Kulinarne Tricki

Postów wyświetlanych: 15 - od 1 do 15 (wszystkich: 17)
  • Autor
    Wpisy
  • #85945

    gosia

    Super. O wielu nie miałam pojęcia

    #1310721

    monikaapj

    panierowanie ryb

    To jest sposob na obtaczanie rybek w mące, ale ten sposób jest tylko dla ryb smażonych we frytownicy lub głębokiej patelni.
    Do woreczka (szczelnego!) lub pojemnika z pokrywką wsypujemy mąkę i wkładamy rybki, zamykamy i potzrąsamy zawartością>Po chwili wyjmujemy idealnie obtoczone rybki, a otoczenie nie jest całe w mące 😉

    Monika i Basia



    #1310722

    Anonim

    soczysty filet z kurczaka w panierce

    może to dla niektórych oczywiste ale mi sporo czasu zajęło zanim odkryłam, że smażony filet z kurczaka wcale nie musi być suchy…. cały sekret w tym żeby smażyć go na małym ogniu…. trwa to troszkę ale dzięki temu powolnemu smażeniu kotlety są soczyste a nie suche jak wiór

    i jeszcze pomysł na panierkę którą uwielbiam…najpierw mąka a potem jajko…taki „mokry” kotlet ląduje na patelni i mamy kotlecik w cieście dodam, że odwrócić na drugą stronę trzeba kotlet jak tylko panierka się zetnie od spodu inaczej ciasto z góry może spłynąć…potem już tylko trzeba poczekać aż się ładnie zrumieni

    W.

    #1310723

    lobuziara78

    Re: KULINARNE TRICKI

    Cebula nie bedzie szczypać w oczy gdy przed krojeniem zanurzy sie ją w zimnej wodzie

    Białka szybciej sie ubiją gdy dodamy szczypte soli a potem po łyżce cukru

    w zawiesinie mąki i wody nie zrąbią sie farfocle gdy róznież dodamy sczypte soli

    sól też dobrze dodać do śmietany gdy ją chcemy wlac do zupy czy sosu czy czegoś ciepłego tak by sie nie zważyła
    ale i tak ją lepiej najpierw zachartowac tzn do śmietany dodajemy pare łyżek np zupy a potem dopiero dodajemu do całości

    Matyldzia

    #1310720

    joannar

    KULINARNE TRICKI

    Pomyślałam, że poszperam w necie i w jednym miejscu wstawimy parę cennych, kuchennych informacji. Oto kilka z nich – czyli kulinarne tricki. Może przydadzą się nie tylko świeżym Paniom Domu:) Zapraszam do dzielenia się swoimi kuchennymi sztuczkami:)

    Mycie pieczarek
    Od tego, jak myjesz pieczarki, zależy w dużym stopniu smak dania, które będziesz potem z nich robił. Powaga. Chodzi o to, że pieczarki z odciętym końcem nóżki wrzucone do miski z wodą bardzo szybko ją chłoną, tracąc przy tym połowę smaku i aromatu. Żeby tego uniknąć, myj pieczarki pod bieżącą wodą jak możesz najkrócej, trąc jedną o drugą. Jeśli mają dużo piasku, możesz dodać do ostatniego płukania łyżkę octu.

    Wiecznie ciepłe naleśniki
    Kiedy robię dużo naleśników, część z nich stygnie, zanim zdążę usmażyć ostatnie placki. Ale jest na to sposób. Na gazie stawia się duży garnek z wodą, która gotując się paruje. Na garnku trzeba położyć talerz, na nim naleśniki i całość przykryć drugim talerzem. śara będzie długo utrzymywać temperaturę i po usmażeniu ostatniego można podawać wszystkie naleśniki razem.

    Trik cukierniczy
    Chcesz upiec ciasto. Masz papier pergaminowy w jednej ręce i metalową formę do ciasta w drugiej. Z papieru trzeba wyciąć kółko o takiej średnicy jak forma, żeby wyłożyć dno. Jak to zrobić bez nożyczek?
    śrosto.
    Składasz papier pergaminowy 4 razy na pół. Chodzi o uzyskanie wydłużonego trójkąta, jakbyś robił/a wycinankę. śrzymierzasz trójkąt do formy od spodu. Czubek trójkąta powinien znajdować się po środku koła. Odrywasz zbędny kawałek papieru w miejscu, w którym wychodzi on poza formę. śo rozłożeniu papieru uzyskujesz idealne koło, dzięki któremu ciasto na pewno łatwo odejdzie od dna.

    Super soczyste kurczę z rożna
    Kurczę, które chcesz nadziać na rożen i upiec, warto najpierw natrzeć w całości spirytusem i zostawić w spokoju na około 2 minuty. śotem ptaka można już wstawiać nad ogień. Spirytus zetnie nieco zewnętrzną warstwę naskórka, dzięki czemu soki kurczakowe zostaną w środku i sprawią, że mięsko będzie się rozpływać na języku.

    Rozebrany czosnek
    Zdejmuję skórkę z ząbka czosnku w trzy sekundy. Niemożliwe? Możliwe i proste.
    Wystarczy zgnieść nieobrany ząbek nożem albo ręką. Skórka odchodzi sama.

    Obieramy pomidora
    Oto jak fachowo pozbawić pomidora skóry: ostrym małym nożykiem wytnij zdrewniałe włókna od strony łodygi. Na przeciwnym biegunie pomidora natnij skórkę na krzyż. Zalej wszystkie wrzątkiem. śamiętaj, żeby lać gorącą wodę po ścianach naczynia, nie po pomidorach. Zdejmij skórkę – powinna bardzo łatwo odejść – i zahartuj pomidory zimną wodą.

    Nie po palcach!
    Szatkowanie dla niewprawnej ręki może być wyzwaniem. Ale na wszystko jest rada. śo pierwsze: zaopatrz się w SZEROKI i OSRTY nóż. Szeroki na kilka centymetrów! śo drugie: paluszki lewej ręki (jeśli jesteś praworęczny) podczas przytrzymywania tego, co kroisz, trzymaj razem, podgięte. śowinieneś cały czas czuć na kostkach (NIE NA PAZNOKCIACH!!!) dotyk poruszającego się noża. Staraj się nie odrywać jego czubka od deski! Mistrzowie kuchni szatkują zawsze tylko jego tylną częścią. I robią to naprawdę szybko.

    Migdałowe masło
    Istnieje sposób, żeby smak smażonych na oliwie rzeczy stał się niezapomniany.
    Na zimną patelnię wlewam oliwę (Uwaga! Do smażenia używam oliwy z drugiego tłoczenia. Oliwę extra vergine stosuję tylko do sałatek) i podgrzewam. Kiedy oliwa jest gorąca, dodaję masło i czekam, aż się rozpuści. I dopiero wtedy wrzucam to, co chcę usmażyć, na przykład łososia. Masło się lekko przypala i dzięki temu nadaje potrawie aksamitny, migdałowy smak i wspaniałą, brązowawą, chrupiącą skórkę. To jest po prostu pyszne.

    Kupujemy owoce

    Figi
    W zasadzie nie jest to trick tylko ostrzeżenie. Kiedy już wybierzecie śliczne, kształtne, lekko miękkie, pachnące figi, to jest to dopiero połowa sukcesu.
    Chodzi o to, że w figach czasami znajdują się nieproszeni goście. Oczywiście obecność robala można stwierdzić dopiero po rozkrojeniu owocu. Dlatego przed zjedzeniem figi, lub podaniem jej na stół dokładnie zbadajcie miąższ.
    Lepiej nie ryzykować w tym zakresie. 😉 )

    Melon
    Kupujemy nie na zapach a na wage! Ma byc zbity i wagowo ciezki! I ogonek, powinien sie latwo odlamywac!

    Ananas
    Jest dobry jak listki latwo sie wyrywaja!

    Arbuz
    Stukamy w niego jak do drzwi, i jesli ma pusty oddzwiek to jest extra dobry!

    Krucha kapusta
    Jak wyczuć moment, kiedy całe liście kapusty trzeba wyjąć z wrzątku, żeby się nie rozgotowały?
    Najlepiej nie robić nic na oko. Trzeba tylko przygotować miskę z zimną wodą i kawałkami lodu. Kiedy liść będzie pół miękki trzeba szybko przełożyć go do lodu. Niska temperatura natychmiast powstrzymuje proces gotowania. Liść doznaje szoku termicznego i staje się kruchy i jędrny. Idealny do faszerowania.

    Bicie piany
    Zasada w przypadku ubitej na sztywno śmietanki lub białek jest bardzo prosta: pianę dodajemy do masy – nigdy odwrotnie. Taka piana jest bardzo delikatna i opadnie, jeśli zostanie przyciśnięta przez ciężką masę ciasta czy sufletu.

    Bananowe zakupy
    śiękne banany bez skazy z żółciutką skórką są okej, ale jeszcze lepsze są takie z umiarkowaną ilością brązowych plamek. Te plamki na skórce świadczą o tym, że banan jest naprawdę dojrzały, słodki i pyszny. Jeśli robię sałatkę owocową, to wybieram tylko banany z plamkami. A te nieskazitelne żółte sprawdzają się na grillu na przykład.

    Jak sprawdzić, czy jajko jest świeże
    Trzeba jajko utopić. W tym celu bierze się pojemnik z wodą i wkłada badane jajko. Jeśli bez ociągania pójdzie prosto na dno, wtedy mamy pewność, że jest jak najbardziej zdatne do spożycia. Jeśli zostaje przy powierzchni to znak, że w środku wytworzyły się pęcherzyki powietrza i że mamy do czynienia ze jajkiem drugiej lub trzeciej świeżości.

    Luzowanie kaczki
    • kaczkę sprawiamy, wyjmując cały korpus tak, aby nie rozciąć skóry — zaczynamy od otworu przy skrzydełkach, odcinamy skórę i mięso bardzo ostrym nożem przy kości, skrzydełka wyłamujemy i odcinamy
    • nacinamy piersi przy korpusie, następnie z drugiej strony robimy to samo, starając się odciąć korpus od pokrywających go skóry i mięsa; kości udek także wyłamujemy i odcinamy od korpusu
    • operując nożem, Pciągamy z korpusu skórę z mięsem, tak by było widać miejsce cięcia
    Jest to dosc trudne zadanie ! Ja na to poswiecilam 4 tanie kurczaki i teraz sobie radze! Ale jest zasadnicza roznica, jak kroisz kaczke z nadzieniem bez kosci! Takze , do roboty!

    Jak pozbyc sie kamienia z czajnika
    Do czajnika wsadzamy muszle po ostrydze! I co jakis czas ja zamieniamy. Caly kamien osadza sie na muszli!

    Jak wyjac pestke z awokado?
    Bardzo czesto mamy problem z wyjeciem pestki z awokado bez uszkodzenie miazszu. Jest na to sposob! Potrzebny nam jest duzy ostry noz, ktorym uderzamy w poziomej pozycji w pestke! Noz ma sie wbic i nim lekko poruszamy i juz!

    źródło:
    ————————————————————–

    Ser żółty
    gdy stwardnieje, trzeba zawinąć w wilgotną natartą solą szmatkę i odstawić na noc.
    Stary stwardniały ser będzie miękki jeśli włozymy go na kilka godzin do mleka.

    Miód,
    którego resztki zostały w soiku mozna rozpuścić z octem jabłkowym. W ten sposób otrzymamy mieszankę marynaty sałatkowej.

    Pęknięte jajka
    też można ugotować. Wystarczy je zawinąć w alufolię i dodać do wody łyżeczkę soli.

    Słoiczek np po koncentracie
    świetnie się sprawdza do mieszania mąki z wodą Śmiech Nie robią się „farfocle” Ubaw

    Jajka nie popękają
    podczas gotowania jeśli do wody wlejemy łyżeczkę octu.

    Biszkopt
    będzie puszysty jeżeli do ubijanych żółtek dodamy łyżkę wody gorącej, a do białek łyżkę wody zimnej.
    Biszkopt super się przekraja nitką (jeżeli ktoś nie posiada „przekrajaczki Wink )

    Nieudane placki
    czy to kruche, biszkoptowe czy miodowe super się sprawdzają jako posypka. Należy ciasto ususzyć, a później zetrzeć na drobnych oczkach.

    Ciasteczka zmiękną
    jeśli zamkniemy je w słoiku z kawałkiem jabłka.

    Nadmiar świeżych drożdży
    z powodzeniem możemy zamrozić. Później wystarczy je wyjąć, żeby same się rozmroziły. Absolutnie nie rozmrażać np w kuchence mikrofalowej.

    Cebula
    jeżeli nie lubimy jej kroić bo nas szczypie w oczy, najlepiej poświęciś się raz i pokroić więcej, zamrozić.

    Chleb tostowy
    bardzo szybko się psuje. Jeżeli nie zużyjemy całego świeżego, powkładać do woreczków i zamrozić. Nie rozmrażać przed pieczeniem.

    Masło/margaryna
    jeżeli kończy sie termin ważności – zamrozić. W razie potrzeby wyjąć i zostawić aż same się rozmrożą. Podobnie np ze smietaną kremowką

    źródło:
    ——————————————————————-

    #1310724

    kantalupa

    troche o trikach zupowych:)

    urozmaicic smak rosolu mozna poprzez wrzucenie skorek od parmezanu (nalezy tylko pamietac, zeby je wyjac przed podaniem na stol, rozgotowane nie wygladaja ladnie…

    rosol smakuje fantastycznie przyprawiony odrobina suszonej lawendy

    zupy na wywarze czasami nie maja glebi smaku, najszybszym ratunkiem bedzie przyprawienie ich bialym winem albo kieliszkiem porto

    ladny kolor zupom na wywarze nada odrobina karmelu (roztopiony w garnuszku cukier, kiedy zbrazownieje, nalezy dodac troche wody, przechowuje sie ladnie w zwyklym zakreconym sloiku)

    zamiast macznych zasmazek mozna spokojnie zupe zagescic rozgotowanym ryzem, ktory wrzucamy do malaksera z odrobina zupy



    #1310725

    anka-es

    Kiedy gotujecie jajka na twardo podgrzejcie je w ciepłej wodzie po wyjęciu z lodówki, dla pewności po włożeniu do wody dodajcie sporą ilość soli, nie będę pękać. Po ugotowaniu tłuczcie skorupkę na jak najmniejsze kawałki, można to robić przyciskając jajko i turlając je pod wyprostowaną dłonią, przed tym dobrze je schłodzcie w zimnej wodzie.

    #1310726

    olaka

    Zupa jarzynowa będzie miała super smak, jeśli na samym początku poszatkujemy warzywa i je podsmażymy na masełku.

    Bułkę tarta z masełkiem do np. kalafiora, najłatwiej 5robi się tak, że w naczyniu przypiekam sama bułke, potem dodaję do rozpuszczenia masło.

    Rosół ma ładny kolor jeśli się do niego wrzuci opaloną (ciut przypalona) cebulę. Przypalałam na płomieniu z gazu. Teraz niestety mam płytę, więc odpada.

    #1310727

    taurus

    Zamieszczone przez lobuziara78
    w zawiesinie mąki i wody nie zrąbią sie farfocle gdy róznież dodamy sczypte soli

    muszę spróbować tej metody
    \
    [QUOTE]
    Rosół ma ładny kolor jeśli się do niego wrzuci opaloną (ciut przypalona) cebulę. Przypalałam na płomieniu z gazu. [/QUOTE]

    i tej też

    #1310728

    taurus

    – ja zawsze jak otwieram kukurydzę lub fasolę z puszki to wieczko traktuję jak sitko – przytrzymuję wieczko palcem tak żeby pozostała mała szparka i tak odcedzam.

    – Metoda Makłowicza na mycie pora: rozciać do połowy wzdłóż, włożyć pod kran lekko rozszerzając warstwy pora. Zanieczyszczenia dokladnie się wypłukują.

    – Czasem gdy duszę mięso i stwierdzam że do sosu trzeba cos dodać do smaku to mam problem z wymieszaniem tej dodanej rzeczy (np musztardy) łyzką – cięzko nia manewrować pomiędzy kawałkami mięsa. Od niedawna robię tak że podnoszę garnek do góry i przechylam go na rożne strony tak żeby sos przepływał między mięskiem – wtedy wszystko się ladnie samo miesza.



    #1310729

    najeli

    Pewnie większość trików znacie, ale napiszę, a nuż ktoś skorzysta.
    – żeby pierś z kurczaka nie była sucha, trzeba ją namoczyć ok 1h w mleku;
    – żeby ładnie ubić pierś, trzeba skorzystać z foli spożywczej, wtedy się nie rozpadnie pod wpływem uderzeń tłuczka… a kolejny plus to nie rozbryzguje się po całej kuchni;
    – Gdy ryż gotujemy w curry i chcemy żeby był jeszcze bardziej żółciutki, lub po prostu chcemy mu nadać koloru żółciutkiego, do wody wsypujemy łyżkę Kurkumy;
    -żeby puree ziemniaczane wyszło delikatne i rozpływające się w ustach, trzeba najpierw dodac porządną łyżkę masła/margaryny.. jesli dalej są grudki i jest suche to powoli wlewamy mleka (na oko).
    – żeby wycisnąc dokładnie limonkę, przecinamy ją na pół, a potem połówkę wzdłuż, nie wyciągając noża- przyciskamy z obu stron.

    #1310730

    mamamalinki

    panierowanie "na czysto"

    małe rzeczy, takie jak pieczarki albo pokrojone w kostkę mięso, kiepsko się panieruje a jeszcze gorzej wygląda sprzątanie po wszystkim. Zeby tego uniknąć, ja robię to tak:
    dwie reklamówki niewielkie, do jednej rozbite i rozbełtane jajko, do drugiej bułka tarta albo mąka. Wrzucam produkty do pierwszej torebki, zamykam ją ręką tak by zostało w środku dużo miejsca i powietrza, potrząsam porządnie, a potem wyjmuję łyżką produkty i przerzucam do drugiej torebki, znowu zamykam końce ręką tak żeby się nie rozsypało mi po kuchni, potrząsam, wyjmują pięknie spanierowane , równiutko i w każdym zagłębieniu np. pieczarki albo co tam mam. Torebki do kosza, nie ma bałaganu, rachu ciachu i po wszystkim.



    #1310731

    olesia1

    Zamieszczone przez MamaMalinki
    małe rzeczy, takie jak pieczarki albo pokrojone w kostkę mięso, kiepsko się panieruje a jeszcze gorzej wygląda sprzątanie po wszystkim. Zeby tego uniknąć, ja robię to tak:
    dwie reklamówki niewielkie, do jednej rozbite i rozbełtane jajko, do drugiej bułka tarta albo mąka. Wrzucam produkty do pierwszej torebki, zamykam ją ręką tak by zostało w środku dużo miejsca i powietrza, potrząsam porządnie, a potem wyjmuję łyżką produkty i przerzucam do drugiej torebki, znowu zamykam końce ręką tak żeby się nie rozsypało mi po kuchni, potrząsam, wyjmują pięknie spanierowane , równiutko i w każdym zagłębieniu np. pieczarki albo co tam mam. Torebki do kosza, nie ma bałaganu, rachu ciachu i po wszystkim.

    super sposób 🙂 skorzystam przy najbliższej okazji 🙂

    #1310732

    zadziorka

    Oto co znalazłam dzis w necie,wlasnie probuje sposobu na zabicie zapachu ryby smazone

    Mleko poprawia smak mrożonek…
    Zamrożone ryby i mięso rozmrażaj , wkładając je do naczynia z mlekiem . Likwiduje ono charakterystyczny posmak mrożonek .
    Śledzie przed smażeniem do octu…
    Około pół godz przed smażeniem włóż świeże śledzie do wody z octem ( wlej 2 łyżki octu na litr wody ) . Dzięki temu przy smażeniu ryby nie będą się rozpadały . Smak octu po usmażeniu jest niewyczuwalny .
    Zapach po smażeniu ryb…
    Po przyrządzaniu dania z ryb , w mieszkaniu nie będzie unosił się przykry zapach , jeśli na pustą patelnię wlejesz trochę octu i go podgrzejesz . Zapach octu zabije zapach ryb .
    Morskie ryby namocz w mleku…
    Jeśli drażni cię zapach smażonej morskiej ryby , wcześniej namocz ją w mleku z dodatkiem ziela angielskiego . Przykry zapach zniknie , a mięso będzie miało wyborny smak .
    Aby tłuszcz nie pryskał z patelni…
    W trakcie smażenia ryb , tłuszcz często niebezpiecznie pryska . Aby temu zapobiec , posyp patelnie szczyptą soli . Możesz także dodać do panierki odrobinę mąki ziemniaczanej .
    Nacięcia dodają chrupkości…
    Ryba będzie bardziej chrupiąca , gdy płaty skóry natniesz płyciutko nożem i dopiero po tym obtoczysz filety w panierce . Aromatu doda potrawie szczypta ziół ( tymianek , cząber , koperek ) wsypanych do panierki .
    Świeża ryba tonie…
    Świeżą rybę rozpoznasz po lśniącej skórze , przejrzystych , wypukłych oczach i różowych skrzelach . Świeżość ryby możesz także sprawdzić w inny sposób : włożona do wody , opadnie na dno naczynia . Gdy natomiast ryba utrzymuje się na powierzchni , to znak , że już nie nadaje się do spożycia .
    Zupa zawsze z kilku gatunków…
    Najsmaczniejsze zupy rybne ugotujesz wówczas , gdy przyrządzisz je z kilku gatunków ryb , np . pstrągów , okoni , sandaczy itp . Możesz nawet połączyć ryby morskie ze słodkowodnymi , np . płocie z morszczukiem .
    Gdy pieczesz rybę w folii…
    Jeśli zamierzasz upiec rybę w folii aluminiowej , pamiętaj , że błyszcząca strona folii powinna być ułożona do wewnątrz . Błyszcząca strona folii odbija ciepło , co przedłuża czas pieczenia . Możesz też folię przed pieczeniem ryby posmarować masłem lub odrobiną oleju .
    Szczaw rozpuści małe ości…
    Gdy gotujesz zupę z ryb o drobnych ościach , dodaj do wody 1-2 liście szczawiu . Kwas szczawiowy po prostu rozpuści maleńkie ości .
    Utleniona woda usuwa zapach ryby…
    Kiedy ręce ” przeszły zapachem ” ryby , umyj je w osolonej wodzie lub w wodnym roztworze wody utlenionej ( łyżeczka wody utlenionej na szklankę wody ) . Można też wetrzeć w ręce odrobinę mielonej gorczycy i spłukać .
    Słone śledzie namocz w mleku…
    Zbyt słone śledzie najpierw namocz na kilka godzin w wodzie ( zmieniaj wodę w trakcie moczenia ) . Potem umyj śledzie i zalej je jeszcze na 1-2 godz . mlekiem . Usuniesz z ryb nadmiar soli , a mięso będzie białe .
    Sprawianie ryby…
    Gdy sprawiasz świeżą rybę , najpierw obetnij płetwy grzbietowe i brzuszne . Następnie , przytrzymując rybę przez ściereczkę , oskrob ją skrobakiem lub grzbietem noża , od ogona w kierunku głowy . Przetnij brzuch , od miejsca tuż za ogonem aż do samej głowy , i usuń wnętrzności . Na koniec odetnij głowę ryby .
    Piwo do filetów rybnych…
    Filety rybne najczęściej obtaczasz w mące lub bułce tartej . Spróbuj jednak usmażyć je bez panierki . Ryby zanurz w piwie i wrzuć na rozgrzany olej . Będą smaczne i kruche .
    Węgorz lubi sól…
    Skóra węgorza jest bardzo śliska i dlatego trudno ją zdjąć . Przed sprawianiem ryby posyp ją więc grubą warstwą soli .
    Marynata do ryb z grilla…
    Aromatyczna marynata wzbogaci smak grillowanej ryby . Możesz ją przygotować z 2/3 filiżanki oliwy , soku z cytryny , 2 łyżeczek suszonego tymianku ( lub innych ziół ) , 2 ząbków czosnku oraz szczypty soli i pieprzu .
    Przykry zapach podczas smażenia…
    Aby podczas smażenia ryby nie unosił się w domu przykry zapach , wrzuć do oleju kawałki surowego ziemniaka . Silny zapach gotowanego dorsza czy flądry możesz zneutralizować dodając do wywaru 4-8 łyżek soku z kiszonych ogórków . Innym sposobem jest dodanie do wywaru z ryb szczypty mielonego imbiru .

    #1310733

    ssylles

    Ciasto na pierogi będzie super miękkie i nie trzeba bedzie stolnicy posypywać mąką podczas wałkowania, jeśli wleje się do mąki lekko gorącą wodę i sporo oleju. Świetnie się ugniata, lepi,a ręce są czyste.
    Ja ciasto robię w misce dużej, co zapobiego unoszeniu się pyłków mąki po kuchniu. ciasto po zrobieniu dzielę na kilka części. Tę potrzebną na stolnicę, a reszta zostaje przykryta sciereczką w misce, aby była ciepła.

    Jaja na twardo nie popękają, jeżeli do wody wsypiemy sól i wrzucimy 2-3 wykałaczki.( a jeżeli już pękną, to na pewno nic z nich nie wypłynie)

    Biszkopt po upieczeniu od razu się wyciaga i rzuca z niewilkiej wysokości blaszką o np. stół. Wtedy nie opadnie.Podobno robi się tak też z sernikiem, ale nie próbowałam.

Postów wyświetlanych: 15 - od 1 do 15 (wszystkich: 17)


Musisz się zarejestrować lub zalogować, żeby odpowiedzieć

Close