kulinarny debiut :)

EwkaM zaczęła gotować zupki !!!
wiem, wiem, że późno, ale lepiej późno niż wcale…

i od razu mam tysiące pytań:
1.czy jeśli zupka jest z mięsem (a takie gotuję, bo co to za zupa bez mięsa) to trzeba dodawać masło?
2. czy jeśli gotuję wieczorem na drugi dzień czy mogę od razu dodać masło?
3. czy można używać jakiś przypraw (Krzyś niedługo skończy 9 mies.)? jakich?
4. czy dodajecie do zupek jakieś kleiki?
5. jak często mogę podawać wątróbkę?

na razie chyba tyle
w razie czego będę Wam głowę zawracać później
z góry dziękuję za odpowiedzi

[i]Ewa i Krzyś (8 i 1/2 mies.)

12 odpowiedzi na pytanie: kulinarny debiut :)

  1. Re: kulinarny debiut 🙂

    Zupa bez miesa to warzywka gotowane 🙂 Ja masla nie dodawalam wogole bo Natalce nie smakowalo, a z mieska najlepiej drobiowe, z przypraw vegete, albo jakies jarzynki, wiadomo nic ostrego, albo tylko odrobine soli, ale z odrobina przypraw smaczniejsze 🙂 Nigdy nie dodawalam zadnych kleikow, czasem zabielalam zupke na talerzu zwykla smietana. Watrobki jeszcze nie robilam, bo zwyczajnie nie umiem 🙂


    kleeo i Natalia (ur.26.07.02)

    • Re: kulinarny debiut 🙂

      moja mama gotuje dla Tamarki- chyba pyszności, bo mała je aż się uszy trzęsą
      pierwsze zupki wyglądały tak:
      robiła zupki z kluseczkami- gdy Tami nie bardzo gryzła- wszystko miksowała, później tylko ugniatała na mniejsze kawałeczki
      robiła zupki z ryżem- warzywka- to marchew, pietruszka, kalafior, ziemniak
      robiła zupki z lanym ciastem.
      jeśli chcesz popytam o szczegóły, może jakieś przepisy :))

      • Re: kulinarny debiut 🙂

        ja dodaje masełko od razu….czasem lekko przyprawie, odrobinke soli kamiennej i pieprzu ziolowego…kleiku nie dodaje….co do watrobki to pojecia nie mam

        • Re: kulinarny debiut 🙂

          bardzo bym prosiła ;)))

          z góry dziękuję

          i pozdrawiam

          [i]Ewa i Krzyś (8 i 2/3 mies.)

          • Re: kulinarny debiut 🙂

            dzisiaj po południu wyciągnę od mamy receptury 🙂
            dopiero wtedy będziemy się widziały, jak przyjdę po pracy po Tamkę
            oczywiście wyślę Ci jej propozycje

            • Re: kulinarny debiut 🙂

              Witaj
              Ja też poprodzę o przepisy, bo zamierzam gotowac Malej
              Pozdrawiam

              Kasia+Joasia 11.12.02

              • rady babci Lucyny 🙂

                zaciągnęłam języka u babci Tamarki- mojej mamy, która od początku wprowadzania nowych smaków, gotowała Tamce zupki. Zazwyczaj robiła kilka słoiczków, zamrażała, po odmrożeniu- zagotowywała i ostudzone do odpowiedniej temperatury podawała Tamarce. Czasem dodawała troszkę zupki Gerbera czy Bobo- Vity, dla urozmaicenia smaku.
                Gotowała tak:
                mięsko do wyboru:
                indyk, kurczak, wołowina
                warzywa:
                ziemniak, marchew, pietruszka, buraczek, później doszedł kalafior, seler, groszek, natka pietruszki,
                warzywa gotowała do miękkości, do nich dodawała albo ryżu, albo makaronu, albo kaszy manny, odrobinę soli- początkowo bez przypraw,
                ciut vegety, ale smak tych zup był i jest raczej łagodny, dodawała masełka, później zabielała śmietaną zupę
                mięso miała z pewnego źródła z atestem, lub specjalnie przeznaczone dla dzieci.
                czasami dodawała łyżkę mleka modyfikowanego,
                zupkę początkowo miksowała, później juz tylko drobno ubijała /jak pojawiły się zęby :)) /
                zupkę studziła, po czym wlewała do wyparzonych słoiczków, nie wlewała do pełna, ponieważ po zakręceniu i włożeniu do zamrażalnika wieczka wypychała “rosnąca” zupa.
                Teraz prócz domowych zupek Tami je już niemal wszystko co my-dorośli.
                Babcia robiła jej jeszcze 2 danie do zamrożenia- np. mięsko z makaronem i sosem z pomidorów- coś a’la spaghetii
                na drugie jadła kaszę gryczaną z masełkiem
                gdy doszło jajko- stało się ulubionym daniem na śniadanie, obiad i kolację- uwielbia wszelkie potrawy z jajek.
                babcia robiła jej pierwsze naleśniki z mleka modyfikowanego- podawała z prażonym jabłuszkiem, gruszką później śliwką
                trochę się rozpisałam, jak mi coś jeszcze przyjdzie do głowy, albo mama sobie przypomni, nie omieszkam napisać 🙂

                miłego pichcenia :))

                • Re: rady babci Lucyny 🙂

                  wielkie dzięki 🙂

                  i jeszcze jakbyś była tak miła małe pytanko: od kiedy śmietana???

                  jesteś bardzo uprzejma, Gosiek 🙂
                  dziękuję w imieniu swoim i innych mam 🙂

                  [i]Ewa i Krzyś (8 i 2/3 mies.)

                  • Re: rady babci Lucyny 🙂

                    eee tak uprzejma :))
                    a co do śmietany- dam za chwilę znać- zadzwonię do mamy- spytam

                    • Re: rady babci Lucyny 🙂

                      wow ale menu ma Tamarka, tylko pozazdroscic:)

                      pozdrawiam
                      iza i fabianek (07.10.2002)

                      • Re: kulinarny debiut 🙂

                        witaj matko gotująca!
                        oj przeszłam ja kalwarię z zupkami, przeszłam………
                        jak być moze pamiętasz najpierw były słoiczki – marchewka z ziemniakami hippa wchodziła jak nic, aż… przestała. i zaczęły się schody – raz jadł, raz zaciskał usteczka, czasem nawet rzygał……..
                        no i zaczęłam gotować, różne rzeczy, z różnych składników, o najróżniejszej konsystencji, ale efekty były podobne. moje dziecko bez mrugniecia okiem wcina tylko kaszkę, więc……
                        gotuję jarzynki (marchewka, ziemniaczek, kawałek pietruszki + szklanka wody) i osobno kawałek mięska (pierś z kurczaka lub indyka), miksuję wszystko z wywarem z jarzynek (wywar z mięska – do zlewu!), dodaję troszke soli i masła (a co tam…). najwazniejsze, żeby to była bardzo luźna gładka zupka, bo dodaję do niej czystą kaszkę kukurydzianą i… wchodzi jak ta lala!!!
                        nie wiem jak krzychu reaguje na zupki generalnie, moze wcina z apetytem, ale jeśli bedą jakieś problemy – polecam zupkę udającą “kaszkę z jarzynkami” :-)))
                        co do wątróbki – nie mam pojęcia. ale mam zamiar wprowadzić żółtko – też ma dużo żelaza, mozna dawać 2-3 razy w tygodniu (o ile dobrze pamiętam) po pół żółtka do porcji zupki.
                        masło dodajęod razu do całości, bez względu na to ile porcji mi wyszło.
                        całusy i powodzenia!

                        • do Oleńki_p

                          witaj !

                          matka się w kuchni rozszalała i menu Krzysia jest coraz bardziej urozmaicone…
                          gotuję mięsko (indyk, kurczak, cielęcina) + marchew + pietruszka + seler; czasem dodaję por, fasolkę szparagową, zieloną pietruszkę; całość miksuję; jeśli zupka z zimnieczkiem, to gotuję razem, jeśli z ryżem, to gotuję oddzielnie na miękko i dodaję do zmielonej już zupki; czasem duszę na maśle pomidory, przecieram przez sitko i trochę przecieru dodaję do zupki (i mamy pomidorową z ryżem 🙂
                          od następnego tyg. zamierzam wprowadzić makaron- takie maluśkie gwiazdeczki, może sobie Krzyś dwuzębny poradzi 🙂

                          a co do żółtka: do zupki dodałam tylko raz; często gotuję Krzychowi na drugie śniadanie kisiel mleczny z żółtkiem (120 ml wody + żółtko, rozbełtuję, + 4 miarki mleka bebilon 2 i łyżeczkę mąki ziemniaczanej, zagotowuję cały czas mieszając); podaję z owocami ze słoiczka (najczęściej z jabłkiem+jagodą lub jabłkiem+śliwką suszoną)

                          pozdrawiam

                          [i]Ewa i Krzyś (8 i 3/4 mies.)

                          Znasz odpowiedź na pytanie: kulinarny debiut :)

                          Dodaj komentarz

                          Angina u dwulatka

                          Mój Synek ma 2 lata i 2 miesiące. Od miesiąca kaszlał i smarkał a od środy dostał gorączki (w okolicach +/- 39) W tym samym dniu zaczął gorączkować mąż –...

                          Czytaj dalej →

                          Mozarella w ciąży

                          Dzisiaj naszła mnie ochota na mozarellę. I tu mam wątpliwości – czy w ciąży można jeść mozzarellę?? Na opakowaniu nie ma ani słowa na temat pasteryzacji.

                          Czytaj dalej →

                          Ile kosztuje żłobek?

                          Dziewczyny! Ile płacicie miesięcznie za żłobek? Ponoć ma być dofinansowany z gminy, a nam przyszło zapłacić 292 zł bodajże. Nie wiem tylko czy to z rytmiką i innymi. Czy tylko...

                          Czytaj dalej →

                          Dziewczyny po cc – dreny

                          Dziewczyny, czy któraś z Was miała zakładany dren w czasie cesarki? Zazwyczaj dreny zdejmują na drugi dzień i ma on na celu oczyszczenie rany. Proszę dajcie znać, jeśli któraś miała...

                          Czytaj dalej →

                          Meskie imie miedzynarodowe.

                          Kochane mamuśki lub oczekujące. Poszukuję imienia dla chłopca zdecydowanie męskiego. Sama zastanawiam się nad Wiktorem albo Stefanem, ale mój mąż jest jeszcze niezdecydowany. Może coś poradzicie? Dodam, ze musi to...

                          Czytaj dalej →

                          Wielotorbielowatość nerek

                          W 28 tygodniu ciąży zdiagnozowano u mojej córeczki wielotorbielowatość nerek – zespół Pottera II. Mój ginekolog skierował mnie do szpitala. W białostockim szpitalu po usg powiedziano mi, że muszę jechać...

                          Czytaj dalej →

                          Ruchome kolano

                          Zgłaszam się do was z zapytaniem o tytułowe ruchome kolano. Brzmi groźnie i tak też wygląda. dzieciak ma 11 miesięcy i czasami jego kolano wyskakuje z orbity wygląda to troche...

                          Czytaj dalej →
                          Rodzice.pl - ciąża, poród, dziecko - poradnik dla Rodziców
                          Logo
                          Enable registration in settings - general