Marchewka na gorąco!

Postów wyświetlanych: 13 - od 1 do 13 (wszystkich: 13)
  • Autor
    Wpisy
  • #61346

    gonia35

    Dziewczyny, jak sie robi marchewkę na gorąco do
    drugiego dania? Niby wydaje się to proste, ale nigdy mi nie wyszła dobrze. Marzy mi się taka jak kiedyś jadłam jeszcze w przedszkolu. Jeżeli któras z Was wie – to prosze o przepis.

    Gonia i Daręńka (17.12.2004)

    #782010

    kingaok

    Re: Marchewka na gorąco!

    Ja to robie tak:
    kroje marchewke w drobną kostke, zalewam wodą, tak troche więcej nad marchewke. I ją dusze. Dodaje szczypte soli i troche cukru, troche masła. Jak już marchewka będzie miękka to podbijam ją mąkką ( wzależności od ilości marchewki zazwyczaj daję 2-3 łyżeczki, tak żeby zgęstniało).
    Wszystkie przyprawy dostosowuje do ilości marchewki, tak samo przyprawy, ale marchewka powinna mieć lekko słodkawy smak.

    Pozdrawiam Kinga



    #782011

    wasia

    Re: Marchewka na gorąco!

    Ja albo kupuje mrożoną marchwe pokrojoną albo sama kroję, zalewam wodą (troszke więcej wody niż marchwi), solę i gotuję. Jak już jest miękka, to robię zasmażkę (na patelni topie masło, wsypuje trochę mąki i to się „smaży” aż mąka lekko zbrązowieje) a potem zasmażkę stopniowo dodaję do marchewki aż odpowiednio zgęstnieje. Tak samo robię marchweke z groszkiem. Oba dodatki moja Olka uwielbia 🙂

    Asia i Ola (2 latka!)

    #782012

    asik71

    Re: Marchewka na gorąco!

    Ja robię podobnie jak Kinga. Kroję w kostkę, troszkę soli, koniecznie masło, trochę wody, cukru nie daję, wybieram raczej słodka marchewkę. Jak jest miękka dodaję wymieszaną mąkę ze słodka śmietana. Pycha, uwielbiam ją do pieczonego kurczaka.


    Asia i Juleczka (13.08.2004)

    #782013

    mamafilipa

    Re: Marchewka na gorąco!

    polecam jeszcze małe marchweczki z mrożonki ugotowane i obsmażone w maśle z bułką tartą, pycha

    Beata i Filip 19,07,2003

    #782014

    magdula31

    Re: troszke inaczej!

    ja robiłam kiedys tak jak dziewczyny, ale teraz robie inaczej i bardzo wszystkim smakuje. Marchewki gotuje ze skórką do miekkości, potem studze, obieram tarkuję na grubej jarzynowej tarce, wrzucam na patelnię z roztopionym masełkiem podlewam odrobina wody, doprawiam do smaku solą, odrobina cukru i pieprzem i zagęszczam odrobinką mąki. U nas rewelacja polecam
    magda



    #782015

    kasia236

    Re: troszke inaczej!

    Właśnie tak dzisiaj zrobiłam marcheweczkę i jest CACY paluszki lizać, zobaczymy czy będzie smakowała mężowi
    i teściowej

    Pozdrawiam
    Mati 16.11.04

    #782016

    anwes

    Re: Marchewka na gorąco!

    A ja robie tak:
    marchewkę trę na tarce (na grubych oczkach) zalewam wodą, dodaję masełko (w zależności od ilości marchewki, ale ok 1/2 kostki), troche soli i gotuje tak długo aż prawie cała woda wyparuje. Na dnie ma zostać masełko i odrobina wody. Wtedy podsypuję marchewkę mąką pszenną i mieszam. Do tego można dodać natkę pietruszki albo groszek. Pychotka.

    #782017

    goga1979

    Re: Marchewka na gorąco!

    Wszystko robie tak samo tylko marchewke jak pikroje gotuje na pol wodzie pol mleka lub smietany.
    Pozdrawiam!

    goga i Ewelinka 09-17-04.

    #782018

    kosia

    Re: Marchewka na gorąco!

    robie podobnie jak dziewczyny tlyko ze dodaje jeszcze rozgnieciony zabek czosnku:)

    kosia
    Kartki/kalendarze ze zdjęciem dziecka



    #782019

    magdzik

    Re: Marchewka na gorąco!

    Do wariacji marchewkowych dodam, że można jeszcze ja zrobić z miodem i rodzynkami oczywiście tez na ciepło – nazywa się to cymes (chyba) a przepis pochodzi z kuchni żydowskiej.

    Pozdrawiamy,

    Magda i Albercik ur. 8.09.03

    #782020

    ciku

    Re: Marchewka na gorąco!

    Mozna tez dodac szczypte imbiru…….palce lizac!

    Kacperek 12.02.04



    #782021

    dudeinka

    Re: Marchewka na gorąco!

    Ja kroje marchewke w kostke, albo w prazki i gotuje w osolonej wodzie. Jak juz marchewka jest miekka (ale nie powinna byc rozmemlana), to odcedzam ja jak ziemniaczki i dodaje maslo (zazwyczaj na surowke dla 2-3 osob dodaje 3 lyzki masla) i posypuje bulka tarta (jak uznasz, ze dodalas za duzo bul;ki, to dodaj masla). Jak mi sie to wszystko ladnie wymiesza, to zdejmuje z ognia i dodaje lyzke smietany, zeby wszystko sie lepiej polaczylo. Marcheweczka jest pyszna! I nie jest tak bardzo czasochlonna

    Ania i Alicja (12 marzec 2004)

Postów wyświetlanych: 13 - od 1 do 13 (wszystkich: 13)


Musisz się zarejestrować lub zalogować, żeby odpowiedzieć

Close