wytlumacze w kilu slowach
razem z babkami z mojej szkoly zalozylysmy klub ksiazki, ktory opocz tego, ze czyta ksiazki i spotyka sie, zeby o nich porozmawiac, ma w zalozeniu zrobic cos w celach charytatywnych
wymyslilysmy, ze zbierzemy kilkadziesiat przepisow i wydamy ksiazke kucharska, ktora sprzedamy na festiwalu sztuk w naszej szkole, a pieniadze mamy przekazac na fundacje, ktora wspiera start w zycie bulgarskich sierot
potrzebujemy kielkudziesieciu przepisow, ktore nie pochodza wprost z internetu, zeby uniknac problemow z prawami autorskimi
ja oddaje swoja zmodyfikowana tarte cytrynowa, chleb bananowy i ktores z prostych curry, dorzuce tez pierogi (po polsku w koncu, nie?)
ale chcialabym jakiejs inspiracji z zewnatrz
gdyby ktoras z was zechciala podzielic sie czyms od siebie, najchetniej przepisem oryginalnym, lub lekko zmodyfikowanym, bylabym niezmiernie wdzieczna
15 odpowiedzi na pytanie: kto odda fajne przepisy na cel charytatywny?
potrawka pieczarkowa ze smazonym ryzem…
o,5 kg malych pieczarek
2 torebki ryzu
3 duze cebule
2 kostki rozołowe
pieczarki smazysz w całosci, z pokrojoną w kostke cebulką.Ryż smazysz oddzielnie na patelni, az porządnie zbrązowieje( uwaga..latwo przypalić to cudo…;/ )
potem ten usmazony ryż gotujesz w rosołku.( ile torebek ryzu tyle kostek rozołowych i tyle szklanek wody ). Na sam koniec ryz i uzmazone pieczarki wymieszac i smacznego 😀
az mi slinka poleciala.. niam..
aaa czasami dodaje jeszcze do tego ugotowaną fasolke szparagową..
aaa i napisze przepis na szybkie zarcie mego brata ( i moje )
ugotowaną fasolke szparagową, wymieszac z usmazonym boczkiem ( lub jakąś tam kiełbaską ), cebulką i smazonym jajkiem, doprawić i jesc..
Kanta! Nie wiem czy fajny przepis, ale wielu osobom (niekoniecznie z forum) bardzo smakuje. To taki wabik. Jak mówię, że będzie to znajomi walą drzwiami i oknami 😉
dzieki, laski, rewelacyjnie!
wydebilam od znajomej przepis na rybe z szynka serrano
tez dorzuce:)
To ja dorzucę mój przepis na tartę z jabłkami pod bezową chmurką 🙂
fajna, prosta sałatka i NIE z netu:
Ugotowana fasolka szparagowa lub masłowa, pomidor, jajko na twardo- wszystko pokroić w duże kawałki, sól, pieprz i pochlapać lekko majonezem. Układam na płaskim półmisku, miesza sobie każdy sam dopiero na talerzu. Najpyszniejsza w sezonie pomidorowym.
kanto, przepis na ”moje” śliwki w boczku znam juz jakieś 10 lat, dostałam go od koleżanki z pracy… ale w necie gdzieś już się na jego modyfikację natknełam
ale jak się przyda to proszę:
w śliwki kalifornijskie upychamy po jednym migdale (obranym), owijamy plastrem boczku wędzonego surowego, spiamy wykałaczką;
i wkładamy do rozgrzanego piekarnika na 4-5 minut;
oddaje moje tiramisu, bo kto jak nie ja;)
mogę oddać też na spaghetti zielone i zupę, krem z brokułów:)
Mąż pyta czy ma zrobić zdjęcia potraw;)
dzieki laski, fajne jestescie;)
biore jak leci wsjo, bede wyprobowywac (cos za dlugie mi to slowo wyszlo, pewnie gdzies zrobilam blad), bo zeby podniesc zainteresowanie kupnem, chcemy robic zdjecia nas samych w trakcie gotowania (ktory bachor nie chce zobaczyc swojego nauczyciela w fartuchu i upapranego ciastem?)
wczoraj wykombinowalam sama przepis na pstraga z nadzieniem, tez dorzuce:)
jeszcze mge dorzucić przepis na kotlety ryzowe. niewiem czy jest w necie… ale ja mam go od kolezanki..już ze 12 lat..
3 torebki ugotowanego ostudzonego ryzu, 4 jaja, pieprz sól,i inne wióry do smaku..zagniesc to tak jak na mielone i smarzyc..
dobre ( najlepsze dla mnie ) są podawane z sosem pieczarkowym..
to i ja coś dodam (nie wiem czy taki przepis jest w necie,ale ja to robię kilka lat)
Piersi w sosie słodko-kwaśnym
sos
1 łyżka octu
1 łyżka koncentratu pomidorowego
1 łyżka miodu
2 łyżki sosu sojowo-grzybowego(ewentualnie sojowego) ja używam TaoTao
2 ząbki czosnku
pieprz,sól papryka słodka
0.75 kg piersi pokroić w paski, zaprawić papryką słodką(porządnie obtoczyć) i maggi w płynie(dużo,u mnie prawie pływa)
odstawić na 2 godz. i potem usmażyć na oleju(niezbyt mocno)
warzywa(mieszanka olsztyńska,chińska lub 8-składnikowa)
-z chińską wychodzi najbardziej wyrazisty smak,ale nie każdy lubi
wszystko razem wrzucić do garnka i dusić do miękkości(jak będzie gęste dodać troszkę wody)
na koniec zaprawić słodką śmietaną
Ja też się chętnie podzielę własnoręcznie obmyślanymi przepisami.
Po pierwsze:
A po drugie K U R C Z A K P O K R E O L S K U (przepis mocno przerobiony, za jakąś starą książką. I zupełnie nie wiem, dlaczego się nazywa po kreolsku. :))
1 duża pierś kurczaka (może być też indyk)
2 puszki pomidorów (oczywiście zamiast najlepiej odpowiednia ilość świeżych i pachnących)
1 świeża papryka czerwona
1 cebula
Dodatki: tymianek, czosnek, masło, papryka ostra, sól, pieprz
Rozpuszczamy w kociołku 2 łyżki masła. Do tego dodajemy pomidory. Trzeba to dusić powoli, dodając płaską łyżeczkę soli, ćwierć łyżeczki pieprzu, 1/8 łyżeczki chili (można więcej, jak ktoś lubi ostro). Potem do tego 3-4 wyciśnięte ząbki czosnku i łyżkę tymianku (albo nawet więcej) – intensywny aromat czosnku i tymianku to podstawa tej potrrawy.
Kurczaka obsmażamy oddzielnie i dodajemy do pomidorów odsączonego z tłuszczu.
I oddzielnie na maśle szklimy pokrojoną w kostkę cebulę i paprykę. Jeśli sos jest bardzo rzadki, można to zagęścić mąką.
No i na końcu trzeba wszystko połączyć i dusić jakieś 30 min.
Podawać z ryżem.
chciałabym pomóc, ale ja gotuję baaaardzo prosto.
Szczyt skomplikowania tutaj:
Kurczak z ryżem jest potrawą “autorską” żony mojego ojca (tyle że ona kroiła warzywa, ja daję mrożonkę) – jeśli by Ci pasował, możesz wykorzystać
Kanta, jeśli sie nada to oddaję amonity bez jajek 🙂
oraz cukinie i bakłażany w occie z oliwa i parmezanem
i kluski dyniowe 🙂
400-450 g puree z upieczonej dyni
2 jajka
mąka (nie wiem ile) jak bede robić nastepnym razem to zważę
wymieszać na niezbyt gęste ciasto, robić kluski, gotować
pycha do mięsa, albo z masłem szałwiowym…
Znasz odpowiedź na pytanie: kto odda fajne przepisy na cel charytatywny?