Forum: Książka kucharska
Mam dużo włoskich orzechów i co dalej?
Dziadek mojego męża z braku zajęcia siedzi i łuska włoskie orzechy, mam juz tego ze 2 worki i pudło. Jemy, jemy, ale nie przejadamy.
Prosze napiszcie co mozna wykombinować z orzechami włoskimi.
Ewa, Sandra, Sebastian
3 odpowiedzi na pytanie: Mam dużo włoskich orzechów i co dalej?
Re: Mam dużo włoskich orzechów i co dalej?
Rzucam przepisem na ciasto orzechowe
Ciasto:
225 g mąki
pół łyżeczki proszku do pieczenia
100 g cukru
cukier waniliowy
1 jajko
100 g margaryny
Wyrobić ciasto, wyłożyć cienko na blachę ( o to chodzi by nie było grubo ciasta tylko na prawdę cieniutko)
Ciasto posmarować marmoladą lub dżemem, wychodzi 3/4 słoiczka (polecam dżem z czarnej porzeczki lub wiśni, może byc niskosłodzony)
Masa orzechowa
3 łyżki wody
150 g margaryny
150 g cukru
cukier waniliowy – zagotować, po zagotowaniu wymieszać z orzechami
150 g orzechów mielonych (pyszne zrówno z laskowych jak i włoskich, bądź mieszanych)
150 g orzechów siekanych ( siekanie orzechów w moim wydaniu wygląda tak: wkładam niewieką porcję całych orzechów do mocnego woreczka, woreczek kładę na deskę i tłukę orzechy tłuczkiem do mięsa lub młotkiem, wielkość orzechów po rozdrobnieniu wedle gustu)
Masę rozłożyć na ciasto wysmarowane dżemem, masę należy rożłożyć raczej cienko, tak jak i ciasto raczej palcami. Jeśli mam to daję ciut więcej orzechów by było tej masy więcej, ale też nie można przesadzić.
Pieczenie: temp. 175 – 200 stopni ok. 20 – 30 minut
Ciepłe pokroić w trójkąty ( normalnie w kwadraty i każdy kwadrat w pół, wychodzi więcej porcji)
Na koniec polać polewą czekoladową (domową lub taką gotową co odgrzewa się mikrofalówce) w esy- floresy.
Ewike i lipcowa Poziomka
Re: Mam dużo włoskich orzechów i co dalej?
Wypróbuje. Dziekuje bardzo, napisze jak wyszło.
Ewa, Sandra, Sebastian
Re: Mam dużo włoskich orzechów i co dalej?
Znam dobry i szybki przepis na salatke z orzechami.
puszka kukurydzy
rodzynki
orzechy wloskie
majonez
smietana lub jogurt naturalny.
Orzechy i rodzynki namoczyc we wrzatku. Zmieszac z kukurydza + majonez + smietana (jogurt) i to wszystko. Naprawde jest dobra.
Ania i Boluś 23.06.2003
Znasz odpowiedź na pytanie: Mam dużo włoskich orzechów i co dalej?