Losoś w dzwonkach
oliwa z oliwek
czerwony pieprz (do kupienia w specjalistycznych sklepach z przyprawami)
cytryna
Łososia solimy, okładamy płatkami masła, zawijamy w folię i fruuuuuu do piekarnika na 1/2 godziny.
Sos: Tyle samo oliwy co soku z cytryny, czerwony pieprz wrzucić w całości do tego, pomieszać i wstawić do lodówki – na im dłuzej, tym lepiej, przegryzie się.
Łososia wyjmujemy z piekarnika, podajemy, a sosikiem każdy polewa sobie sam.
proste i pychowate!
Monika i Basia (05.10)
16 odpowiedzi na pytanie: Łosoś w folii + pyszny sos
Re: Łosoś w folii + pyszny sos
a w jakiej temp pieczemy?
kleeo i Natalia (ur.26.07.02)
Re: Łosoś w folii + pyszny sos
a pieczemy w temperaturze 180 stopni
pozdrowionka
P. S. Natalia jest śliczna!
Monika i Basia (05.10)
Re: Łosoś w folii + pyszny sos
Dziekuje :), a losos to na pewno pyszny :))
P. S.kleeo czyli Basia
kleeo i Natalia (ur.26.07.02)
Re: Łosoś w folii + pyszny sos
Łosoś pychota.
Polecam też modyfikację, tyle, że bardziej kaloryczną:
Łosoś upieczony jak w przepisie Moniki, polany sosem cytrynowym.
Sos:
2 łyżki masła
starta skórka z cytryny
sok z połówki cytryny
kostka rosołowa
2 szklanki wody
1 łyżka mąki
kubek (200 ml) kwaśnej śmietany (najlepiej 18%)
sól, pieprz ziołowy, oregano
Masełko rozpuścić na małym ogniu (nie może się zrumienić!!!), dodać skórkę i sok z cytryny, rozpuszczoną w 2 szkl. wody kostkę rosołową, zagotować. Dodać śmietanę, doprawić solą, pieprzem i oregano, zagęścić mąką.
Podawać łososia polanego sosem, posypanego natką pietruszki. Super smakuje z ziemniaczkami i zieloną sałatą.
Polecam.
Agusia ze styczniowym Bąbelkiem
Podrzucam bo planuje rybe w ktorys weekendowy dzien i te przepisy wygladaja niesamowicie smacznie.
A moze ktos jeszcze dorzuci przepis fajny na łososia?
ja ci moge podrzucic prosty i super fajny przepis
losos (ale lepiej filet niz kotlet) na folii, od serca skropic sokiem z cytryny, posolic, dodac pieprzu, swiezego kopru i do pieca na 20-25 minut
oczywiscie musi byc zawiniety w folie szczelnie
dzięki!!!!! Jakis sosik do tego czy juz szkoda “psuć” rybę sosem?
ja podaje taka prosto z pieca
z ziemniakami z wody
albo z bagietka z maslem czosnkowym
mmmmmmmmmmmmm z taka bagietka…… no to mam pomysl juz na sobotnia kolacje – losos po Kantalupowaemy, bagietka z maslem czosnkowym…. MLASK!
Kanta – zrobiłam – ODLOT!!!!
Podam na wigilię, do pieczonych ziemniaków…
Podrzuc mi jeszcze proszę jeszcze pomysł na jakas surówke/ sałatkę do tego coby na kolację “niby wigilijną” podać. Plisssssssssss…….
Może po prostu sałata z vinegretem?????
zaśmiecę trochę wątek
czy możecie podrzucić pomysł co zrobić z łososia wędzonego?
oczywiście coś łatwego poproszę i z przepisami 😀
Na cieplo czy na zimno wedzonego?
zreszta moze tak – my nie jadamy lososia wedzonego na zimno – po porstu nam nie smakuje.
Lososia wedzonego na cieplo najczesciej robie na kanapki wg. przepisu Jamiego Oliviera – bo normalnie orgazm kulinarny, wiec:
Kromki pieczywa pelnoziarnistego posmarowac maslem, polozyc wedzonego łososia (suto) i polac sosem (smietana 18%+sok z cytryny_sol morska+pieprz mielony czarny). Dla wzmocnienia efektu mozna posypac smietane z wierzchy starta skorka z cytryny.
I kolejny moj ulubiony przepis:
ziemniaki w mundurkach naciac rozchylic zrobic doscduzy otwor.
wlozyc do niego kawalek masla.
2 pelne garscie malych listkow salaty rzymskiej zmieszac z 2 garsciami grubo pokrojonej natki pietruszki.
polac je (te ziele) 1 lyzka smietany, 2 lyzkami oliwy i sokiem z 1 cytryny, doprawic sola morska i pieprzem, wymieszac.
podzielic ziele na 4 porcje, kazda zawinac w plaster wedzonego łososia razem z ziemniakami w mundurkach posypanych dowolnymi przyparawami(jak sypie bazylie).
podawac z cwiartkami cytryny i dodatkowa porcja pieprzu – jesli ktos woli bardziej doprawione.
Moja ulubiona
zajrzyj jeszcze u góry dzialu do sałatek są jeszcze dwa inne przepisy
Kanta chodzi o folię aluminiiową czy rękaw? a jeśli folia aluminiowa to jeszcze w jakieś naczynie?
Ja nie Kanta, ale… 😉
Ja po porstu zawinelam w folięalu i polozylam na blasze z piekarnika – nic nie wyciekło ani nic a bylo pycha!
Znasz odpowiedź na pytanie: Łosoś w folii + pyszny sos