Rewelacja jako dodatek do mięsa. Najpierw dane mi było spróbować, potem zrobiłam kilka słoiczków. Najlepsza, jak polezy w słoiczku 2 min 2 tygodnie. Ale zaraz po ztobieniu też jest pycha 🙂 Przepis zaczerpnięty ze strony wielkiezarcie, wklejam w oryginalnej wersji
2,5 kg cebuli
* 1 kg cukru
* 1 litr octu
* 1 opakowanie goździków
* 1 -2 laski cynamonu w kawałku
* 6 łyżek soli
Kwadraciki z marmoladą
* 1 słoik marmolady
* 1 ciasto francuskie
Marmolada cebulowa nazywana również Chutney?em cebulowym
Cebulę obieram i kroję w zgrabne kółeczka. Lepiej pokroić cieniej niż grubiej, ale nie należy też się zbytnio przejmować ich grubością. Kółeczka posypuję solą, mieszam dokładnie i odstawiam w dużej misce na około 2 godziny, aby cebula puściła sok. Następnie sok wylewam a cebule przepłukuję pod bieżącą wodą i odsączam na sicie. Im suchsza będzie tym lepiej.
W garnku zagotowuję ocet z cukrem, cynamonem i goździkami. Dobrze jest włożyć goździki w gazę i tak gotować, zaoszczędzimy sobie później dużo czasu, aby wyłowić je z masy cebulowej. Po zagotowaniu wkładamy cebulę, przykręcamy gaz i gotujemy bez pokrywki około 3 godzin. Im więcej soku odparuje tym lepiej. Cebula powinna stać się szklista, niczym przeźroczysta. Trzeba masę dość często, ale delikatnie mieszać. Gorącą pulpę wlewamy do słoików, odkręcamy do góry dnem i pozostawiamy pod przykryciem, aby nam się zawekowały.
KWADRACIKI Z CEBULĄ
Przygotowanie kwadracików jest arcy proste. Gotowe ciasto francuskie wyjmuję z opakowania, kroję kółkiem do pizzy na mniej więcej równe kwadraty, na których środek nakładam odsączoną z zalewy cebulkę. Całość wkładam do piekarnika na około 15 minut. Podaję na zimno i ciepło. Idealnie pasują do piwa.
Znasz odpowiedź na pytanie: