Mielone

Postów wyświetlanych: 15 - od 1 do 15 (wszystkich: 19)
  • Autor
    Wpisy
  • #28534

    garfield

    Ja oczywiscie jako amator kuchenny PROSZE O PRZEPISY.
    Tym razem na potrawy z mięska mielonego.
    Wiem jak sie robi kotlety mielone, spagetti z mielonym, burito i chili.
    A co jeszcze????

    Gosia i księżniczka Sara ur 23.09.02

    #378825

    magdzik

    Oszukane gołabki

    Mielone można modyfikować, chodzi oczywiście o kotlety.
    Ja uwielbiam tzw. oszukane gołąbki – robi się je szybciej niż tradycyjnie.

    Kapistę biało trzeba sparzyć i poszatkować, a potem wrzucić do rozrabianego mięsa mielonego (jak na kotlety), przyprawionego wedle uznania. Potem uformować kotlety i usmazyć obtoczone w mące. W dużym garnku na dnie ułożyć duże ilście z kapusty a na nie ułozyć kotlety. Następnie przygotowac sos pomidorowy taki jak do gołabków, zalać kotlety i zagotować!

    Pychotka!

    Pozdrawiamy,

    Magda i Albercik ur. 8.09.03



    #378826

    smoki

    Klops

    Przyprawiona mase z mielonego mieska formujesz z prostokat Dajesz do srodka kilka ugotowanych na twardo jajek i zawijasz w rolade. Pozniej z folie do pieczenia i siup do piekarnika. Na ostatnie 10 min odwijsz folie na gorze zeby klops sie zarumienil

    Podajesz poktojony w plastry na cieplo lub zimno i polany sosem chrzanowym

    mniam mniam…….

    smoki i Dawidek (13 miesięcy)

    #378827

    go76

    Re: Mielone

    Lubisz kalafior?
    Mięsno – kalafiorowe hmmmm KULE ARMATNIE

    Kalafior dzielisz na mniejsze części – wielkość wedle uznania i każdą z tych cząstek dokładnie oklejasz mielonym mięsem – przyprawionym jak do kotletów – ma wyjść kula (wielkość zależy od tego na jakie kawałki podzielisz kalafior). I to wkładasz do jakiejś blaszki lub naczynia żaroodpornego można na dno dać troszkę oleju i wody i pieczesz. Od czasu do czasu dobrze jest te kulki polać tym sosikiem z dna.
    PYCHOTA i mało roboty.

    GOSIA i Kubuś (14.09.2002)

    #378828

    magdzik

    Re: Mielone

    Jak tylko bede mogła jesć kalafiora zrobie napewno!!!! Aż mi slina cieknie… uciekam z tego podforum

    Pozdrawiamy,

    Magda i Albercik ur. 8.09.03

    #378829

    garfield

    Re: Mielone

    lubie..mniammmmmm 😛

    Gosia i księżniczka Sara ur 23.09.02



    #378830

    garfield

    Re: Klops

    super!
    Ale jeszcze mnie gnębi jedno pytanie :
    JAK SIE ROBI SOS CHRZANOWY? 🙂

    Gosia i księżniczka Sara ur 23.09.02

    #378831

    smoki

    Re: Klops

    Tak jak kazdy inny: na bazie rosolu i zasmazki (niekoniecznie)

    Odlewasz troche rosolu (moze byc z kostki) dodajesz to co ma nadac smak (w tym przypadku chrzan i smietane), przyprawiasz do smaku i wrzucasz zasmazke jak chcesz zagescic.

    Tak samo robie pomidorowy (pomidory zamiast chrzanu i smietany), grzybowy (wywar z grzybow zamiast rosolu + smietana + grzybki), do pieczeni (sos spod pieczeni zamiast rosolu + smietana + zasmazka)

    Proste, prawda? 🙂

    smoki i Dawidek (13 miesięcy)

    #378832

    garfield

    Re: Klops

    proste 🙂
    Ogólnie gotowanie jest proste, ale jak sie juz cos wczesniej robilo… a ja jestem początkująca :))))
    Dzieki wielkie za przepis:)

    Gosia i księżniczka Sara ur 23.09.02

    #378833

    smoki

    Re: Klops

    bedziesz swietna

    kiedys odkrylam ze ci ktorym gotowanie sprawia frajde gotuja SWIETNIE

    smoki i Dawidek (13 miesięcy)



    #378834

    garfield

    Re: Mielone

    Jak długo je piec? W jakiej temperaturze?
    I przykrywac naczynie zaroodporne czy nie?
    I za czym sie je podaje? Z ziemniakami?
    Jakis sosik moze?

    Gosia i księżniczka Sara ur 23.09.02

    #378835

    go76

    Re: Mielone

    no to mnie zastrzeliłaś………. a to dlatego że ja wszystko w kuchni robię na oko i bez przepisów (dlatego nie piekę ciast hehehe…)
    ale postaram się coś sprecyzować………….
    1. temp. 150-170C wystarczy w zupełności
    2. piec tak długo aż mięsko się ładnie zarumieni i zacznie lekko pękać (długość pieczenia zależy też od wielkości kulek) można też sprawdzić patyczkiem (np. takim do szaszłyków) czy kalafior w środku już jest miękki i to jest chyba najlepszy test.
    3. ja nie przykrywam
    4. ja lubię z zapiekanymi ziemniakami: ziemniaki gotuję a jak już są w miarę miękkie wykładam na blaszkę, na każdy daję odrobinę masła i posypuję szczyptą słodkiej papryki i myk do piekarnika w którym pieką się KULE.
    5. jak zapieka się ziemniaki to sosik w sumie nie potrzebny.
    6. jakaś surówa np. duszona marchewka z groszkiem hmmmmmm pysznie brzmi no nie!?
    Mam nadzieję że się skusisz i będzie smakowało

    Całuchi

    GOSIA i Kubuś (14.09.2002)



    #378836

    garfield

    pycha

    Zrobilam !!!!!
    Super wyszło…pychotka.
    Zrobilam nieduze kule z marchewką i groszkiem podałam mniam mniam …………………
    Własnie skonczylam jesc :))))
    dzieki za przepis! Polecam

    a w przyszlym tyg wypróbuje kolejny przeopis na mielone inaczej 🙂

    Gosia i księżniczka Sara ur 23.09.02

    #378837

    go76

    Re: pycha

    bardzo baaaaaaardzo się cieszę!!!!!!!!!!!!!

    GOSIA i Kubuś (14.09.2002)

    #378838

    garfield

    pilne!!!!

    Ile sie to piecze, w czym tzn w blaszce czy w naczyniu zaroodpornym?
    A moze byc w folii aluminiowej?
    I jak bardzo mam nagrzac piekarniik?
    Prosze o szybka odpowiedz, bo moze zdaze jeszcze dzis to zrobic:)
    ps.przyjelam opiekunke tą z 6-latką.papa

    Gosia i księżniczka Sara ur 23.09.02

Postów wyświetlanych: 15 - od 1 do 15 (wszystkich: 19)


Musisz się zarejestrować lub zalogować, żeby odpowiedzieć

Close