Na bułeczki potrzebujemy:
– 600 g mąki pszennej
– 20 g świeżych drożdży (lub 1 łyżeczka suszonych instant) – ja dałam świeże
– 40 g cukru
– 50 g masła
– 1 jajko
– 240 ml mleka
– szczypta soli
Na kruszonkę potrzebujemy:
– 50 g miękkiego masła
– 50 g mąki
– 50 g cukru
Do posmarowania: jajko roztrzepane z 1 łyżką wody.
Zaczyn:
wymieszać drożdże z odrobiną cukru i mleka, odstawić do rośnięcia na ok. 15 minut.
Mleko lekko podgrzać, wymieszać z masłem, cukrem i solą.
Kiedy lekko przestygnie, połączyć z jajkiem.
Dodać do tego mąkę wymieszaną z zaczynem.
Wyrobić gładkie ciasto.
Pozostawić przykryte w temperaturze pokojowej na 1-1,5 h aż podwoi swoją objętość.
Z ciasta uformować małe okrągłe bułeczki o średnicy ok. 3-4 cm, układać je w okrągłej formie (ja włożyłam do tortownicy) wyłożonej papierem do pieczenia, zostawiając między nimi ok. 2 cm odstępy.
Przykryć wilgotną ściereczką, odstawić do wyrastania na 30-40 minut.
Kruszonka:
wszystkie składniki połączyć w miseczce do konsystencji grudek.
Wyrośnięte bułeczki posmarować jajkiem, posypać kruszonką.
Piekarnik nagrzać do 200 st C.
Wstawić bułeczki i piec 15-20 minut, do zrumienienia.
Smacznego!
6 odpowiedzi na pytanie: Maślane bułeczki z kruszonką
Ale pysznie wyglądają i pewnie smakuja. Zrobilabym ale musza być świeże drożdze? Nie można tylko z instant?
chyba można 😀
MNIAM…. Ale one pysznie wyglądają
Mamrotko, a sprawdzałaś ten przepis, ale nadziewając bułeczki czymś, np. twarogiem, albo powidłami?
Nie, w ten sposob ich nie nadziewałam.
Robię… ciekawe, co mi wyjdzie:).
Niestety zrobiłam i wyszły pyszne….
kolejna próba ograniczenia kalorii zakończona niepowodzeniem:)
Znasz odpowiedź na pytanie: Maślane bułeczki z kruszonką