Macie jakiś sprawdzony przepis na KUTIĘ?

Postów wyświetlanych: 7 - od 1 do 7 (wszystkich: 7)
  • Autor
    Wpisy
  • #84222

    kasialublin

    Jeśli tak to podzielcie się ze mną…
    Kasia i …

    Dominik 16.12.1996/Kubuś 24.07.2003

    #1239596

    chica

    Re: Macie jakiś sprawdzony przepis na KUTIĘ?

    Robie wszystko na oko i probuje – ugotowana pszenica lub sprzedawana pod nazwa kutia -do tego duzo miodu, posiekane orzechy, migdaly, figi, rodzynki, ugotowany i zmielony mak.

    Ola (16.10.03)



    #1239597

    kasialublin

    Re: Macie jakiś sprawdzony przepis na KUTIĘ?

    Ja nei wiem w przypadku Kutii co to jest na oko bo nigdy jej nie robiłam a chciałabym spróbować…
    Kasia i …

    Dominik 16.12.1996/Kubuś 24.07.2003

    #1239598

    aniaos

    Re: Macie jakiś sprawdzony przepis na KUTIĘ?

    no wlasnei ja tez robie na oko 🙂 (wlasciwie to moja siostra). jezeli idzie o proporcje – ale to naprawde mocno orientacyjnie, to na jedna czesc pszenicy ugotowanej na miekko dodaj 2 czesci dobrze ugotowanego i zmielonego maku (moze byc ten mak gotowy w puszkach). w niewielkiej ilosci wody cieplej,przegotowanej rozpusc miod (tak na 1/3 szklanki wody ze 5 – 6 duzych lyzek miodu).jak wymieszasz razem mak,pszenice i wode z miodem to musi byc ciemne (od maku),z widocznymi kuleczkami pszenicy, gestawe (ale nei takie,ze lycha stoi)- konsystencja moze podobna do gestego budyniu… no i do tego wsypujesz do oporu bakalii – jakie tylko lubisz. rodzynki, orzechy laskowe i wloskie, migdaly, smazona skorka pomaranczowa (my smazymy same, bo te kupne sa do bani). mozna dodac figi i daktyle,ale moze sie kutia wtedy zrobic slodka az do obrzydliwosci…
    dobra rada: przygotuj kutii tyle,ile zjecie na kolacje. reszte pozostaw osobno – czyli osobno ugotowana pszenice, osobno mak, osobno bakalie. nie rob na cale swieta tylko mieszaj na biezaco, bo kutia szybciutko sie psuje i na drugi dzien moze byc juz niedobra.
    a skorke smazymy tak: najpierw sparz wrzatkiem pomarancze, obierz z niej skorke – najlepiej w ksztalcie takich cwiartek-lodeczek, namocz je w wodzie na jakies 4 dni (codziennie wode trzeba zieniac). w rondlu zeliwnym (albo innym z grubym dnem) zagotuj wode z cukrem (dosyc gesty syrop) i wrzuc taka namoczona skorke. czesto mieszaj, gotuj tak dlugo,az stanie sie szklista i lekko sciemnieje. pokroj na kawaleczki i dodaj do kutii 🙂 to,czego nie zuzyjesz mozesz wlozyc do sloiczka,zalac syropem i bedzie na pozniej 🙂

    ania i makary 🙂

    #1239599

    kasialublin

    Re: Macie jakiś sprawdzony przepis na KUTIĘ?

    SUPER dziękuję….
    Pozdrawiam Kasia

    #1239600

    chica

    Re: Macie jakiś sprawdzony przepis na KUTIĘ?

    Podaje link – – bardzo ladnie opisano to przygotowanie kutii:) pozdrawiam

    Ola (16.10.03)



    #1239601

    helenb

    Re: Macie jakiś sprawdzony przepis na KUTIĘ?

    Ooo, jaki fajny przepis.
    W tym roku zrobie, dzięki za piekny opis.

    H*S*K

Postów wyświetlanych: 7 - od 1 do 7 (wszystkich: 7)


Musisz się zarejestrować lub zalogować, żeby odpowiedzieć

Close