Masa plastyczna vel lukier plastyczny?

Postów wyświetlanych: 11 - od 1 do 11 (wszystkich: 11)
  • Autor
    Wpisy
  • #96359

    bep

    Robicie? Kupujecie?
    Jeżeli robicie to proszę o przepis. Pierwszy raz zrobiłam z przepisu polecanego przez Kamelię w wątku tortowym, ale w smaku nie wszystkim podchodził (no słodkie to strasznie)… No i znalazłam cudo z mlekiem w proszku :Wow!: robiła któraś z Was?
    Czekam (już teraz spokojnie) na sugestie, porady, przepisy.

    Słyszałam o masie z pianki ma…bla bla bla…lows 😉 ale nie chciałabym się aż tak bawić.

    #2142247

    vievioorka

    Zamieszczone przez Bep
    Robicie? Kupujecie?
    Jeżeli robicie to proszę o przepis. Pierwszy raz zrobiłam z przepisu polecanego przez Kamelię w wątku tortowym, ale w smaku nie wszystkim podchodził (no słodkie to strasznie)… No i znalazłam cudo z mlekiem w proszku :Wow!: robiła któraś z Was?
    Czekam (już teraz spokojnie) na sugestie, porady, przepisy.

    Słyszałam o masie z pianki ma…bla bla bla…lows 😉 ale nie chciałabym się aż tak bawić.

    nie robiłam ale jadłam……. jak dla mnie bomba :Hyhy:

    Mysia miała na chrzest i na roczek takie torty + babeczki-koszyczki z różyczkami w ilości hurtowej :Wow!:



    #2142248

    sole

    Zamieszczone przez Bep
    Robicie? Kupujecie?
    Jeżeli robicie to proszę o przepis. Pierwszy raz zrobiłam z przepisu polecanego przez Kamelię w wątku tortowym, ale w smaku nie wszystkim podchodził (no słodkie to strasznie)… No i znalazłam cudo z mlekiem w proszku :Wow!: robiła któraś z Was?
    Czekam (już teraz spokojnie) na sugestie, porady, przepisy.

    Słyszałam o masie z pianki ma…bla bla bla…lows 😉 ale nie chciałabym się aż tak bawić.

    Tu jest chyba wszystko

    #2142249

    joannar

    Ja w chwili obecnej przerzuciłam się prawie całkowicie na marcepana. 🙂

    #2142250

    bep

    Zamieszczone przez JoannaR
    Ja w chwili obecnej przerzuciłam się prawie całkowicie na marcepana. 🙂

    Kupnego? Czy robisz jakoś? Bo mi ten lukier plastyczny domowy nie odpowiada… Kupny ciutek drogi jak na moje zdolności. Szukam alternatywy 😉

    #2142251

    kamelia

    Zamieszczone przez JoannaR
    Ja w chwili obecnej przerzuciłam się prawie całkowicie na marcepana. 🙂

    Masz ślicze dzieci. 🙂



    #2142252

    gosia

    Nie robię. Kupuję z tortowni. Podobno ciężkie to to do zrobienia. Trzeba mieć silne ręce żeby utrzeć lukier

    #2142253

    usianka

    Zamieszczone przez wobysk
    Nie robię. Kupuję z tortowni. Podobno ciężkie to to do zrobienia. Trzeba mieć silne ręce żeby utrzeć lukier

    Co jak co, ale rąk silnych na pewno nie mam 😉 Lukier plastyczny robie bez problemu – fakt, klei sie to to, ale i tak łatwiej zrobic niz ciasto drozdzowe. Robie z glukozy, odrobiny wody, żelatyny i cukru pudru. Do tego zawsze kwasek cytrynowy – bez porównania lepsze w smaku. Innych przepisów na razie nie testowalam.

    #2142254

    gosia

    Zamieszczone przez Usianka
    Co jak co, ale rąk silnych na pewno nie mam 😉 Lukier plastyczny robie bez problemu – fakt, klei sie to to, ale i tak łatwiej zrobic niz ciasto drozdzowe. Robie z glukozy, odrobiny wody, żelatyny i cukru pudru. Do tego zawsze kwasek cytrynowy – bez porównania lepsze w smaku. Innych przepisów na razie nie testowalam.

    Co prawda nie robiłam własnoręcznie lukru, ale barwiłam i … miałam dość. Nie idzie mi to 😉

    #2142255

    bep

    Zamieszczone przez Usianka
    Co jak co, ale rąk silnych na pewno nie mam 😉 Lukier plastyczny robie bez problemu – fakt, klei sie to to, ale i tak łatwiej zrobic niz ciasto drozdzowe. Robie z glukozy, odrobiny wody, żelatyny i cukru pudru. Do tego zawsze kwasek cytrynowy – bez porównania lepsze w smaku. Innych przepisów na razie nie testowalam.

    O! Ula to ja proszę o przepis, proporcje. Bo może ten kwasek zmieni wszystko 😉
    I jeszcze. Dajesz glukozę płynną czy sypką?
    A co do masy z mlekiem w proszku – to u nas wyszła porażka. Nie klei się, raczej sypie. Szkoda składników, roboty i czasu.



    #2142256

    usianka

    Zamieszczone przez Bep
    O! Ula to ja proszę o przepis, proporcje. Bo może ten kwasek zmieni wszystko 😉
    I jeszcze. Dajesz glukozę płynną czy sypką?
    A co do masy z mlekiem w proszku – to u nas wyszła porażka. Nie klei się, raczej sypie. Szkoda składników, roboty i czasu.

    Proporcje takie jak podane (to podwójna porcja na duzy tort) – ten przepis krązy po wielu stronach w necie. Do tego sypie kwasku jak zwykle na oko 😉 Ostatnio dalam mniej wiecej pół łyzeczki i kapnelam olejku cytrynowego. Robilam tez z olejkiem pomaranczowym. Cukru idzie mi troche mniej niz w przepisie. Wąłkuje do grubosci 2-3 mm.
    Glukoze daje sypką.

Postów wyświetlanych: 11 - od 1 do 11 (wszystkich: 11)


Musisz się zarejestrować lub zalogować, żeby odpowiedzieć

Close