Lazania Petrysi

Postów wyświetlanych: 7 - od 1 do 7 (wszystkich: 7)
  • Autor
    Wpisy
  • #23687

    jogibabu

    DZIEWCZYNY!!!!
    Szukałam przepisu na ryż z jabłkami i cynamonem (nie znalazłam) ale znalazłam
    PRZEPIS NA LAZANIĘ ( przepis Petrysi w „Przyszli Rodzice”)
    MYŚLĘ ŻE WARTO GO TU WKLEIĆ BO BRZMI >>> PALCE LIZAĆ>>> Ja mam zamiar w najbliższym czasie wypróbować…

    OTO POST PETRYSI Z PRZEPISEM
    Hejka! Oto mój przepis na lazanię:

    sos pomidorowy:
    ok 1kg dojrzałych pomidorów, sól, majeranek, bazylia, pieprz, –> pomidory spażyć, obrać ze skórki, pokroić, wrzucić do rondla i gotować, potem dodać sól, pieprz, troszkę majeranku i bazylii (najlepiej świeżą). Jak juz będzie ładny sosik to go zagęścić śmietaną wymieszaną z mąką.

    Dalsze składniki lazanii:
    1 opakowanie makaronu (ja osobiście lubię ten z Lubelli)
    25 dag szynki,
    25 dag pieczarek,
    2 ząbki czosnku,
    cebula,
    olej,
    30 dag ostrego sera żółtego (mi każdorazowo go brakuje więc kupuję więcej),

    Pieczareczki oczyszczone i pokrojone wrzucamy na patelnię na smażącą się cebulkę i czosnek. Jak mamy już pieczarki podsmażone a sos z pomidorów gotowy to zaczynamy to wszystko wkładać do naczynia żaroodpornego. Na sam dół wlać troszkę sosu (żeby makaron się nie przykleił) potem warstwy:
    -makaron – sos – szynka – pieczarki – ser – sos – makaron – sos – szynka…..
    Między pieczarki a szynkę można też dać groszek konserwowy.
    Płatki makaronu najlepiej układać tak żeby nie był on zbyt gruby (np.żeby 3 płatki nie schodziły się) bo wtedy makaron może być twardy. Na górnej warstwie musi być serek i polane sosem bo może bez sosu się wysuszyć albo przypalić.

    Naczynie wkładamy do piekarnika. Nastawiamy temperaturę 200C i zapiekamy 45 minut.

    Mówię Wam paluszki lizać!!

    Mam jeszcze przepis na pyszny tort z ptasim mleczkiem :-)))

    Pozdrawiam

    jogi i Piotruś 13.05.2002
    Pozdrawiamy ciepło!
    🙂

    #321167

    Anonim

    Re: Lazania Petrysi

    sluchaj……..a nie wiesz, czy to maja byc platy makaronu do lasagne, czy moze byc zwykly makaron……….? Wyprobowalas ten przepis…..? Ja chce jutro zrobic, i nie wiem, jak z tym makaronem…Nigdy nie robilam tej potrawy………

    guciak i Ninka ur. 27.04.2003



    #321168

    Anonim

    ZROBILAM-POLECAM!

    zrobilam wczoraj- super!!! bardzo latwe i wyszlo !:)) moje sugestie: zamiast sosu z pomidorow lepiej chyba kupic sos pomidorowy w kartoniku- szybciej, taniej i wiecej…….Z tego kilograma pomidorow troche malo mi tego sosu wyszlo, i dluuugo musialam na niego czekac…….Nastepnym razem kupuje karton. A, sprawdzona temperatura: 35 minut na 200 stopni termoobieg i grzalka dolna. A, i ja nadplanowo dalam podsmazona cebulke:)) BYlo pyyyysznie……..:-))

    guciak i Ninka ur. 27.04.2003

    #321169

    dotina

    Re: Lazania Petrysi

    Robiłam i wyszło suuuper!
    Pozdrawiam!

    Dorota i Kubuś (25.08.03)

    #321170

    nick75

    Re: Lazania Petrysi

    W ostatnią sobotę wypróbowałam tego przepisu na lasagne. Bardzo gorąco polecam, zwłaszcza wtedy kiedy są dostępne nasze krajowe pomidory za przystępną cenę. Uważam że sos ze świeżych pomidorów jest najlepszy. Przepis ten udoskonaliłabym o sos pomidorowy, który bym zrobiła dokładnie tak jak podane jest w przepisie tylko zwiększyłabym ilość pomidorów do 1,5 do 2 kg.
    Jeszcze raz gorąco polecam ten przepis.

    Gucia

    #321171

    jogibabu

    Re: Lazania Petrysi

    Mniam, mniam….

    jogi i Piotruś 13.05.2002
    Pozdrawiamy ciepło!
    🙂

    Edited by jogibabu on 2003/10/29 13:16.



    #321172

    olaka

    Re: Lazania Petrysi

    Robiłam, pychotka, tylko zymiast surowych pomidorów dałam 2 puszki + trochę soku pomodorowego.

    Pozdr.

    Ola i mala Ninka ur. 30 maja 2003

Postów wyświetlanych: 7 - od 1 do 7 (wszystkich: 7)


Musisz się zarejestrować lub zalogować, żeby odpowiedzieć

Close