Mam dużo włoskich orzechów i co dalej?

Postów wyświetlanych: 4 - od 1 do 4 (wszystkich: 4)
  • Autor
    Wpisy
  • #42122

    milutka

    Dziadek mojego męża z braku zajęcia siedzi i łuska włoskie orzechy, mam juz tego ze 2 worki i pudło. Jemy, jemy, ale nie przejadamy.
    Prosze napiszcie co mozna wykombinować z orzechami włoskimi.

    Ewa, Sandra , Sebastian

    #550377

    ewike

    Re: Mam dużo włoskich orzechów i co dalej?

    Rzucam przepisem na ciasto orzechowe

    Ciasto:
    225 g mąki
    pół łyżeczki proszku do pieczenia
    100 g cukru
    cukier waniliowy
    1 jajko
    100 g margaryny

    Wyrobić ciasto, wyłożyć cienko na blachę ( o to chodzi by nie było grubo ciasta tylko na prawdę cieniutko)
    Ciasto posmarować marmoladą lub dżemem, wychodzi 3/4 słoiczka (polecam dżem z czarnej porzeczki lub wiśni, może byc niskosłodzony)

    Masa orzechowa
    3 łyżki wody
    150 g margaryny
    150 g cukru
    cukier waniliowy – zagotować, po zagotowaniu wymieszać z orzechami
    150 g orzechów mielonych (pyszne zrówno z laskowych jak i włoskich, bądź mieszanych)
    150 g orzechów siekanych ( siekanie orzechów w moim wydaniu wygląda tak: wkładam niewieką porcję całych orzechów do mocnego woreczka, woreczek kładę na deskę i tłukę orzechy tłuczkiem do mięsa lub młotkiem, wielkość orzechów po rozdrobnieniu wedle gustu)

    Masę rozłożyć na ciasto wysmarowane dżemem, masę należy rożłożyć raczej cienko, tak jak i ciasto raczej palcami. Jeśli mam to daję ciut więcej orzechów by było tej masy więcej, ale też nie można przesadzić.
    Pieczenie: temp. 175 – 200 stopni ok. 20 – 30 minut
    Ciepłe pokroić w trójkąty ( normalnie w kwadraty i każdy kwadrat w pół, wychodzi więcej porcji)
    Na koniec polać polewą czekoladową (domową lub taką gotową co odgrzewa się mikrofalówce) w esy- floresy.

    Ewike i lipcowa Poziomka



    #550378

    milutka

    Re: Mam dużo włoskich orzechów i co dalej?

    Wypróbuje. Dziekuje bardzo, napisze jak wyszło.

    Ewa, Sandra , Sebastian

    #550379

    ibuania

    Re: Mam dużo włoskich orzechów i co dalej?

    Znam dobry i szybki przepis na salatke z orzechami.

    puszka kukurydzy
    rodzynki
    orzechy wloskie
    majonez
    smietana lub jogurt naturalny.

    Orzechy i rodzynki namoczyc we wrzatku. Zmieszac z kukurydza + majonez + smietana (jogurt) i to wszystko. Naprawde jest dobra.

    Ania i Boluś 23.06.2003

Postów wyświetlanych: 4 - od 1 do 4 (wszystkich: 4)


Musisz się zarejestrować lub zalogować, żeby odpowiedzieć

Close