Dziewczyny, jak sie robi marchewkę na gorąco do
drugiego dania? Niby wydaje się to proste, ale nigdy mi nie wyszła dobrze. Marzy mi się taka jak kiedyś jadłam jeszcze w przedszkolu. Jeżeli któras z Was wie – to prosze o przepis.
Gonia i Daręńka (17.12.2004)
12 odpowiedzi na pytanie: Marchewka na gorąco!
Re: Marchewka na gorąco!
Ja to robie tak:
kroje marchewke w drobną kostke, zalewam wodą, tak troche więcej nad marchewke. I ją dusze. Dodaje szczypte soli i troche cukru, troche masła. Jak już marchewka będzie miękka to podbijam ją mąkką ( wzależności od ilości marchewki zazwyczaj daję 2-3 łyżeczki, tak żeby zgęstniało).
Wszystkie przyprawy dostosowuje do ilości marchewki, tak samo przyprawy, ale marchewka powinna mieć lekko słodkawy smak.
Pozdrawiam Kinga
Re: Marchewka na gorąco!
Ja albo kupuje mrożoną marchwe pokrojoną albo sama kroję, zalewam wodą (troszke więcej wody niż marchwi), solę i gotuję. Jak już jest miękka, to robię zasmażkę (na patelni topie masło, wsypuje trochę mąki i to się “smaży” aż mąka lekko zbrązowieje) a potem zasmażkę stopniowo dodaję do marchewki aż odpowiednio zgęstnieje. Tak samo robię marchweke z groszkiem. Oba dodatki moja Olka uwielbia 🙂
Asia i Ola (2 latka!)
Re: Marchewka na gorąco!
Ja robię podobnie jak Kinga. Kroję w kostkę, troszkę soli, koniecznie masło, trochę wody, cukru nie daję, wybieram raczej słodka marchewkę. Jak jest miękka dodaję wymieszaną mąkę ze słodka śmietana. Pycha, uwielbiam ją do pieczonego kurczaka.
Asia i Juleczka (13.08.2004)
Re: Marchewka na gorąco!
polecam jeszcze małe marchweczki z mrożonki ugotowane i obsmażone w maśle z bułką tartą, pycha
Beata i Filip 19,07,2003
Re: troszke inaczej!
ja robiłam kiedys tak jak dziewczyny, ale teraz robie inaczej i bardzo wszystkim smakuje. Marchewki gotuje ze skórką do miekkości, potem studze, obieram tarkuję na grubej jarzynowej tarce, wrzucam na patelnię z roztopionym masełkiem podlewam odrobina wody, doprawiam do smaku solą, odrobina cukru i pieprzem i zagęszczam odrobinką mąki. U nas rewelacja polecam
magda
Re: troszke inaczej!
Właśnie tak dzisiaj zrobiłam marcheweczkę i jest CACY paluszki lizać, zobaczymy czy będzie smakowała mężowi
i teściowej
Pozdrawiam
Mati 16.11.04
Re: Marchewka na gorąco!
A ja robie tak:
marchewkę trę na tarce (na grubych oczkach) zalewam wodą, dodaję masełko (w zależności od ilości marchewki, ale ok 1/2 kostki), troche soli i gotuje tak długo aż prawie cała woda wyparuje. Na dnie ma zostać masełko i odrobina wody. Wtedy podsypuję marchewkę mąką pszenną i mieszam. Do tego można dodać natkę pietruszki albo groszek. Pychotka.
Re: Marchewka na gorąco!
Wszystko robie tak samo tylko marchewke jak pikroje gotuje na pol wodzie pol mleka lub smietany.
Pozdrawiam!
goga i Ewelinka 09-17-04.
Re: Marchewka na gorąco!
robie podobnie jak dziewczyny tlyko ze dodaje jeszcze rozgnieciony zabek czosnku:)
kosia
[Zobacz stronę]
Re: Marchewka na gorąco!
Do wariacji marchewkowych dodam, że można jeszcze ja zrobić z miodem i rodzynkami oczywiście tez na ciepło – nazywa się to cymes (chyba) a przepis pochodzi z kuchni żydowskiej.
,
Re: Marchewka na gorąco!
Mozna tez dodac szczypte imbiru….palce lizac!
Kacperek 12.02.04
Re: Marchewka na gorąco!
Ja kroje marchewke w kostke, albo w prazki i gotuje w osolonej wodzie. Jak juz marchewka jest miekka (ale nie powinna byc rozmemlana), to odcedzam ja jak ziemniaczki i dodaje maslo (zazwyczaj na surowke dla 2-3 osob dodaje 3 lyzki masla) i posypuje bulka tarta (jak uznasz, ze dodalas za duzo bul;ki, to dodaj masla). Jak mi sie to wszystko ladnie wymiesza, to zdejmuje z ognia i dodaje lyzke smietany, zeby wszystko sie lepiej polaczylo. Marcheweczka jest pyszna! I nie jest tak bardzo czasochlonna
Ania i Alicja (12 marzec 2004)
Znasz odpowiedź na pytanie: Marchewka na gorąco!