1/2 szkl. mleka (może byc woda)
1 kostka margaryny – ja daję masło
1 szklanka mąki
1 szklanka płatków owsianych
1 szklanka otrąb
bakalie jakie kto lubi
1/2 szklanki cukru (mogą być bez)
Mleko i margarynę rozpuścić. Do tego dodać cukier – o ile ktoś chce go w ogóle dodawać. Potem wymieszać mąkę, płatki i otręby i wsypać do gorącego płyny. Potrzymać na ogniu 2-3 minuty. Zdjąć z palnika i dodać bakalie.
Formować ciasteczka (z tej porcji ok 30 szt.) kłaść na blasze, piec w piekarniku nagrzanym do 170 st ok pół godziny do max 50 minut.
Pyszne. Bardzo wspomagają pracę układu pokarmowego 😉 chyba wiecie co mam na myśli…
Najlepsze na drugi dzień z mlekiem, kakao lub po prostu herbatką 😀
9 odpowiedzi na pytanie: Kruchutkie owsianki z bakaliami – pycha
Czytałam, że płatki owsiane są idealne na utrzymanie wagi i fantastyczne na przemianę materii i że najlepiej jeść codziennie 2-3 łyzki. A przepis na ciasteczka ciekawy. Mniam, jak tylko uda mi sie kupic składniki zaraz zrobię i napisze jakie mi wyszły:)
pozdrawiam
Dodam jeszcze, ze można dać kakao, troszkę mniej mąki i będą czekoladowe 🙂
ostatnio mój mąż z szanowną córką robili takie ciasteczka. Dziecię wsuwało aż miło i pytała kiedy zrobimy jeszcze. Wyrodna matka odesłała z tym pytaniem do ojca
ale faktycznie ciastka pycha.
poniewaz brzmia pysznie
i chyba robi sie je szybko
i o dziwo udało m isie w sklepie polskim pod domem kupic i platki i otreby
to dzis robimy z dzieciakami 🙂
dziekuje za przpeis – dam znac pozniej jak smakuja:)
wyszły przepyszne
dodałam jednak jajko – proszek do pieczenia i nieco wiecej płatków owsianych 😉
zrobilam z migdalam -rodzynkami i orzechami – taka mieszanka – misz masz
i sa pyszne
wczoraj zrobiłam – PYCHA!!!
Dziecko też się zajadało. Szkoda tylko że Mała jadła je w pechowy dla siebie dzień
Dzięki za przepis. Robiłyśmy z suszonymi morelami, śliwkami i orzechami. Są pyszne 🙂
No i rzeczywiście wspomagają pracę układu pokarmowego 🙂
Czyli mam Alę na sumieniu?
Nie, nie masz
To na 100% wirus. Teraz już jestem pewna
Znasz odpowiedź na pytanie: Kruchutkie owsianki z bakaliami – pycha