siostro 😀
              Poszukamy razem
              ja też nigdy kruchego nie piekłam

              • Zapomnialam dodac ze jak nie ma truskawek to nic nie szkodzi…
                Mozna dac cos innego
                A jak nic nie ma
                To i bez niczego taki torcik przepyszny

                • Zamieszczone przez sole

                  Zaczynam od tego iz każda z was wie jak sie przygotowuje ciasto kruche wiec nie będę sie rozwodzić.
                  Do kruchego potrzeba make, żółtka jajek, masło lub margaryna, odrobinę cukru i soli, mozna dodac jak ktos lubi troszeczkę proszku do pieczenia lub łyżkę śmietany kwaśnej. Kazda z Was ma ulubiony przepis na kruche… wiec…
                  Przejdędalej.

                  no to pojechałaś

                  a napiszesz ile tego mleka?

                  • ja robię podobne, ale trochę inaczej

                    ciasto kruche:
                    30dkg maki
                    10dkg cukru pudru
                    kostka masła
                    1 zółtko

                    z podanych składników zagniatam ciasto i piekę w 180 stopniach, na żłoto-brazowy kolor

                    masa:
                    masę robię budyniową, żeby było bez jaj surowych
                    2szkl mleka
                    1/2szkl cukru
                    cukier waniliowy z prawdziwą wanilią KOTANY
                    2 czubate łyżki mąki pszennej
                    2 czubate łyżki mąki ziemnaczanej
                    1 masło roślinne !

                    ugotować budyń: 1 szkl mleka zagotować z cukrem, cukrem waniliowym i jak sie zagotuje dodać wcześniej wymieszaną z resztą mleka jedną i drugą mąkę -zagotować, aż się zrobi budyniowate

                    wystudzony budyń połączyć z masłem roślinnym

                    truskawki: na pół lub na plasterki pokorojone

                    galaretka:
                    2 galaretki truskawkowe rozpuszczam w 800ml wody gorącej – studzę, aż zaczną tężeć

                    na upieczone ciasto wykładam masę budyniową- równo rozsmarowuje, na to układam przygotowane truskawki i łyzką nakładam tężejącą galaretkę i do lodówki żeby się ścieło

                    • Zamieszczone przez EwkaM
                      no to pojechałaś

                      a napiszesz ile tego mleka?

                      Ops !!!

                      Zapomniałam

                      Pol litra jak chcecie gesty, litr jak rzadszy

                      Osobiście daje jakieś 750 ml mleka.

                      Sorki ja zawsze wszystko na oko robię

                      • Ty robisz z masa budyniowa i dodajesz masło do masy.
                        Ja robię krem, nie masę, jajka nie są surowe bo są zaparzone mlekiem gorącym a następnie idą do piekarnika, choć nie koniecznie bo żółtka już są zaparzone mlekiem i jeszcze ugotowane z tym mlekiem…
                        To zupełnie inny krem i inny smak.
                        Krem jest beztłuszczowy
                        Oczywiście jak gotuje mleko dodaje laskę wanilii.

                        • Co do ciasta kruchego.

                          Najważniejsze w tego typu cieście jest szybkość przygotowania.
                          Czyli jak chcecie aby ciasto było dobre musicie je zrobić w 5 sekund.
                          Czyli make na stolnice, w make masło i kroicie nożem aż się lepiej połączy, następnie dodajecie cukier i żółtko lub dwa.

                          Zasada jest prosta tyle maki ile masła i cukru.
                          Jak dajecie 40 maki to 30 masła i 10 cukru, jak dajecie 30 maki to 20 masła i 10 cukru

                          Dlaczego się kroi a nie zagniata?

                          Bo jak rozgrzejesz ciasto ( masło) zrobi się papa i będziesz musiała dodać więcej maki… ciasto zrobi sie twarde i nie będzie sie kruszyło…

                          Dlatego zagniata się szybko i najlepiej użyć najpierw noża a później tylko na chwile rak

                          • Sole, powtórzę publicznie, tak, nie wstydzę się tego- kocham Cię, sole!

                            • Sole - nie cierpię Cie!!!

                              Ja tu próbuję schudnąć a Ty mi taki nóż w plecy…..

                              PS. Ciasto w piekarniku a krem się gotuje

                              • Zamieszczone przez sole
                                Ty robisz z masa budyniowa i dodajesz masło do masy.
                                Ja robię krem, nie masę, jajka nie są surowe bo są zaparzone mlekiem gorącym a następnie idą do piekarnika, choć nie koniecznie bo żółtka już są zaparzone mlekiem i jeszcze ugotowane z tym mlekiem…
                                To zupełnie inny krem i inny smak.
                                Krem jest beztłuszczowy
                                Oczywiście jak gotuje mleko dodaje laskę wanilii.

                                Sole, wiem, znam ten wspaniały krem, uwielbiam, tylko się boję tych zółtek (zdarzyło mi się mieć salmonelle po jajach:( ),
                                ale może te 10 minut w piekarniku wybija świństwo,
                                mam ochotę ogromną wypróbować Twój przepis

                                • umorduje cie, sole

                                  bede robic jutro

                                  na kruche na tarte wstawialam kiedys przepis (tarta cytrynowa – zreszta podobna z zasady do tego truskawkowca – matkooo, slina mi cieknie…)

                                  troche inne, ale zawsze wychodzi

                                  o, mam…

                                  90g masla
                                  1 lyzka oleju
                                  3 lyzki wody
                                  1 lyzka cukru
                                  1/8 lyzeczki soli

                                  wszystkie skladniki trzeba wrzucic do naczynia zaroodpornego i wstawic do piekarnika rozgrzanego do 210 stopni na jakies 10-15 minut – maslo ma zaczac bablowac i lekko sie zrumienic na brzegach

                                  (polecam przykryc, bo zazwyczaj zdrowo pryszcze na boki)

                                  wyjac naczynie z pieca i wmieszac w nie 150 g maki (najlepsza jest zwykla biala typu 500) dosc energicznie, az sie wszystko polaczy w jedna kule i odczekac az masa bedzie na tyle schlodzona, ze bedzie ja mozna ugniatac rekami

                                  blache do tarty o srednicy 21cm wylozyc masa (ugniatac dlonia i zrobic zakladki na brzegach) – mozna uzyc tortownicy

                                  masa bedzie raczej cienka, na 2-3 mm

                                  trzeba zostawic sobie kawaleczek masy, mniej wiecej wielkosci wisni, zeby potem uzupelnic pekniecia w spodzie

                                  i blache do pieca na 10-15 minut (az sie lekko zarumienia) – wyjac, ostudzic, uzupelnic reszta ciasta pekniecia

                                  truskawki juz kupilam:/

                                  • Zamieszczone przez maduxia
                                    Sole, powtórzę publicznie, tak, nie wstydzę się tego- kocham Cię, sole!

                                    Zamieszczone przez smoki
                                    Sole – nie cierpię Cie!!!

                                    Ja tu próbuję schudnąć a Ty mi taki nóż w plecy…..

                                    PS. Ciasto w piekarniku a krem się gotuje

                                    Jak to można jednym przepisem sobie zafundować wrogów i przyjaciół

                                    • Smoki Kantalupa jak zrobicie napiszcie jak wyszlo.

                                      • Zamieszczone przez sole
                                        Smoki Kantalupa jak zrobicie napiszcie jak wyszlo.

                                        Bossssko.

                                        Jestem na MM więc odgryzłam rożek ciasta i mam nadzieję, że nikt nie zauważy

                                        • Zamieszczone przez smoki
                                          Bossssko.

                                          Jestem na MM więc odgryzłam rożek ciasta i mam nadzieję, że nikt nie zauważy

                                          Jak nie zlamalas diety to :

                                          [*] Albo nie zrobilas ciasta
                                          [*]albo nie zrobilas dobrze
                                          [*]albo zlamalas diete i nie chcesz sie przyznac
                                          [*]albo twarda z Ciebie sztuka
                                          [*]albo przepis do kitu

                                          Znasz odpowiedź na pytanie: Kruche z kremem i truskawkami – specjalnie dla MADUXIA

                                          Dodaj komentarz

                                          Angina u dwulatka

                                          Mój Synek ma 2 lata i 2 miesiące. Od miesiąca kaszlał i smarkał a od środy dostał gorączki (w okolicach +/- 39) W tym samym dniu zaczął gorączkować mąż –...

                                          Czytaj dalej →

                                          Mozarella w ciąży

                                          Dzisiaj naszła mnie ochota na mozarellę. I tu mam wątpliwości – czy w ciąży można jeść mozzarellę?? Na opakowaniu nie ma ani słowa na temat pasteryzacji.

                                          Czytaj dalej →

                                          Ile kosztuje żłobek?

                                          Dziewczyny! Ile płacicie miesięcznie za żłobek? Ponoć ma być dofinansowany z gminy, a nam przyszło zapłacić 292 zł bodajże. Nie wiem tylko czy to z rytmiką i innymi. Czy tylko...

                                          Czytaj dalej →

                                          Dziewczyny po cc – dreny

                                          Dziewczyny, czy któraś z Was miała zakładany dren w czasie cesarki? Zazwyczaj dreny zdejmują na drugi dzień i ma on na celu oczyszczenie rany. Proszę dajcie znać, jeśli któraś miała...

                                          Czytaj dalej →

                                          Meskie imie miedzynarodowe.

                                          Kochane mamuśki lub oczekujące. Poszukuję imienia dla chłopca zdecydowanie męskiego. Sama zastanawiam się nad Wiktorem albo Stefanem, ale mój mąż jest jeszcze niezdecydowany. Może coś poradzicie? Dodam, ze musi to...

                                          Czytaj dalej →

                                          Wielotorbielowatość nerek

                                          W 28 tygodniu ciąży zdiagnozowano u mojej córeczki wielotorbielowatość nerek – zespół Pottera II. Mój ginekolog skierował mnie do szpitala. W białostockim szpitalu po usg powiedziano mi, że muszę jechać...

                                          Czytaj dalej →

                                          Ruchome kolano

                                          Zgłaszam się do was z zapytaniem o tytułowe ruchome kolano. Brzmi groźnie i tak też wygląda. dzieciak ma 11 miesięcy i czasami jego kolano wyskakuje z orbity wygląda to troche...

                                          Czytaj dalej →
                                          Rodzice.pl - ciąża, poród, dziecko - poradnik dla Rodziców
                                          Logo
                                          Enable registration in settings - general