macie przepis na kajmak..

Postów wyświetlanych: 11 - od 1 do 11 (wszystkich: 11)
  • Autor
    Wpisy
  • #42878

    kasia29

    szukam przepisu na mase kajmakowa z orzechami do mazurka

    Kasia z Kamilkiem ( wkrotce dolaczy do nas Emilek) 🙂

    #561210

    pauka

    Re: macie przepis na kajmak..

    Tylko taki przepis znalazłam, może Ci to pomoże:
    Mazurek kajmakowy
    składniki
    300 g mąki
    150 g masła
    3 żółtka ugotowane na twardo
    2 łyżki gęstej, kwaśnej śmietany
    szczypta soli

    Kajmak:
    1,5 szklanki tłustego mleka
    1,5 szklanki cukru
    łyżeczka masła
    orzechy włoskie do dekoracji

    lub 2 puszki mleka skondensowanego słodzonego
    sposób przygotowania
    Mąkę posiekać z masłem, dodać przetarte przez sito żółtka, śmietanę i zagnieść ciasto.
    Rozwałkować na cienki placek i obkroić brzegi. Ze skrawków zrobić wałeczki i obkleić nimi ciasto dookoła. Ciasto nakłuć widelcem i upiec na złoto w temp. 180 stopni.
    Mleko z cukrem gotować powoli, często mieszając aż powstanie gęsta, lekko zrumieniona masa. Garnek zestawić z ognia, dodać masło i wymieszać.
    Gorącą masą równomiernie pomarować ostudzone ciasto i od razu dekorować.

    dodatkowe informacje
    Żeby uprościć sobie pracę z kajmakiem, można gotować puszki z mlekiem słodzonym przez 3 godziny, pilnując, aby cały czas były zakryte wodą.

    Pauka i Michałek 01.09.2003r.



    #561211

    kasia29

    Re: macie przepis na kajmak..

    Pauka dziekuje Ci bardzo 🙂

    Kasia i Kamilek

    #561212

    asia7

    najprostrzy kajmak pod słońcem

    Hej, kiedyś jak usłyszałam o takim sposobie to samej mi się niechciało wierzyć że coś takiego może się udać ale jednak….. otóż kup puszke mleka skonedsowanego słodzonego, włóż ją do garnka z wodą i gotuj na małym ogniu jakieś 2-3 godziny, ważne jak już minie ten czas to najpierw zanim otworzysz puszkę ostudz ją. I naprawdę wychodzi prościutka pyszniutka masa kajmakowa bez stania mieszania i pilnowania czy czasem się coś nie przypala 🙂
    Pozdrawiam

    Asia
    z aniołkiem i pewnością, że tym razem się uda

    #561213

    Anonim

    super-prosty i szybki

    kup kilogram krówek i rozpuść na parze

    Kaśka z Natusią (Dwulatką 🙂

    #561214

    iwonan

    Re: najprostrzy kajmak pod słońcem

    Najlepiej gotowac mleko skondensowane, slodzone przez 3 godziny (pamietaj zeby dolewac wode wyparowana). Przestudz zanim otworzysz puszke.

    Pozdrawiam.IwonaN



    #561215

    kasia29

    Re: najprostrzy kajmak pod słońcem

    Dziewczyny bardzo dziekuje za przepisy, moja rodzinka wprost przepada za tym mazurkiem a ja zgubilam recepturke:)
    Asiu ja rowniez wierze ze sie uda.
    pozdrawiam
    Kasia z Kamilkiem ( i Emilkiem VII/VII 2004)

    #561216

    Anonim

    Re: macie przepis na kajmak..

    dziewczyny pisaly o masie z mleka skondensowanego- ta sama masa mozna tez przelozyc wafle suche- jak robie taka mase do wafli, to od raszu gotuje 2 puszki mleka (albo 3) mozna to trzymac w lodowce i miecgotowe na pozniej:-) Pzdr!

    gucia i Nina 27.IV.03 [obrazek]http://gucia.w.interia.pl/x.jpeg[/obrazek]nina.website.pl

    #561217

    julia-m

    Mazurek kajmanowy

    Mazurek kajmakowy

    Ciasto: 30 dkg mąki; 10 dkg cukru pudru; 20 dkg masła; 2 łyżki gęstej śmietany 30-procentowej; żółtko.
    Masa: 2 szklanki mleka, 50 dkg cukru, 10 dkg masła.
    Do przybrania: połówki orzechów pekanów i włoskich; rodzynki; daktyl; masa marcepanowa.

    Ciasto: z podanych składników zagnieć szybko kruche ciasto i włóż na 2 godziny do lodówki. Po schłodzeniu rozwałkuj ciasto na placek grubości 5 mm. Ułóż placek w formie o wymiarach 30 x 40 cm. Z reszty ciasta wyciśnij szprycą ozdobny wałek wokół brzegów mazurka. Piecz 35 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 220 st. C.
    Masa: mleko zagotuj z cukrem na małym ogniu, stale mieszając, do zgęstnienia (ok. 2 godz.). Przestudź, dodaj masło i ucieraj, aż masa zwiększy dwukrotnie swoją objętość. Nożem maczanym w gorącej wodzie rozsmaruj masę na cieście. Przybierz bakaliami i ozdobami z masy marcepanowej.

    Madzia i Julia 29,05,2003

    #561218

    inti

    Re: macie przepis na kajmak..

    dodałabym do tych wszystkich przepisów jeszcze tylko jedną rzecz- łyżkę karmelu, dzięki któremu kajmak będzie miał fajny kolorek.
    karmel dodaję do gorącej jeszcze masy mleczno-cukrowej. aha, dodaję też jeszcze cukier waniliowy.

    sylwia i JUlka 20.01.2003



    #561219

    dna

    Re: macie przepis na kajmak..

    Jak wysokie rosnie to ciasto?
    Bo mi prawie nic nie uroslo…

    Dana&Gabi (23.09.03)

Postów wyświetlanych: 11 - od 1 do 11 (wszystkich: 11)


Musisz się zarejestrować lub zalogować, żeby odpowiedzieć

Close