Menu na urodziny :)

Postów wyświetlanych: 15 - od 1 do 15 (wszystkich: 16)
  • Autor
    Wpisy
  • #100463

    szkocik

    Witam dziewczyny.
    Proszę o pomoc, gdyż nie mam czasu szukać(jakoś zalatana ostatnimi czasy jestem 🙂 ). W sobotę robię mały poczęstunek i tort na urodziny dla Marysi i w związku z tym nie wiem jakie ciasta upiec i jakie sałatki zrobić. Potrzebuję 3 rodzaje ciast i ze 3 sałatki.Gdybyście mogły coś sprawdzonego polecić, byłabym wdzięczna, bo jakoś pomysłu u mnie w tym roku brak. Z góry wielkie dzięki.

    #2658479

    gargamelek

    z ciast polecam Rffaello, Bunthy i Snickersa (mogę podać przepisy ;))

    a z sałatek ja polecam:

    makaronowa:
    -makaron (ryżowy tzn taki w kształcie ryżu, chociaż może być i inny)
    -ser żółty
    -wędlinka
    -ogórek świeży
    -kukurydza
    -papryka czerwona lun pomarańczowa (chodzi o kolor, ja jak mam to daje i taką i taką)

    wszystko pokroić w kosteczkę + sos

    sos:
    troszkę majonezu,
    jogurtu naturalnego (aby nie było takie ciężkie)
    1-2 ząbki czosnku
    sól, pieprz

    wymieszać ——— pycha

    - śledziowa (kolorowa, więc bardzo ładnie się prezentuje za stole, a oprócz tego jest pycha – moja ulubiona)

    2 cebulki
    śledzie (4-5 płatów matjasów – w zależności jakie sa duże)
    2 ziemniaki gotowane
    2 marchewki gotowane
    2 buraczki gotowane
    2 jajka

    pokroić cebulkę, wyłożyć ją na spód jakiegoś przeźroczystego (najlepiej)naczynia. Na to pokroić śledzie. uklepać palcami i na wierzchu rozsmarować łyżkę majonezu. na to ścieramy ziemniaki na tarce o grubych oczkach i znów łyżka majonezu, potem marchewki i znów majonez, buraczki i majonez jajka i posypać trochę pieprzem (bardziej dla dekoracji)

    robi się naprawde szybko – praktycznie wszystko na tarce. majonezu nie za dużo. chodzi tylko o to aby delikatnie pokryć każdą warstwę.

    owocowa

    seler ze słoika
    pora (biała część)
    ananas z puszki
    kukurydza
    wędlinka
    jajka gotowane

    również układamy warstwami wg kolejności którą wypisałam. wędlinkę kroisz w kostkę. Jajka na ćwiartki i układasz na wierzchu. Na wierzch majonez. (w tej sałatce nie dajesz nic miedzy warstwami, tylko na samym wierzchu)



    #2658480

    asik

    Zamieszczone przez gargamelek
    seler ze słoika
    pora (biała część)
    ananas z puszki
    kukurydza
    wędlinka
    jajka gotowane

    również układamy warstwami wg kolejności którą wypisałam. wędlinkę kroisz w kostkę. Jajka na ćwiartki i układasz na wierzchu. Na wierzch majonez. (w tej sałatce nie dajesz nic miedzy warstwami, tylko na samym wierzchu)

    Baaaardzo lubię tą sałatkę
    Ale ja nie układam warstwami tylko wszystko mieszam razem z majonezem i przyprawami.
    A i jajka kroję nie w ćwartki tylko w kostkę

    #2658481

    gargamelek

    Zamieszczone przez Asik77
    Baaaardzo lubię tą sałatkę
    Ale ja nie układam warstwami tylko wszystko mieszam razem z majonezem i przyprawami.
    A i jajka kroję nie w ćwartki tylko w kostkę

    bo tak też można, tyle tylko że jak robię jakąś imprezę i ułożę wszystko warstwami w przeźroczystej misce to wygląda bardzo ładnie. Lubię kolorowe potrawy 😉

    #2658482

    gargamelek

    a zapomniałam o jeszcze jednej pysznej sałatce z kurczakiem.

    jest baaardzo kolorowa i wybornie smakuje.

    składniki:

    pierś z kurczaka,
    zioła prowansaldzkie
    kapusta pekinka
    marchewka (surowa)
    pomidor
    ogórek
    kukurydza (z puszki)
    rzodkiewka
    groszek (z puszki, albo świeży – ale ja dawałam zawsze z puszki)
    śmietana/majonez
    czosnek
    sól, pieprz

    wszystkie warzywa kroimy (marchewkę ścieramy na tarce o grubych oczkach). Ja je generalnie szatkuje na cienkie talarki.

    pierś podsmażamy z ziołami prowansaldzkimi

    majonez/śmietana (ja daję trochę tego, trochę tego) + czosnek (wg gustu) + sól, pieprz. robimy sos

    na całym środku podłużnego półmiska kładziemy poszatkowaną kapustę. po bokach układamy „kupkami” pokrojone pomidory, obok kukurydzę, marchewkę, ogórka, rzodkiewkę, groszek, itd w kółko. Następnie na kapustę wykładamy podsmażona pierś. przed podaniem na stół polewany samo mięsko sosem czosnkowym.

    pyycha. Gwarantuję że będzie smakowało. a wygląda bosko 🙂

    #2658483

    gargamelek

    ja jeszcze robię jajka faszerowane:

    ugotowane jajka kroję na pół

    wyciągam żółtka do miski i rozgniatam widelcem (albo jak mam czas to ścieram na tarce), mielę (albo drobniutko kroję. ale mielenie szybciej) wędlinkę, kroję szczypiorek. dodaję sól, pieprz wymieszam + troszkę majonezu. faszeruję jajka + niektóre posypuję papryką słodką a niektóre pieprzem.
    gdzieś pomiędzy wetknę listek pietruszki i tez ślicznie wygląda i jest pyszne 🙂



    #2658484

    szkocik

    Dzięki dziewczyny. Gargamelek, ukłon dla Ciebie. Na pewno zrobię makaronową i owocową. Zastanawiam się jeszcze nad śledziową, ponieważ nie lubię śledzi, ale goście śledziowi, więc może zaryzykuję. No i na bank jaja zafaszeruję, już je widzę oczami wyobraźni :Wow!:
    Wielkie dzięki raz jeszcze. Aha, gdybyś mogła mi mniej więcej napisać ile czego dajesz do tej makaronowej sałatki, to byłabym wdzięczna. Właściwie do tej owocowej też. Pozdrawiam.
    No i o przepisy na ciasta też poproszę. 🙂

    #2658485

    asik

    Ja daję takie proporcje
    seler konserwowy 1 słoik, ananas z puszki (ja kupuję już pokrojonego), 6jajek na twardo, trochę szynki lub kiełbasy szynkowej, pół pora, kukurydza 1 puszka, majonez, sól, pieprz.
    Wszystko kroimy, mieszamy i zajadamy

    Druga też niezła – nie każdemu pasuje bo bardzo porowa
    por pokrojony w półplasterki, ogórek kiszony i jabłko w kostkę, kukurydza z puszki, majonez, sól, pieprz, trochę musztardy

    #2658486

    gargamelek

    Zamieszczone przez szkocik
    Dzięki dziewczyny. Gargamelek, ukłon dla Ciebie. Na pewno zrobię makaronową i owocową. Zastanawiam się jeszcze nad śledziową, ponieważ nie lubię śledzi, ale goście śledziowi, więc może zaryzykuję. No i na bank jaja zafaszeruję, już je widzę oczami wyobraźni :Wow!:
    Wielkie dzięki raz jeszcze. Aha, gdybyś mogła mi mniej więcej napisać ile czego dajesz do tej makaronowej sałatki, to byłabym wdzięczna. Właściwie do tej owocowej też. Pozdrawiam.
    No i o przepisy na ciasta też poproszę. 🙂

    a czy mogę za chwilę?

    bo teraz faktury wystawiam (z reszta od rana z nimi walczę – to forum uzależnia:Boje się: )

    #2658487

    gargamelek

    Zamieszczone przez szkocik
    Dzięki dziewczyny. Gargamelek, ukłon dla Ciebie. Na pewno zrobię makaronową i owocową. Zastanawiam się jeszcze nad śledziową, ponieważ nie lubię śledzi, ale goście śledziowi, więc może zaryzykuję. No i na bank jaja zafaszeruję, już je widzę oczami wyobraźni :Wow!:
    Wielkie dzięki raz jeszcze. Aha, gdybyś mogła mi mniej więcej napisać ile czego dajesz do tej makaronowej sałatki, to byłabym wdzięczna. Właściwie do tej owocowej też. Pozdrawiam.
    No i o przepisy na ciasta też poproszę. 🙂

    a niech tam, faktury poczekają :Hyhy:
    ok podaję:

    owocowa tak jak podaje Asik

    śledziowa podane… ale:
    2 cebulki
    śledzie (4-5 płatów matjasów – w zależności jakie sa duże)
    2 ziemniaki gotowane
    2 marchewki gotowane
    2 buraczki gotowane
    2 jajka

    mówię ci pycha. Jeśli nie lubisz śledzi to możesz z wierzchu zjadać a śledzie gościom zostawić :Hyhy:

    makaronowa:
    -makaron (ryżowy tzn taki w kształcie ryżu, chociaż może być i inny) ja daję 1/2 paczki
    -ser żółty ok 20-30 dag
    -wędlinka ok 20 dag
    -ogórek świeży 1 większy
    -kukurydza 1 puszka
    -papryka czerwona lun pomarańczowa (chodzi o kolor, ja jak mam to daje i taką i taką) po 1 szt

    ciasta:

    rafaello
    pieczesz biszkopt nasączasz go (ja zawsze woda + cukier + cytryna oraz ewentualnie malibu jak mam)

    masa:
    750 ml śmietany 30 lub 36%
    2 białe czekolady (ja daję milkę)
    wiórka kokosowe
    2 śnieżki
    paczka całych migdałów

    śmietanę dzielę na pół. czekoladę rozpuszczam. ubijam pierwszą śmietanę dodaję czekoladę. ubijam drugą część śmietany. jak juz jest „sztywna” dodaję śnieżki (2 + czasami jak mam dodaje jeden śmietan fix wtedy jest sztywniejsza konsystencja).

    mieszam obie masy + wiórka kokosowe (ja daje taką dużą paczkę nie pamiętam jej wagi). szybko wykładam na nasączony biszkopt. na wierzch posypuję jeszcze wiórkami (małą paczką) i rzędami wbijam migdały. tak żeby „sterczały” mniej więcej na 1 kawałek ciasta – 1 migdał.

    snickers:
    0,5 l śmietany do ubijania

    piekę biszkopt, przekrawam na 2 części.

    ubijam śmietanę + cukier + 3-4 śmietan fixy. wykładam na spód ciasta. przykrywam górną warstwą. na niej rozsmarowuję karmel i posypuję wcześniej uprażonymi płatkami migdałów.

    Baunthy
    Biszkopt czekoladowy:
    5 jajek
    1 niepełna szklanka maki tortowej
    ? szklanki cukru
    2 łyżki kakao
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    Masa kokosowa:
    ? litra mleka
    ? szklanki cukru
    20 dag masła
    20 ? 25 dag wiórek kokosowych
    cukier waniliowy
    Polewa:
    20 dag mlecznej czekolady
    12,5 dag margaryny

    Białka ubić na sztywno dodać cukier, żółtka i nadal ubijać. Na koniec dodać mąkę tortową, proszek do pieczenia i kakao. Delikatnie wymieszać. Wylać do wysmarowanej tłuszczem prostokątnej formy o wymiarach 25 na 36 cm. Włożyć do nagrzanego piekarnika i piec około 30 minut w temperaturze 170-180 °C. Ostudzony biszkopt można nasączyć wodą z aromatem waniliowym.

    Mleko zagotować z cukrem i cukrem waniliowym. Następnie wsypać wiórki kokosowe i gotować do zgęstnienia masy (około 20 minut). Do gorącej masy dodać masło, i od czasu do czasu mieszać łyżką masę, aby masło się rozpuściło. Masę kokosową ostudzić i wyłożyć na biszkopt.

    Czekoladę połamać, dodać margarynę i całość podgrzewać na małym ogniu, aż składniki się połączą. Gotową polewą polać ciasto.

    Smacznego.



    #2658488

    kasia

    z ciast to polecam jeszcze jakiś serniczek na zimno i wafle przekładane masą kajmakową – mało roboty a dzieciaki lubią

    a z sałatek to może gyros

    #2658489

    szkocik

    Decyzja podjęta, zakupy zrobione. Oto menu:
    chlebek, wędlinka(kilka rodzajów), ser żółty plastry, ciasto „Cielaczek”,Ciasto „Toffi”, Muffinki ala Nunak(chyba), sałatka z porem, sałatka makaronowa od gargamelka, pomidory z mozarellą i sosem vinegre(sorki za błąd w pisowni),sałatka meksykańska,jajka faszerowane d gargamelka, kuleczki arbyza w arbuzie i napoje. Oczywiście jeszcze tort-śmietanowy z brzoskwiniami . Bardzo dziękuję za rady i przepisy.



    #2658490

    kasia

    a cóż to za ciasto cielaczek?

    #2658491

    szkocik

    Zamieszczone przez kasia.
    a cóż to za ciasto cielaczek?

    z serem białym , biało-czarne, jesli chcesz to dam przepis, szybkie i smaczne

    #2658492

    kasia

    Zamieszczone przez szkocik
    z serem białym , biało-czarne, jesli chcesz to dam przepis, szybkie i smaczne

    jasne, dawaj bo nie znam :Wow!:

Postów wyświetlanych: 15 - od 1 do 15 (wszystkich: 16)


Musisz się zarejestrować lub zalogować, żeby odpowiedzieć

Close