Forum: Książka kucharska
Menu na imprezę sylwestrową
Macie jakieś propozycje, co można szybko i smacznie zrobić na sylwestra?
Może być na ciepło i na zimno
Na razie w menu mam: tatar wołowy, schab po warszawsku i moja sałatka z makaronem sojowym.
A co dalej?
16 odpowiedzi na pytanie: Menu na imprezę sylwestrową
Z tego co Ci zostanie zrób koreczki 🙂
-żółty ser
-pieczarki marynowane
-jakies oliwki
-winogronko
-szynka
-papryka
Kiedyś tak zrobiłam i poszły się żreć jako pierwsze:)
Ja planuję szaszłyki
Może tu Cie coś zainspiruje 😉
Tak się właśnie zastanawiałam nad koreczkami, hmmm
A może by tak na poczatek zaserwować golonkę pieczoną z kluskami śląskimi?
u nas będzie pilaw, sushi, do tego koreczki z różności i sałatki z tuńczyka, śledzie w oleju i occie i chyba w burakach jeszcze zrobię hmm
zapewne tarta by madox 😀
ja na nasz wspolny sylwester biore bigos, rolady z ciasta francuskiego z cebula, kielbasa i pieczarkami i salatke z selera
Jestem sama z m na sylwestra…po co ja wchodziłam w ten temat…przejrzałam te dwa podane linki i wszystko TAK SMAKOWICIE się czyta, że mam problem…
Ja zrobie jakas wystawniejsza kolacje (jeszcze nie wiem co ) i pewnie o 21:00 jak zwykle zalicze zgon i tyle z sylwestra bedzie
Zgadzam się z Tobą, najbardzie j mnie jednak zaintrygowały te “pajączki”, tylko co to jest?!
My mamy w planie wieczór filmowy więc nastawiłam się na przekąski…
Myślałam postawie deskę z serami i wędlinami do tego jakieś 2dipy. Upiekę kupne małe ciabatki….
I z wyczytanych przepisów chyba zrobię tego kurzego cycka w płatkach bo to też można położyć na desce…
Nie mogę przesadzać z jedzeniem bo w poniedziałek przymusowe ważenie u gina
I pytanie o dipy…macie coś sprawdzonego? Bo na forum tylko jakieś 3na krzyż.
Jeden czosnkowy (m ma opryszczkę więc i tak nie będziemy się całować)
A drugi? Może jakaś salsa? Albo też biały? Koperkowy?
A paprykowy może być?
Składniki:
2 czerwone papryki
1 papryczka chili
2 ząbki czosnku
2 małe cebule (u mnie czerwona i biała)
sól, pieprz,
około 3 łyżek oliwy (można dodać więcej)
po 1 garści liści mięty i bazylii
Sposób przygotowania:
Rozgrzewam piekarnik (grill z termoobiegiem) do 200 stopni.
Paprykę myjemy, przekrawamy na pół i wyjmujemy gniazda nasienne. Kładziemy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia skórką do góry. Wstawiamy do piekarnika na co najmniej 20 minut? skórka musi już lekko sczernieć i będą pod nią widoczne pęcherzyki powietrza.
Razem z papryką pieczemy resztę warzyw. Chili i czosnek kładę w całości, cebule przekrawam na ćwiartki i skrapiam oliwą. Zostawiamy je kilka minut dłużej, tylko chili wyjmujmy razem z papryką.
Przekładamy upieczoną paprykę do miski i dokładnie przykrywamy folią. Kiedy już przestygną tak, że jestesmy w stanie wziąć je w ręce? zdejmujemy skórkę.
Zdejmuję skórkę z papryczki chili (była w misce razem z papryką), przekrawam na pół i wyjmuję pestki. Jeśli ma byc ostrzejszy smak zostawiamy pestki.
Czosnek wyciskamy z łupinki.
Obrane papryki, chili, czosnek i cebulę wrzucamy do blendera. Doprawiamy solą i pieprzem, dodajemy liście bazylii i mięty, polewamy oliwą. Wszystko dokładnie miksujemy.
Nie lubię papryki
W takim razie polecam koperkowy lub serowy 🙂
A wlasnie mialam Ci polecic przepis na ajwar
Papryka pod każdą postacią zalega mi na żołądku zdecydowanie zbyt długo 🙂
Ja do tego kurczaka polecam sos tysiąca wysp – w takiej dość uproszczonej wersji:
1 porcja majonezu (koniecznie takiego ostrzejszego, ja daję kielecki),
1 porcja ketchupu
trochę sosu tabasco
trochę soku z cytryny
kiszony ogórek starty na tartce
sól, pieprz do smaku
Uwielbiam, mlask. Do tego kurczaka jest idealny.
Jeśli lubisz sos tao tao słodko-pikantny to też pasuje
Znasz odpowiedź na pytanie: Menu na imprezę sylwestrową