kurak na piwie

Postów wyświetlanych: 8 - od 1 do 8 (wszystkich: 8)
  • Autor
    Wpisy
  • #61038

    nula

    Witam!
    Postanowiłam podzielić się z wami przepisem, który zobaczyłam w programie Pascala na TVN. Wczoraj go wypróbowałam i mi smakowało:)
    Co potrzeba:
    -cały kurczak
    -przyprawy (wg upodobań, czosnek, sól, papryka ostra, słodka, przprawa do kurczaka – co kto lubi)
    -puszka piwa

    I co dalej?
    Myjemy kurczaczka, nacieramy go przyprawiamy, odstawiamy do lodówki na godz. jak ma się czas oczywiście. Myjemy puszkę z piwem- tak tak, myjemy. Otwieramy, wylewamy 1/3 piwa. Możemy wypić 🙂 lub zostawić mężusiowi. Ja tą puszkę otwieram otwieraczem do puszek.
    Nabijamy kurczaka na otwartą puszkę, w pozycji stojącej 🙂 tylko ostrożnie aby się piwo nie wylało i tak stojącego kuraka wkładamy do piekarnika. Pieczemy tak ok 1,5 do 2 godz. w temp. 160 – 180 stopni.
    Pod koniec zwiększamy temp. dla chrupiącej skórki.
    Kurak wychodzi mięciutki w środku, bo piwko przez niego wyparowało, a na zewnątrz jest chrupiący. Nam smakował. Więc życzę smacznego.

    #777904

    lanollina

    Re: kurak na piwie

    a to ciekawe..trzeba spróbować

    Marta i Olek(17.07.2004)



    #777905

    katarynia

    Re: kurak na piwie

    jest super nie?? ja już od dawna tak pieke kurczaczka jest naprawde soczysty próbowaliśmy z winem ale już tak dobry nie wychodzi

    Kasia i Patrycja(21.08.2003)

    #777906

    ciku

    Re: kurak na piwie

    Tu bul kiedys przepis na kurczaka robionego na sloiku…..cos bardzo podobnego, ale juz nie pamietam czym wypelnialo sie wnetrze sloika.

    Kacperek 12.02.04

    #777907

    ahimsa

    Re: kurak na piwie

    Reweeelacja!!!!! Pychota wyszedł:))))
    wlasnie zajadam białe miesko:)


    Jeremi i Matyś

    #777908

    kasia

    Re: kurak na piwie

    Od kilku lat tak pieczemy . Faktycznie nam też bardzo smakuje

    KASIA



    #777909

    kiara

    Re: kurak na piwie

    A jak ten kurczak sie utrzymuje na puszce??
    Ja go nadziac??

    Ania i 20.09.2005

    #777910

    ahimsa

    Re: kurak na piwie

    Z trudem kochana, z trudem!
    jakoś dało radę…tylko potem miałam zasyfiony cały piekarnik! bo tłuszcz sie topił na blache i się palił:(


    Jeremi i Matyś

Postów wyświetlanych: 8 - od 1 do 8 (wszystkich: 8)


Musisz się zarejestrować lub zalogować, żeby odpowiedzieć

Close