Ponieważ szykuję się do chrzcin zastanawim się, co tu piec i pewnie będzie to rodzynkowiec, którego jeszcze nie piekłam-TROCHĘ SIĘ BOJĘ!- sernik z rosą i ten placek na którego przepis chętnie wam [podam:
CIASTO
3 szklanki mąki pszennej
20 dkg margaryny
5 zółtek
5 łyżek cukru pudru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
NADZIENIE SEROWE
1 kg tłustego sera twarogowego
1 jajko
15 dkg margarynyy
1 szklanka cukru pudru
1 budyń śmietankowy lub 2 łyżki mąki ziemniaczanej
NADZIENIE BRZOSKWINIOWE
1 puszka brzoskwiń- 85 dkg
5 białek
1 szkl cukru pudru
sól
PRZYGOTOWAĆ CIASTO: z podanych składników zaagnieść elastyczne ciasto i podzielic na 2 części w stosunku 1/3 i 2/3. włożyć 1/3 ciasta do lodówki a pozostałerozwałkować i wyłożyć nim dno i boki formy do pieczenia (25/40 cm)
PRZYGOTOWAĆ NADZIENIE SEROWE: ser zemleć, margarynę utrzeć z cukrem pudrem i jajkiem na puszystą masę, wymieszać z serem i budyniem w proszku. Masę serową wyłożyć na ciasto i wyrównać.
PRZYGOTOWAĆ NADZIENIE BRZOSKWINIOWE: brzoskwinie osączyć z zalewy, pokroić w plasterki i ułożyć równą warstwę na serze. Białka ubić ze wszczyptą soli i cukrem na sztywną pianę i rozłożyć na brzoskwiniach.
Schłodzone ciasto zetrzec na tarce i posypac nim pianę. Placek piec 1 godz w temp.170 st.
Życzę smacznego!!! Mam nadzieję że wszystkim będzie smakować!!! Pozdrawiam…
, Amelki (05.04.2005) i Aniołka (02.09.2001)
4 odpowiedzi na pytanie: Kruchy placek z nadzieniem serowo-brzoskwiniowym
Re: Kruchy placek z nadzieniem serowo-brzoskwiniowym
Czy margaryne można utrzec mikserem czy wałkiem?
Nina
Re: Kruchy placek z nadzieniem serowo-brzoskwiniowym
Najlepsza opcja to utrzeć w makutrze drewnianą gałką, ale jak użyjesz miksera, to -chociaż tak nie robiłam- uważam, że nic się nie stanie. Aha! Tak jest w przepisie-margaryna-ale ja daję trochę margaryny a trochę masła. Musi się udać. Napisz jak Ci wyszło. Pozdrawiam… i smacznego:))
, Amelki (05.04.2005) i Aniołka (02.09.2001)
Re: Kruchy placek z nadzieniem serowo-brzoskwiniowym
Ale klapa – nie wyszło
Jak wyjęłam go z piekarnika wygladał wyśmienicie, ale jak ukroiłam kawałek wyleciało mnóstwo wody.
Pod pianą była ciapa.
Brzoskwinie odsączyłam i użyłam twarogu półtłustego.
Możesz mi coś poradzić, bo chetnie zrobię poraz drugi.
Pozdrawiam
Nina
Re: Kruchy placek z nadzieniem serowo-brzoskwiniowym
Wiesz, ja ostatnio też robiłąm i wyszedł super. Może zaz krótko trzymałaś w piekarniku- ja trzymałam z 8 min dłużej, bo wydawało mi się, że jeszcze nie doszedł do siebie. Bo nic innego mi się nie nasuwa. Ciasto musi wyjść, bo to sam ser, j jedynie ta piana z białęk- czyli za krótko była w piecu. Jeśli będziesz kiedyś jeszcze robiłą ten placek to spróbuj chwilkę dłużej przetrzymać Musi się udać. Bo przecież nie tylko mnie on wychodzi…
Pozdrawiam…
Tola i Mela
Znasz odpowiedź na pytanie: Kruchy placek z nadzieniem serowo-brzoskwiniowym