Witam dziewczyny.
Proszę o pomoc, gdyż nie mam czasu szukać(jakoś zalatana ostatnimi czasy jestem 🙂 ). W sobotę robię mały poczęstunek i tort na urodziny dla Marysi i w związku z tym nie wiem jakie ciasta upiec i jakie sałatki zrobić. Potrzebuję 3 rodzaje ciast i ze 3 sałatki.Gdybyście mogły coś sprawdzonego polecić, byłabym wdzięczna, bo jakoś pomysłu u mnie w tym roku brak. Z góry wielkie dzięki.
15 odpowiedzi na pytanie: Menu na urodziny :)
z ciast polecam Rffaello, Bunthy i Snickersa (mogę podać przepisy ;))
a z sałatek ja polecam:
makaronowa:
-makaron (ryżowy tzn taki w kształcie ryżu, chociaż może być i inny)
-ser żółty
-wędlinka
-ogórek świeży
-kukurydza
-papryka czerwona lun pomarańczowa (chodzi o kolor, ja jak mam to daje i taką i taką)
wszystko pokroić w kosteczkę + sos
sos:
troszkę majonezu,
jogurtu naturalnego (aby nie było takie ciężkie)
1-2 ząbki czosnku
sól, pieprz
wymieszać ——— pycha
- śledziowa (kolorowa, więc bardzo ładnie się prezentuje za stole, a oprócz tego jest pycha – moja ulubiona)
2 cebulki
śledzie (4-5 płatów matjasów – w zależności jakie sa duże)
2 ziemniaki gotowane
2 marchewki gotowane
2 buraczki gotowane
2 jajka
pokroić cebulkę, wyłożyć ją na spód jakiegoś przeźroczystego (najlepiej)naczynia. Na to pokroić śledzie. uklepać palcami i na wierzchu rozsmarować łyżkę majonezu. na to ścieramy ziemniaki na tarce o grubych oczkach i znów łyżka majonezu, potem marchewki i znów majonez, buraczki i majonez jajka i posypać trochę pieprzem (bardziej dla dekoracji)
robi się naprawde szybko – praktycznie wszystko na tarce. majonezu nie za dużo. chodzi tylko o to aby delikatnie pokryć każdą warstwę.
owocowa
seler ze słoika
pora (biała część)
ananas z puszki
kukurydza
wędlinka
jajka gotowane
również układamy warstwami wg kolejności którą wypisałam. wędlinkę kroisz w kostkę. Jajka na ćwiartki i układasz na wierzchu. Na wierzch majonez. (w tej sałatce nie dajesz nic miedzy warstwami, tylko na samym wierzchu)
Baaaardzo lubię tą sałatkę
Ale ja nie układam warstwami tylko wszystko mieszam razem z majonezem i przyprawami.
A i jajka kroję nie w ćwartki tylko w kostkę
bo tak też można, tyle tylko że jak robię jakąś imprezę i ułożę wszystko warstwami w przeźroczystej misce to wygląda bardzo ładnie. Lubię kolorowe potrawy 😉
a zapomniałam o jeszcze jednej pysznej sałatce z kurczakiem.
jest baaardzo kolorowa i wybornie smakuje.
składniki:
pierś z kurczaka,
zioła prowansaldzkie
kapusta pekinka
marchewka (surowa)
pomidor
ogórek
kukurydza (z puszki)
rzodkiewka
groszek (z puszki, albo świeży – ale ja dawałam zawsze z puszki)
śmietana/majonez
czosnek
sól, pieprz
wszystkie warzywa kroimy (marchewkę ścieramy na tarce o grubych oczkach). Ja je generalnie szatkuje na cienkie talarki.
pierś podsmażamy z ziołami prowansaldzkimi
majonez/śmietana (ja daję trochę tego, trochę tego) + czosnek (wg gustu) + sól, pieprz. robimy sos
na całym środku podłużnego półmiska kładziemy poszatkowaną kapustę. po bokach układamy “kupkami” pokrojone pomidory, obok kukurydzę, marchewkę, ogórka, rzodkiewkę, groszek, itd w kółko. Następnie na kapustę wykładamy podsmażona pierś. przed podaniem na stół polewany samo mięsko sosem czosnkowym.
pyycha. Gwarantuję że będzie smakowało. a wygląda bosko 🙂
ja jeszcze robię jajka faszerowane:
ugotowane jajka kroję na pół
wyciągam żółtka do miski i rozgniatam widelcem (albo jak mam czas to ścieram na tarce), mielę (albo drobniutko kroję. ale mielenie szybciej) wędlinkę, kroję szczypiorek. dodaję sól, pieprz wymieszam + troszkę majonezu. faszeruję jajka + niektóre posypuję papryką słodką a niektóre pieprzem.
gdzieś pomiędzy wetknę listek pietruszki i tez ślicznie wygląda i jest pyszne 🙂
Dzięki dziewczyny. Gargamelek, ukłon dla Ciebie. Na pewno zrobię makaronową i owocową. Zastanawiam się jeszcze nad śledziową, ponieważ nie lubię śledzi, ale goście śledziowi, więc może zaryzykuję. No i na bank jaja zafaszeruję, już je widzę oczami wyobraźni
Wielkie dzięki raz jeszcze. Aha, gdybyś mogła mi mniej więcej napisać ile czego dajesz do tej makaronowej sałatki, to byłabym wdzięczna. Właściwie do tej owocowej też. Pozdrawiam.
No i o przepisy na ciasta też poproszę. 🙂
Ja daję takie proporcje
seler konserwowy 1 słoik, ananas z puszki (ja kupuję już pokrojonego), 6jajek na twardo, trochę szynki lub kiełbasy szynkowej, pół pora, kukurydza 1 puszka, majonez, sól, pieprz.
Wszystko kroimy, mieszamy i zajadamy
Druga też niezła – nie każdemu pasuje bo bardzo porowa
por pokrojony w półplasterki, ogórek kiszony i jabłko w kostkę, kukurydza z puszki, majonez, sól, pieprz, trochę musztardy
a czy mogę za chwilę?
bo teraz faktury wystawiam (z reszta od rana z nimi walczę – to forum uzależnia )
a niech tam, faktury poczekają
ok podaję:
owocowa tak jak podaje Asik
śledziowa podane… ale:
2 cebulki
śledzie (4-5 płatów matjasów – w zależności jakie sa duże)
2 ziemniaki gotowane
2 marchewki gotowane
2 buraczki gotowane
2 jajka
mówię ci pycha. Jeśli nie lubisz śledzi to możesz z wierzchu zjadać a śledzie gościom zostawić
makaronowa:
-makaron (ryżowy tzn taki w kształcie ryżu, chociaż może być i inny) ja daję 1/2 paczki
-ser żółty ok 20-30 dag
-wędlinka ok 20 dag
-ogórek świeży 1 większy
-kukurydza 1 puszka
-papryka czerwona lun pomarańczowa (chodzi o kolor, ja jak mam to daje i taką i taką) po 1 szt
ciasta:
rafaello
pieczesz biszkopt nasączasz go (ja zawsze woda + cukier + cytryna oraz ewentualnie malibu jak mam)
masa:
750 ml śmietany 30 lub 36%
2 białe czekolady (ja daję milkę)
wiórka kokosowe
2 śnieżki
paczka całych migdałów
śmietanę dzielę na pół. czekoladę rozpuszczam. ubijam pierwszą śmietanę dodaję czekoladę. ubijam drugą część śmietany. jak juz jest “sztywna” dodaję śnieżki (2 + czasami jak mam dodaje jeden śmietan fix wtedy jest sztywniejsza konsystencja).
mieszam obie masy + wiórka kokosowe (ja daje taką dużą paczkę nie pamiętam jej wagi). szybko wykładam na nasączony biszkopt. na wierzch posypuję jeszcze wiórkami (małą paczką) i rzędami wbijam migdały. tak żeby “sterczały” mniej więcej na 1 kawałek ciasta – 1 migdał.
snickers:
0,5 l śmietany do ubijania
piekę biszkopt, przekrawam na 2 części.
ubijam śmietanę + cukier + 3-4 śmietan fixy. wykładam na spód ciasta. przykrywam górną warstwą. na niej rozsmarowuję karmel i posypuję wcześniej uprażonymi płatkami migdałów.
Baunthy
Biszkopt czekoladowy:
5 jajek
1 niepełna szklanka maki tortowej
? szklanki cukru
2 łyżki kakao
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Masa kokosowa:
? litra mleka
? szklanki cukru
20 dag masła
20? 25 dag wiórek kokosowych
cukier waniliowy
Polewa:
20 dag mlecznej czekolady
12,5 dag margaryny
Białka ubić na sztywno dodać cukier, żółtka i nadal ubijać. Na koniec dodać mąkę tortową, proszek do pieczenia i kakao. Delikatnie wymieszać. Wylać do wysmarowanej tłuszczem prostokątnej formy o wymiarach 25 na 36 cm. Włożyć do nagrzanego piekarnika i piec około 30 minut w temperaturze 170-180 °C. Ostudzony biszkopt można nasączyć wodą z aromatem waniliowym.
Mleko zagotować z cukrem i cukrem waniliowym. Następnie wsypać wiórki kokosowe i gotować do zgęstnienia masy (około 20 minut). Do gorącej masy dodać masło, i od czasu do czasu mieszać łyżką masę, aby masło się rozpuściło. Masę kokosową ostudzić i wyłożyć na biszkopt.
Czekoladę połamać, dodać margarynę i całość podgrzewać na małym ogniu, aż składniki się połączą. Gotową polewą polać ciasto.
Smacznego.
z ciast to polecam jeszcze jakiś serniczek na zimno i wafle przekładane masą kajmakową – mało roboty a dzieciaki lubią
a z sałatek to może gyros
Decyzja podjęta, zakupy zrobione. Oto menu:
chlebek, wędlinka(kilka rodzajów), ser żółty plastry, ciasto “Cielaczek”,Ciasto “Toffi”, Muffinki ala Nunak(chyba), sałatka z porem, sałatka makaronowa od gargamelka, pomidory z mozarellą i sosem vinegre(sorki za błąd w pisowni),sałatka meksykańska,jajka faszerowane d gargamelka, kuleczki arbyza w arbuzie i napoje. Oczywiście jeszcze tort-śmietanowy z brzoskwiniami. Bardzo dziękuję za rady i przepisy.
a cóż to za ciasto cielaczek?
z serem białym, biało-czarne, jesli chcesz to dam przepis, szybkie i smaczne
jasne, dawaj bo nie znam
ja też bardzo bardzo proszę 🙂
Znasz odpowiedź na pytanie: Menu na urodziny :)