MARMOLADA CEBULOWA NAZYWANA RÓWNIEŻ CHUTNEY?EM CEBULOWYM

Postów wyświetlanych: 1 (wszystkich: 1)
  • Autor
    Wpisy
  • #110618

    anek

    Rewelacja jako dodatek do mięsa. Najpierw dane mi było spróbować, potem zrobiłam kilka słoiczków. Najlepsza, jak polezy w słoiczku 2 min 2 tygodnie. Ale zaraz po ztobieniu też jest pycha 🙂 Przepis zaczerpnięty ze strony wielkiezarcie, wklejam w oryginalnej wersji

    2,5 kg cebuli
    * 1 kg cukru
    * 1 litr octu
    * 1 opakowanie goździków
    * 1 -2 laski cynamonu w kawałku
    * 6 łyżek soli
    Kwadraciki z marmoladą
    * 1 słoik marmolady
    * 1 ciasto francuskie
    Marmolada cebulowa nazywana również Chutney?em cebulowym
    Cebulę obieram i kroję w zgrabne kółeczka. Lepiej pokroić cieniej niż grubiej, ale nie należy też się zbytnio przejmować ich grubością. Kółeczka posypuję solą, mieszam dokładnie i odstawiam w dużej misce na około 2 godziny, aby cebula puściła sok. Następnie sok wylewam a cebule przepłukuję pod bieżącą wodą i odsączam na sicie. Im suchsza będzie tym lepiej.
    W garnku zagotowuję ocet z cukrem, cynamonem i goździkami. Dobrze jest włożyć goździki w gazę i tak gotować, zaoszczędzimy sobie później dużo czasu, aby wyłowić je z masy cebulowej. Po zagotowaniu wkładamy cebulę, przykręcamy gaz i gotujemy bez pokrywki około 3 godzin. Im więcej soku odparuje tym lepiej. Cebula powinna stać się szklista, niczym przeźroczysta. Trzeba masę dość często, ale delikatnie mieszać. Gorącą pulpę wlewamy do słoików, odkręcamy do góry dnem i pozostawiamy pod przykryciem, aby nam się zawekowały.
    KWADRACIKI Z CEBULĄ
    Przygotowanie kwadracików jest arcy proste. Gotowe ciasto francuskie wyjmuję z opakowania, kroję kółkiem do pizzy na mniej więcej równe kwadraty, na których środek nakładam odsączoną z zalewy cebulkę. Całość wkładam do piekarnika na około 15 minut. Podaję na zimno i ciepło. Idealnie pasują do piwa.

Postów wyświetlanych: 1 (wszystkich: 1)


Musisz się zarejestrować lub zalogować, żeby odpowiedzieć

Close