łatwa szarlotka

Postów wyświetlanych: 13 - od 1 do 13 (wszystkich: 13)
  • Autor
    Wpisy
  • #83487

    kallan

    Wypróbowana 2 razy w innych wersjach, za każdym razem wyszła pyszna. Długo zachowuje świeżość i jest bardzo łatwa do zrobienia.
    Na ciasto:
    2 szklanki mąki tortowej
    2 jajka
    3/4 szklanki cukru pudru
    pół kostki margaryny
    2 dag drożdży
    1 łyżka oleju lub oliwy
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    szczypta soli

    Za podanych składników zagniatamy w misce ciasto (mąkę należy przesiać, a drożdże i margarynę rozdrobnić).
    Obieramy 6 kwaskowatych jabłek, trzemy na tarce o grubych oczkach, skrapiamy sokiem z cytryny i dosładzamy cukrem (1-2 łyżki wedle uznania). Zamiast świeżych jabłek możemy też użyć gotowego musu (ja brałam półlitrowy słoik).
    Ciasto dzielimy na dwie części: 2/3 wykładamy na spód okrągłej blaszki. Brzegi podnosimy na ok. 2-3 cm w górę. Wykładamy tarte jabłka lub mus jabłkowy i posypujemy cynamonem. Na wierzch kładziemy rozwałkowany placek z reszty ciasta lub rwiemy palcami kawałeczki. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy ok. 50min. w temp. ok. 180 stopni. Po upieczeniu brzegi powinny odstawać lekko od blaszki, a wierzch powinien być zrumieniony.

    Ciacho jest pyszne, mięciutkie, lekko wilgotne, naprawdę polecam!!!

    Moje uwagi:
    Dodawałam pół szklanki mąki więcej, niż w przepisie, bo ciasto było za luźne. Powinno być choć troszkę ścisłe, żeby dało się rwać palcami albo wałkować (klajstrowate też mi się jakoś ułożyło na blaszce, więc jak kto woli:).
    W przepisie jest napisane, że musi to być duża blacha, ale mi się wydawało, że jest na to za mało ciasta, więc piekłam na małej.
    No a poza tym temperaturę ustawiałam „na oko”, bo nie mam termostatu w gazówce. Ciacho mi wyszło ,więc to naprawdę niezawodny przepis. Aż mi ślinka cieknie na samo wspomnienie.
    Pyszności życzę!

    #1210338

    Anonim

    Re: łatwa szarlotka

    od kilku dni mam ochote na szarlotke..chyba się skuszę na Twój przepis

    Weronka, Krzyś i Milenka



    #1210339

    dididi

    Re: łatwa szarlotka

    O nie – jak drozdze to nie dla mnie… Zawsze wychodzi mi zakalec

    Ben & Mimi Co.

    #1210340

    kallan

    Re: łatwa szarlotka

    na bank tutaj nie wyjdzie:))

    #1210341

    ja3

    Re: łatwa szarlotka

    Sprawdzone, wyszła i na dodatek dobra. Robi się faktycznie bardzo szybko.

    Gosia, Julia-1994/12, Oliwia-2002/11 i Konrad-2006/11

    #1210342

    kallan

    Re: łatwa szarlotka

    Cieszę się:)
    Dzisiaj tak sobie myślałam, czy jakby zamiast jabłek dać startą dynię (wymieszaną z cukrem i sokiem z cytryny), to byłoby dobre? To dopiero będzie eksperyment….



    #1210343

    ja3

    Re: łatwa szarlotka

    Niestety nie lubię dyni, także zdecydowanie zostanę przy jabłkach. Ale faktycznie można dodać inny owoc, np. śliwkę. Chyba kiedyś spróbuję.

    Gosia, Julia-1994/12, Oliwia-2002/11 i Konrad-2006/11

    #1210344

    ciku

    Re: łatwa szarlotka

    A te drożdze to w proszku czy zwykle? I jaka jest w przepisie podana temp pieca? Wolalabym jednak wiedziec? Jak dlugo piekłaś? Ja mam wyjątkowy talent do tego aby ciasto mi nie wyszlo wiec wszystko musze wiedziec dokladnie.

    Ciku z Kacperkiem 12.02.04 i niespodzianką 2.VI

    #1210345

    ja3

    Re: łatwa szarlotka

    Ja dałam zwykłe. Piekłam na termoobiegu chyba 200 stopni ponad pół godziny.

    Gosia, Julia-1994/12, Oliwia-2002/11 i Konrad-2006/11

    #1210346

    kallan

    Re: łatwa szarlotka

    Drożdże – ja dawałam zwykłe, nigdy nie używałam tych w proszku i niestety nie wiem jak np. 2 dag drożdży „mokrych” ma się do tych „suchych”:(
    Temperatura: 180 stopni
    Czas pieczenia: ok. 50 minut, „około”, ale rzeczywiście w przepisie mam tak napisane. Akurat wcinam tę szarlotkę, bo sobie wczoraj upiekłam i o ile dobrze pamiętam to ciasto było w piekarniku właśnie jakieś 50 minut. Ja zawsze obserwuję wierzch. Jak się zrumieni a boki zaczynają odstawać od formy to znaczy, że można wyciągać z piekarnika.
    Mam nadzieję, że troszkę Ci pomogłam. Nie zniechęcaj się, to naprawdę bardzo łatwe i „niepsujące się” ciacho:)))
    Życzę udanego pieczenia i smacznego!!!!!



    #1210347

    ciku

    Re: łatwa szarlotka

    OK to próbuję dzis wieczorkiem.

    Ciku z Kacperkiem 12.02.04 i niespodzianką 2.VI

    #1210348

    ciku

    Re: łatwa szarlotka

    Melduję, że zrobiłam. Bardzo dobre ciasto i łatwo się robi.
    Piekłam jednak 5 minut krócej tzn 45 min. a mogłam w zasadzie piec tylko 40 i byłoby jeszcze lepsze. Widocznie każdy piec inny.

    Ciku z Kacperkiem 12.02.04 i niespodzianką 2.VI



    #1210349

    ahimsa

    I znów zrobiona! na zamówienie małża, który dzielnie tarł jabłka:)

Postów wyświetlanych: 13 - od 1 do 13 (wszystkich: 13)


Musisz się zarejestrować lub zalogować, żeby odpowiedzieć

Close