Marynowana papryka

Postów wyświetlanych: 7 - od 1 do 7 (wszystkich: 7)
  • Autor
    Wpisy
  • #115494

    m-amp-p

    Mam 5 kg papryki. Mężu koniecznie chce choć kilka słoiczków na zimę także szukam sprawdzonego przepisu na taką paprykę 🙂

    Jeśli macie sprawdzone przepisy to podzielcie się :Hyhy: Będę wdzięczna 🙂

    #5336966

    skrzatimiki

    Ja nie znam przepisu ale i sama chetnie bym skorzystała może któraś was zaprawia paprykę z ogórkami kiedyś jadłam takie z słoika pyszności

    Apeluję podzielcie się przepisem



    #5336967

    aktyde

    Niezawodna marynata,robię w niej paprykę,ogórki konserwowe,grzybki.
    3 szkl wody
    0,5 szkl octu
    1 łyżka cukru
    1 łyżka soli

    Zagotować i zalewać słoiki.
    Z przypraw do papryki to daję ziele,listek,czosnek,gorczycę.Przed zakręceniem słoików zawsze wlewam łyżkę oleju.
    Pasteryzuję maksymalnie 10 min żeby płaty papryki były jędrne a nie ciapowate.

    Mam również przepis na przepyszną sałatkę z papryki i cebuli :Fiu fiu:

    #5336968

    skrzatimiki

    Mam również przepis na przepyszną sałatkę z papryki i cebuli :Fiu fiu:[/QUOTE]

    to tez poprosimy 🙂

    #5336969

    aktyde

    Zamieszczone przez SkrzatiMiki
    Mam również przepis na przepyszną sałatkę z papryki i cebuli :Fiu fiu:

    to tez poprosimy :-)[/QUOTE]

    Ok,to jutro 😀 Dziś już mnie się nie chce szukać :Fiu fiu:

    #5336970

    aktyde

    Sałatka z papryki i cebuli

    1,5 kg papryki
    75 dkg cebuli

    Paprykę pokroić w paski,cebulę w krążki.Jedno i drugie posolić 1 łyżką soli i zostawić na godzinę.

    Zalewa

    3 szkl wody
    1 szkl octu
    1 szkl cukru
    3 liście laurowe
    5 ziarenek ziela

    Wszystko to zagotować i do zalewy włożyć odciśniętą paprykę i cebulę.
    Gotować ok 10 min,włożyć do słoików i pasteryzować 10 min.

    Ja sałatkę gotuję ok 15 min,do właściwej dla mnie miękkości,gorącą wkładam do słoików i już nie pasteryzuję.

    Paprykę można pokroić w grubsze pasy i może robić za płaty :Hyhy:

    W tej zalewie ja robię też normalnie samą paprykę – jest przepyszna,lekko słodkawa :Wow!:



    #5336971

    agaz

    Ja na litr wody daje pól szklanki octu.lyzke soli i lyzke cukru .a pasteryzuje 5 minut .sa chroniące i octowe .takie uwielbiają w domu

Postów wyświetlanych: 7 - od 1 do 7 (wszystkich: 7)


Musisz się zarejestrować lub zalogować, żeby odpowiedzieć

Close