Łosoś w folii + pyszny sos

Postów wyświetlanych: 15 - od 1 do 15 (wszystkich: 17)
  • Autor
    Wpisy
  • #20578

    monikaapj

    Losoś w dzwonkach
    oliwa z oliwek
    czerwony pieprz (do kupienia w specjalistycznych sklepach z przyprawami)
    cytryna

    Łososia solimy, okładamy płatkami masła, zawijamy w folię i fruuuuuu do piekarnika na 1/2 godziny.
    Sos: Tyle samo oliwy co soku z cytryny, czerwony pieprz wrzucić w całości do tego, pomieszać i wstawić do lodówki – na im dłuzej, tym lepiej, przegryzie się.
    Łososia wyjmujemy z piekarnika, podajemy, a sosikiem każdy polewa sobie sam.
    proste i pychowate!

    Monika i Basia (05.10)

    #285762

    kleeo

    Re: Łosoś w folii + pyszny sos

    a w jakiej temp pieczemy?


    kleeo i Natalia (ur.26.07.02)



    #285763

    monikaapj

    Re: Łosoś w folii + pyszny sos

    a pieczemy w temperaturze 180 stopni
    pozdrowionka
    P.S. Natalia jest śliczna!

    Monika i Basia (05.10)

    #285764

    kleeo

    Re: Łosoś w folii + pyszny sos

    Dziekuje :), a losos to na pewno pyszny :))

    P.S.kleeo czyli Basia


    kleeo i Natalia (ur.26.07.02)

    #285765

    agusiak

    Re: Łosoś w folii + pyszny sos

    Łosoś pychota.

    Polecam też modyfikację, tyle, że bardziej kaloryczną:
    Łosoś upieczony jak w przepisie Moniki, polany sosem cytrynowym.

    Sos:
    2 łyżki masła
    starta skórka z cytryny
    sok z połówki cytryny
    kostka rosołowa
    2 szklanki wody
    1 łyżka mąki
    kubek (200 ml) kwaśnej śmietany (najlepiej 18%)
    sól, pieprz ziołowy, oregano

    Masełko rozpuścić na małym ogniu (nie może się zrumienić!!!), dodać skórkę i sok z cytryny, rozpuszczoną w 2 szkl. wody kostkę rosołową, zagotować. Dodać śmietanę, doprawić solą, pieprzem i oregano, zagęścić mąką.

    Podawać łososia polanego sosem, posypanego natką pietruszki. Super smakuje z ziemniaczkami i zieloną sałatą.
    Polecam.

    Agusia ze styczniowym Bąbelkiem

    #285766

    Anonim

    Podrzucam bo planuje rybe w ktorys weekendowy dzien i te przepisy wygladaja niesamowicie smacznie.
    A moze ktos jeszcze dorzuci przepis fajny na łososia?



    #285767

    kantalupa

    ja ci moge podrzucic prosty i super fajny przepis
    losos (ale lepiej filet niz kotlet) na folii, od serca skropic sokiem z cytryny, posolic, dodac pieprzu, swiezego kopru i do pieca na 20-25 minut
    oczywiscie musi byc zawiniety w folie szczelnie

    #285768

    Anonim

    Zamieszczone przez kantalupa
    ja ci moge podrzucic prosty i super fajny przepis
    losos (ale lepiej filet niz kotlet) na folii, od serca skropic sokiem z cytryny, posolic, dodac pieprzu, swiezego kopru i do pieca na 20-25 minut
    oczywiscie musi byc zawiniety w folie szczelnie

    dzięki!!!!! Jakis sosik do tego czy juz szkoda „psuć” rybę sosem?

    #285769

    kantalupa

    ja podaje taka prosto z pieca
    z ziemniakami z wody
    albo z bagietka z maslem czosnkowym

    #285770

    Anonim

    Zamieszczone przez kantalupa
    ja podaje taka prosto z pieca
    z ziemniakami z wody
    albo z bagietka z maslem czosnkowym

    mmmmmmmmmmmmm z taka bagietka……… no to mam pomysl juz na sobotnia kolacje – losos po Kantalupowaemy, bagietka z maslem czosnkowym…. MLASK!



    #285771

    Anonim

    Kanta – zrobiłam – ODLOT!!!!
    Podam na wigilię, do pieczonych ziemniaków…
    Podrzuc mi jeszcze proszę jeszcze pomysł na jakas surówke/ sałatkę do tego coby na kolację „niby wigilijną” podać. Plisssssssssss………….
    Może po prostu sałata z vinegretem?????

    #285772

    ty-gry-sek

    zaśmiecę trochę wątek :Fiu fiu:
    czy możecie podrzucić pomysł co zrobić z łososia wędzonego?
    oczywiście coś łatwego poproszę i z przepisami 😀



    #285773

    Anonim

    Zamieszczone przez ty-gry-sek
    zaśmiecę trochę wątek :Fiu fiu:
    czy możecie podrzucić pomysł co zrobić z łososia wędzonego?

    Na cieplo czy na zimno wedzonego?

    #285774

    Anonim

    zreszta moze tak – my nie jadamy lososia wedzonego na zimno – po porstu nam nie smakuje.
    Lososia wedzonego na cieplo najczesciej robie na kanapki wg. przepisu Jamiego Oliviera – bo normalnie orgazm kulinarny, wiec:

    Kromki pieczywa pelnoziarnistego posmarowac maslem, polozyc wedzonego łososia (suto) i polac sosem (smietana 18%+sok z cytryny_sol morska+pieprz mielony czarny). Dla wzmocnienia efektu mozna posypac smietane z wierzchy starta skorka z cytryny.

    I kolejny moj ulubiony przepis:

    ziemniaki w mundurkach naciac rozchylic zrobic doscduzy otwor.
    wlozyc do niego kawalek masla.
    2 pelne garscie malych listkow salaty rzymskiej zmieszac z 2 garsciami grubo pokrojonej natki pietruszki.
    polac je (te ziele) 1 lyzka smietany, 2 lyzkami oliwy i sokiem z 1 cytryny, doprawic sola morska i pieprzem, wymieszac.
    podzielic ziele na 4 porcje, kazda zawinac w plaster wedzonego łososia razem z ziemniakami w mundurkach posypanych dowolnymi przyparawami(jak sypie bazylie).
    podawac z cwiartkami cytryny i dodatkowa porcja pieprzu – jesli ktos woli bardziej doprawione.

    #285775

    ewike

    Zamieszczone przez ty-gry-sek
    zaśmiecę trochę wątek :Fiu fiu:
    czy możecie podrzucić pomysł co zrobić z łososia wędzonego?
    oczywiście coś łatwego poproszę i z przepisami 😀

    Moja ulubiona
    zajrzyj jeszcze u góry dzialu do sałatek są jeszcze dwa inne przepisy

Postów wyświetlanych: 15 - od 1 do 15 (wszystkich: 17)


Musisz się zarejestrować lub zalogować, żeby odpowiedzieć

Close