..mężuś..wymyślił kolacyję..mniam..może się skusicie???:)
ŁOSOŚ ZAPIEKANY Z ZIOŁAMI
Jest to przepis braci Kuroniów.. Nieco zmodyfikowany;)
Składniki (na 2 lubiące dużo zjeść, osoby;)):
-700g filetu z łososia;
-20 dag pieczarek
-2 średnie pomidorki
-sok z cytryny
-1 cebula średnia
-2 ząbki czosnku
-zioła: do wyboru..bazylia, tymianek, pietruszka..mężuś z bazylią robił
-oliwa z oliwek
-sól
-pieprz
Przygotowanie:
Łososia solimy i skrapiamy sokiem z cytryny. Pieczarki obieramy, kroimy w kostkę, cebulę i czosnek w drobną kosteczkę..wszystko podsmażamy na oliwie.. Na samym końcu dodajemy pomidorki, bez skówki, pokrojone w kostkę..i przyprawy: sól, pieprz i bazylię (sporo). Następnie przekładamy powstały sos do naczynia żaroodpornego..jeśli zbierze się dużo wody..to odlewamy..jeszcze przed wstawieniem do piekarnika..lub w trakcie pieczenia..
Na to wykładamy płat łososia..przykrywamy naczynie i pieczemy około 40 min. w temp. 180-200 st. (w zależności od grubości fileta)..(m. piekł na “oko”..sprawdzając co jakiś czas, czy rybka miękka)..:)
..dla nas pyszota..chyba na drugi dzień jeszcze lepsze, jak ten łosoś nasiąknie bardziej..:)
.. Aha..do tego były ziemniaczki pieczone..z oregano i ser pleśniowy też zapiekany..z żurawinką:)
SMACZNEGO!
9 odpowiedzi na pytanie: Łosoś zapiekany w bazylii:)
Mniam… mniam…
Brzmi pysznie. Muszę zrobic tylko zastanawiam się jakiego łososia kupic świeży?, mrożony? popytam w sklepie rybnym jakiego będą mieli.
Pozdrawiam;)
Czy przepis jest MM przy okazji?
jak smoki napisała :
to na pewno jest
..ja miałam świeżego..:)
..daj znać, czy smakował:)
brzmi super 🙂 koniecznie wypróbuję
mam ślinotok !
Tak 🙂
Znasz odpowiedź na pytanie: Łosoś zapiekany w bazylii:)