Makarony…

Postów wyświetlanych: 12 - od 1 do 12 (wszystkich: 12)
  • Autor
    Wpisy
  • #107920

    m-amp-m-s

    Dziewczyny poratujcie 🙂
    Ostatnio mam nieopanowaną ochotę na makaron w każdej postaci :Fiu fiu:
    Ponieważ nie uśmiecha mi się jeść spagetti bolonese na zmianę z zapiekanka z kiełbasą, cebulą i pieczarkami ( chociaż może i tak?? :Fiu fiu:) chciałam Was poprosić o sprawdzone przepisy na makarony:)
    Mogą być zapiekanki, spagetti, tagiatelle i inne :Kciuki:

    Z góry serdecznie dziękuję :Kciuki:

    #4500042

    mam

    Składniki:

    * makaron ( tyle ile zjesz dobre są rurki, muszelki)
    * cebula
    * 0,5 brokułów
    * 0,5 puszki kukurydzy
    * 1śmietana 12&
    * kurczak ( na 2 osoby 2 piersi)
    * tarty ser
    * czosnek
    * pieprz, vegeta

    Przygotowanie:
    Brokuły podzielic na rozyczki ugotowac na poltwardo, odcedzic. Na oliwie zeszklic cebule pokrojona w kostke, wlac smietane, dodac kurczaka i kukurydze. Doprawic wg uznania vegeta, pieprzem i przecisnetym przez praske czosnkiem. Mieszac do momentu az sos zgestnieje. Dodac brokuły.
    Makaraon ugotowac wg przepisu na opakowaniu al dente. Odcedzic. Wymieszac z sosem, posypac tartym serem i zapiec w piekarniku doslownie 10-15 minut do momentu rozpuszenia sie sera.

    Smacznego!



    #4500043

    m-amp-m-s

    Mhmmm….. pychotka:Cwaniak:

    #4500044

    beasia

    zapiekanka makaronowa z szynką i groszkiem

    – 200 g makaronu (ja preferuje świderki bądź łazanki)
    – ok. 15-20 dkg szynki gotowanej
    – ok. 150 g groszku mrożonego
    – 1 cebula
    – sól, pieprz, zioła prowansalskie
    – odrobina soku z cytryny
    – oliwa do smażenia
    – masło do wysmarowania formy
    – tarty ser do posypania (ok. 15 dkg)

    zalewa
    – 4 jajka (a dokładniej 3 całe jaja i 1 żółtko)
    – 1/2 szkl. mleka
    – 1 łyżka śmietany kremówki (30%)

    1. ugotować makaron na półtrwardo
    2. cebule zeszklić na oliwce, dodać szynkę pokrojoną w kostkę, podsmażyć, dodać groszek, polać odrobiną soku z cytryny, przyprawić solą, pieprzem, ziołami. Dodać makaron, wymieszać.
    3. z mleka, jaj, śmietany i przypraw przygotować zalewę
    4. wysmarować naczynie żaroodporne masłem, wyłożyć połowę makarony, posypać częścią sera, potem resztę makaronu, zalewa i na wierzch ser. Na wierzch można sypnąć wiórkami z masła.
    5. Piekarnik nagrzać do 180 stp., zapiekam pod przykryciem ok. 50 min., pod koniec odkrywam, żeby się przyrumieniło.
    Dość długo się zapieka, ale sprawdziłam, że krócej być nie może, bo masa jajeczna się nie ścina.

    Uwielbiamy tę zapiekankę 🙂 Nam wystarcza na 3 osoby – ja, mąż i Ania 🙂

    #4500045

    asik

    Ja też uwielbiam makaron
    kiedyś dziewczyny podały mi sporo fajnych przepisów na sosy do makaronów

    #4500046

    m-amp-m-s

    Zamieszczone przez Asik.
    Ja też uwielbiam makaron
    kiedyś dziewczyny podały mi sporo fajnych przepisów na sosy do makaronów

    Dzięki zaraz popatrzę:)
    A myślałam ze dobrze poszukałam :Fiu fiu:



    #4500047

    goooosia

    kiedyś gdzieś na forum chyba ewkam podawała fajny przepis i od tej pory b. zęsto robię podobnie:
    Boczek krojony z morlin podsmażam na patelni, do tego dodaję 1-2 ząbki czosnku (ale dla mnie musi byc drobno pokrojony-nie wyciśnięty!!) na koniec ok. pół opakowania mrożonego szpinaku rozdrobnionego, do tego trochę pieprzu i oczywiście ugotowane tagiatelle. za-je-biste!!!!

    #4500048

    renata-fx

    Gotuję makaron. Do makaronu dodaję podsmazoną cebulę, podsmażoną kiełbasę ( w kostkę) i twaróg.Solę. Wszystko wymieszać . Składniki dodaję ” na oko”. Smacznego

    #4500049

    aisa-m

    Gotuję makaron, na dużą patelnię wrzucam sparzonego pomidora pokrojonego w kostkę – jak ma już płynną konsystencję dodaję posiekany czosnek (1-2 ząbki jak kto lubi), wrzucam wędzonego tuńczyka i mieszam 2-3 minuty, potem zalewam kubeczkiem śmietany 30% :Wstyd: i wrzucam na patelnię makaron. Wszystko mieszam – UWIELBIAM 🙂

    #4500050

    ztforka

    Ja najczęściej robię lasagne ze szpinakiem, dawno już nie robiłam z pieczarkami a chodzi za mną. Niech tylko M pozbedzie się rotawirusa:Cwaniak:

    Ze szpinakiem:
    Na patelnię wrzucam oliwę i łyżkę masła, podgrzewam na malutkim ogniu aż masło się rozpuści, dodaję mrożony szpinak (siekany albo w liściach), trochę wody i roztapiam go. Trochę zwiększam ogień, doprowadzam szpinak do wrzenia, dodaję 2 wyciśnięte ząbki czosnku, sól do smaku. Jak się przegryzie to dodaję mały kubek kwaśnej śmietany 12%. Do brytfanki wlewam odrobinę oliwy, na to łyżka szpinaku, liść lasagne (suche), potem szpinak, lasagne itd. Czasem na kilka warstw daję ser pleśniowy, częściej mozarellę. Piramidę konczę szpinakiem, na to duuuużo mozarelli, do brytfanki dolewam 100ml bulionu, wsadzam do pieca na pół godziny 200st. Jakieś 5 minut przed końcem odkrywam bytfankę, żeby się ser zarumienił.

    Z pieczarkami:
    Na oleju z masłem przesmażam posiekaną cebulę, jak się zeszkli to dodaję pokrojone w plasterki pieczarki (tak z pół kilo), sporo soli i pieprzu, duszę aż pieczarki będą miękkie. Pod koniec dodaje śmietanę kwaśną. Z układaniem lasagne tak samo jak w szpinaku, na koniec wlewam do brytfanki sok z pieczarek. I też pół godzinki w 200st 🙂



    #4500051

    bourbonetka

    Przywiozłam z Chorwacji:

    Wrzucam na patelnię pokrojone cebulę i czosnek, po chwili do tego tuńczyka z puszki (w sosie własnym), zalewam śmietaną i chwilę podgotowuję, dorzucam zieloną pietruchę. Serwuję z makaronem świderki albo podobnym.
    Dla mnie i mojej rodziny NIEBO W GĘBIE i wspomnienia wakacji… 🙂

    #4500052

    ciapa

    Z forumowych przepisów sałatkowych:

    Sałatka z ravioli
    * paczka ravioli (wg mnie najlepsze takie z Biedronki – z serem ),
    * ok. 15 szt. ogórków gruntowych (tych długich odpowiednio mniej),
    * 25 dag szynki drobiowej
    * pęczek szczypiorku,
    * majonez,
    * jogurt naturalny.
    Paczkę ravioli gotujemy, odsączamy, przelewamy zimną wodą. Wcześniej mieszamy (pół na pół) jogurt z majonezem i przyprawiamy (bądź nie) wedle uznania (ja daję odrobinę soli ziołowej Kamisa, pieprzu czarnego i papryki słodkiej). Do tak zrobionego sosu wrzucamy pokrojone w dużą kostkę ogórki i szynkę oraz posiekany szczypiorek. Na końcu dodajemy ravioli. Wszystko mieszamy i odstawiamy na jakiś czas do lodówki, żeby się „przegryzło”.
    Smacznego.

    Uiwelbiamy 🙂

    Poza tym najbardziej lubię z czosnkiem podsmazanym na oliwie z parmezanem

Postów wyświetlanych: 12 - od 1 do 12 (wszystkich: 12)


Musisz się zarejestrować lub zalogować, żeby odpowiedzieć

Close