Maliny?

Postów wyświetlanych: 13 - od 1 do 13 (wszystkich: 13)
  • Autor
    Wpisy
  • #100749

    ivoonna

    Ostatnio pare razy przekazywalam mojej siostrze jakies przepisy z forum. Wczoraj np. robila placki z cukini Avi i bardzo jej smakowaly. I dzis dzwoni do mnie czy nie mam na tym „moim” forum czegos z malinami bo ma duzo na dzialce u swojego faceta i nie wie co z nimi zrobic. Pomozecie?
    Moze jakies ciasto lub deser?
    A jak sie robi soczek z malin?

    #2716909

    Anonim

    ja to bym zmielila je,troszke cukru,do zamrazalki,zeby zrobily sie sorbetowe i podala z plamka bitej smietany…marzy mi sie cus takiego…
    albo na goraco jak dzem i tez z bita smietana albo kulka lodow smietankowych….



    #2716910

    pasiasta

    Ja mrożę maliny [i nie tylko] i zimą robię pyszny kompocik:Hyhy:
    Można zasłoiczkować je – zasypać cukrem i zagotować – bez wody, potem to dodawać albo do budyniu [na budyń] albo do [na] kaszy manny.
    I wszelkiego rodzaju placki z malinami – mniam:Kciuki:

    #2716911

    gosia

    Sok z malin robię tak
    Zasypuję maliny cukrem i tak sobie sterczą aż puszczą sok. Potem ten sok zlewam do garnka, zagotowywuję 😉 i zlewam do małych buteleczek. Gotowe.

    Poza tym też jak Kasiasta- mrożę

    Hasło „na tym twoim forum” jest debeściackie. Też je często słyszę 😉

    #2716912

    ewike

    Oczywiście sernikobrownies JoannyR
    pomrozić w odpowiednie porcje, a potem tylko piec, piec i piec

    #2716913

    ivoonna

    Dzieki za wszystkie odpowiedzi. Jeszcze dzis jej przekaze 🙂



    #2716914

    lea

    Mrożę i słoiczkuję na zimę do herbaty. Browniesem też nie pogardzę, choć kładę też na zwykłe kruche 🙂

    #2716915

    mira

    Ja robię nalewkę. Dwa kilogramy malin układam w słoju przesypując cukrem (700 gr). Jak puszczą sok zalewam spirytusem (pół litra) i odstawiam na tydzień. Po tygodniu zlewam płyn do drugiego słoja a maliny zalewam wódką (pół litra). Po trzech tygodniach zlewam płyn do poprzedniego i odciskam maliny. Przefiltrowuję wszystko przez gazę i do butelek. Powinno się odstawić na 6 miesięcy, ale u nas po 6 miesiącach to już śladu po niej nie ma 🙂

    #2716916

    aborka

    Zamieszczone przez mira
    Ja robię nalewkę. Dwa kilogramy malin układam w słoju przesypując cukrem (700 gr). Jak puszczą sok zalewam spirytusem (pół litra) i odstawiam na tydzień. Po tygodniu zlewam płyn do drugiego słoja a maliny zalewam wódką (pół litra). Po trzech tygodniach zlewam płyn do poprzedniego i odciskam maliny. Przefiltrowuję wszystko przez gazę i do butelek. Powinno się odstawić na 6 miesięcy, ale u nas po 6 miesiącach to już śladu po niej nie ma 🙂

    u mnie stoi z malinami – cały rok podjadam takie z nalewki. Tylko ze ja zalewam maliny spirytem zanim puszczą sok. są wtedy pyszne i jędrne. A jeszcze lepsze są jezyny

    #2716917

    mira

    Zamieszczone przez aborka
    u mnie stoi z malinami – cały rok podjadam takie z nalewki. Tylko ze ja zalewam maliny spirytem zanim puszczą sok. są wtedy pyszne i jędrne. A jeszcze lepsze są jezyny

    Gdzie kupujesz maliny? Pytam, bo też mieszkam w Nadarzynie, a na targu w tym roku drogie i kwaśne.



    #2716918

    talka

    Zamieszczone przez mira
    Ja robię nalewkę. Dwa kilogramy malin układam w słoju przesypując cukrem (700 gr). Jak puszczą sok zalewam spirytusem (pół litra) i odstawiam na tydzień. Po tygodniu zlewam płyn do drugiego słoja a maliny zalewam wódką (pół litra). Po trzech tygodniach zlewam płyn do poprzedniego i odciskam maliny. Przefiltrowuję wszystko przez gazę i do butelek. Powinno się odstawić na 6 miesięcy, ale u nas po 6 miesiącach to już śladu po niej nie ma 🙂

    W życiu nie zrobiłam nalewki, ale natchnęłaś mnie tym postem i już stoi kilogram malin w słoiku – na początek zrobiłam połowę porcji : )

    #2716919

    marysia

    Zamieszczone przez Gosia
    Sok z malin robię tak
    Zasypuję maliny cukrem i tak sobie sterczą aż puszczą sok. Potem ten sok zlewam do garnka, zagotowywuję 😉 i zlewam do małych buteleczek. Gotowe.

    Poza tym też jak Kasiasta- mrożę

    Hasło „na tym twoim forum” jest debeściackie. Też je często słyszę 😉

    wcinam się w temat;)
    ile malin i ile cukru na ten sok?
    i co z malinami robisz, wyrzucasz, czy jeszcze się do czegoś nadają?

    ja zrobiłam nalewkę:
    1kg malin
    1 litr wódki
    1 szklanka cukru

    zasypać maliny cukrem
    zalać wódką
    i wstawić do zacienionego miejsca
    od czasu do czasu potrząsać, żeby się cukier rozpuszczał
    zostawić na 2 miesiące



    #2716920

    mira

    Zamieszczone przez Talka
    W życiu nie zrobiłam nalewki, ale natchnęłaś mnie tym postem i już stoi kilogram malin w słoiku – na początek zrobiłam połowę porcji : )

    Mój mąż w tym roku postuluje o podwójną ilość 🙂

Postów wyświetlanych: 13 - od 1 do 13 (wszystkich: 13)


Musisz się zarejestrować lub zalogować, żeby odpowiedzieć

Close