Mam dużo włoskich orzechów i co dalej?

Dziadek mojego męża z braku zajęcia siedzi i łuska włoskie orzechy, mam juz tego ze 2 worki i pudło. Jemy, jemy, ale nie przejadamy.
Prosze napiszcie co mozna wykombinować z orzechami włoskimi.

Ewa, Sandra , Sebastian

3 odpowiedzi na pytanie: Mam dużo włoskich orzechów i co dalej?

ewike Dodane ponad rok temu,

Re: Mam dużo włoskich orzechów i co dalej?

Rzucam przepisem na ciasto orzechowe

Ciasto:
225 g mąki
pół łyżeczki proszku do pieczenia
100 g cukru
cukier waniliowy
1 jajko
100 g margaryny

Wyrobić ciasto, wyłożyć cienko na blachę ( o to chodzi by nie było grubo ciasta tylko na prawdę cieniutko)
Ciasto posmarować marmoladą lub dżemem, wychodzi 3/4 słoiczka (polecam dżem z czarnej porzeczki lub wiśni, może byc niskosłodzony)

Masa orzechowa
3 łyżki wody
150 g margaryny
150 g cukru
cukier waniliowy – zagotować, po zagotowaniu wymieszać z orzechami
150 g orzechów mielonych (pyszne zrówno z laskowych jak i włoskich, bądź mieszanych)
150 g orzechów siekanych ( siekanie orzechów w moim wydaniu wygląda tak: wkładam niewieką porcję całych orzechów do mocnego woreczka, woreczek kładę na deskę i tłukę orzechy tłuczkiem do mięsa lub młotkiem, wielkość orzechów po rozdrobnieniu wedle gustu)

Masę rozłożyć na ciasto wysmarowane dżemem, masę należy rożłożyć raczej cienko, tak jak i ciasto raczej palcami. Jeśli mam to daję ciut więcej orzechów by było tej masy więcej, ale też nie można przesadzić.
Pieczenie: temp. 175 – 200 stopni ok. 20 – 30 minut
Ciepłe pokroić w trójkąty ( normalnie w kwadraty i każdy kwadrat w pół, wychodzi więcej porcji)
Na koniec polać polewą czekoladową (domową lub taką gotową co odgrzewa się mikrofalówce) w esy- floresy.

Ewike i lipcowa Poziomka

milutka Dodane ponad rok temu,

Re: Mam dużo włoskich orzechów i co dalej?

Wypróbuje. Dziekuje bardzo, napisze jak wyszło.

Ewa, Sandra , Sebastian

ibuania Dodane ponad rok temu,

Re: Mam dużo włoskich orzechów i co dalej?

Znam dobry i szybki przepis na salatke z orzechami.

puszka kukurydzy
rodzynki
orzechy wloskie
majonez
smietana lub jogurt naturalny.

Orzechy i rodzynki namoczyc we wrzatku. Zmieszac z kukurydza + majonez + smietana (jogurt) i to wszystko. Naprawde jest dobra.

Ania i Boluś 23.06.2003

Znasz odpowiedź na pytanie: Mam dużo włoskich orzechów i co dalej??

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Noworodek, niemowlę
Ziemia obiecana - Madryt 11 marca 2004...
Jest to wstrzasajaca historia. Sama mieszkam chwilowo w Hiszpanii, a maz regularnie lata do Madrytu. Zamach w Madrycie byl czyms bardzo ciezkim, bo przeciez mogl dotyczyc kazdego z nas. Zdalam
Czytaj dalej
Polecam
co myślicie o proszkach cypisek i bobas?
Na razie postanowiłam prać wszystkie rzeczy w płatkach mydlanych i płukać dwa razy. Ale teraz jestem dopiero na etapie przygotowań i mam czas.Lovela czy yelp są dosyć drogie ale polecane.
Czytaj dalej