Menu na imprezę sylwestrową

Postów wyświetlanych: 15 - od 1 do 15 (wszystkich: 17)
  • Autor
    Wpisy
  • #111261

    carlain

    Macie jakieś propozycje, co można szybko i smacznie zrobić na sylwestra?
    Może być na ciepło i na zimno :Cwaniak:
    Na razie w menu mam: tatar wołowy, schab po warszawsku i moja sałatka z makaronem sojowym.
    A co dalej? :Hmmm…:

    #5003405

    aguq

    Z tego co Ci zostanie zrób koreczki 🙂

    -żółty ser
    -pieczarki marynowane
    -jakies oliwki
    -winogronko
    -szynka
    -papryka

    Kiedyś tak zrobiłam i poszły się żreć jako pierwsze:)



    #5003406

    esmena

    Ja planuję szaszłyki :Cwaniak:

    #5003407

    asik

    Może tu Cie coś zainspiruje 😉

    #5003408

    carlain

    Zamieszczone przez AguQ
    Z tego co Ci zostanie zrób koreczki 🙂

    -żółty ser
    -pieczarki marynowane
    -jakies oliwki
    -winogronko
    -szynka
    -papryka

    Kiedyś tak zrobiłam i poszły się żreć jako pierwsze:)

    Tak się właśnie zastanawiałam nad koreczkami, hmmm :Hmmm…:

    A może by tak na poczatek zaserwować golonkę pieczoną z kluskami śląskimi? :Niepewny:

    #5003409

    gobin

    u nas będzie pilaw, sushi, do tego koreczki z różności i sałatki z tuńczyka, śledzie w oleju i occie i chyba w burakach jeszcze zrobię hmm
    zapewne tarta by madox 😀



    #5003410

    anka332

    ja na nasz wspolny sylwester biore bigos, rolady z ciasta francuskiego z cebula, kielbasa i pieczarkami i salatke z selera

    #5003411

    paulinka-z

    Jestem sama z m na sylwestra…po co ja wchodziłam w ten temat…przejrzałam te dwa podane linki i wszystko TAK SMAKOWICIE się czyta, że mam problem…

    #5003412

    Anonim

    Zamieszczone przez Paulinka Z
    Jestem sama z m na sylwestra…po co ja wchodziłam w ten temat…przejrzałam te dwa podane linki i wszystko TAK SMAKOWICIE się czyta, że mam problem…

    Ja zrobie jakas wystawniejsza kolacje (jeszcze nie wiem co :Niepewny:) i pewnie o 21:00 jak zwykle zalicze zgon i tyle z sylwestra bedzie :Śmiech:

    #5003413

    carlain

    Zamieszczone przez Paulinka Z
    Jestem sama z m na sylwestra…po co ja wchodziłam w ten temat…przejrzałam te dwa podane linki i wszystko TAK SMAKOWICIE się czyta, że mam problem…

    Zgadzam się z Tobą, najbardzie j mnie jednak zaintrygowały te „pajączki”, tylko co to jest?! :Hyhy:



    #5003414

    paulinka-z

    Zamieszczone przez Mamroć
    Ja zrobie jakas wystawniejsza kolacje (jeszcze nie wiem co :Niepewny:) i pewnie o 21:00 jak zwykle zalicze zgon i tyle z sylwestra bedzie :Śmiech:

    My mamy w planie wieczór filmowy więc nastawiłam się na przekąski…
    Myślałam postawie deskę z serami i wędlinami do tego jakieś 2dipy. Upiekę kupne małe ciabatki….
    I z wyczytanych przepisów chyba zrobię tego kurzego cycka w płatkach bo to też można położyć na desce…
    Nie mogę przesadzać z jedzeniem bo w poniedziałek przymusowe ważenie u gina :Strach::Śmiech:

    I pytanie o dipy…macie coś sprawdzonego? Bo na forum tylko jakieś 3na krzyż.
    Jeden czosnkowy (m ma opryszczkę więc i tak nie będziemy się całować)
    A drugi? Może jakaś salsa? Albo też biały? Koperkowy?

    #5003415

    carlain

    Zamieszczone przez Paulinka Z
    My mamy w planie wieczór filmowy więc nastawiłam się na przekąski…
    Myślałam postawie deskę z serami i wędlinami do tego jakieś 2dipy. Upiekę kupne małe ciabatki….
    I z wyczytanych przepisów chyba zrobię tego kurzego cycka w płatkach bo to też można położyć na desce…
    Nie mogę przesadzać z jedzeniem bo w poniedziałek przymusowe ważenie u gina :Strach::Śmiech:

    I pytanie o dipy…macie coś sprawdzonego? Bo na forum tylko jakieś 3na krzyż.
    Jeden czosnkowy (m ma opryszczkę więc i tak nie będziemy się całować)
    A drugi? Może jakaś salsa? Albo też biały? Koperkowy?

    A paprykowy może być?

    Składniki:

    2 czerwone papryki
    1 papryczka chili
    2 ząbki czosnku
    2 małe cebule (u mnie czerwona i biała)
    sól, pieprz,
    około 3 łyżek oliwy (można dodać więcej)
    po 1 garści liści mięty i bazylii

    Sposób przygotowania:

    Rozgrzewam piekarnik (grill z termoobiegiem) do 200 stopni.

    Paprykę myjemy, przekrawamy na pół i wyjmujemy gniazda nasienne. Kładziemy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia skórką do góry. Wstawiamy do piekarnika na co najmniej 20 minut ? skórka musi już lekko sczernieć i będą pod nią widoczne pęcherzyki powietrza.
    Razem z papryką pieczemy resztę warzyw. Chili i czosnek kładę w całości, cebule przekrawam na ćwiartki i skrapiam oliwą. Zostawiamy je kilka minut dłużej, tylko chili wyjmujmy razem z papryką.

    Przekładamy upieczoną paprykę do miski i dokładnie przykrywamy folią. Kiedy już przestygną tak, że jestesmy w stanie wziąć je w ręce ? zdejmujemy skórkę.

    Zdejmuję skórkę z papryczki chili (była w misce razem z papryką), przekrawam na pół i wyjmuję pestki. Jeśli ma byc ostrzejszy smak zostawiamy pestki.

    Czosnek wyciskamy z łupinki.

    Obrane papryki, chili, czosnek i cebulę wrzucamy do blendera. Doprawiamy solą i pieprzem, dodajemy liście bazylii i mięty, polewamy oliwą. Wszystko dokładnie miksujemy.



    #5003416

    paulinka-z

    Zamieszczone przez Carlain
    A paprykowy może być?

    Nie lubię papryki

    #5003417

    carlain

    Zamieszczone przez Paulinka Z
    Nie lubię papryki

    W takim razie polecam koperkowy lub serowy 🙂

    #5003418

    Anonim

    Zamieszczone przez Paulinka Z
    Nie lubię papryki

    A wlasnie mialam Ci polecic przepis na ajwar :Śmiech::Śmiech::Śmiech::Śmiech:

Postów wyświetlanych: 15 - od 1 do 15 (wszystkich: 17)


Musisz się zarejestrować lub zalogować, żeby odpowiedzieć

Close