Migdałowiec

Właściwie nazwa moja, oryginalnej nie znam, polecam bardzo, w sam raz na zbliżające się Komunie 🙂
Potrzebujemy:

Na ciasto :
3 szkl mąki pszennej
30 dag margaryny
3 żółtka + 1 całe jajko
1 łyżeczka proszku do pieczenia

3 łyżeczki cukru kryształu do piany
szczypta soli

Do masy:
30 dag masła
puszka kajmaku

Do posypania 2 paczki (po 100g) płatków migdałowych

Zarabiamy ciasto jak kruche, dzielimy na 3 części, 2 wkładamy do lodówki.
Jedną rozwałkowujemy do blaszki (taka średnia, nie bardzo duża), ubijamy 1 białko z 1 łyżeczką cukru i odrobiną soli na bardzo sztywno i wykładamy na ciasto. Pieczemy w 170st., do zezłocenia, ok 20-30min, ja piekę w opcji sam dół, gdyż inaczej beza z góry mi się przypala, a dół niedopieka.
I tak 3 razy, upieczone blaty studzimy.
Masło ucieramy z kajmakiem, smarujemy każdy blat, a na masę sypiemy grubo, od serca, migdały.
Wierzchni blat też smarujemy i posypujemy .

Ciasto jest pyszne, jedyny mankament – trudno się je je widelcem, najlepiej brać w łapę i szamać 😉

Ps. Nie ma pomyłki, ciasto kruche jest bez cukru 🙂

Zdrowie i uroda
pierwszy okres po porodzie
jestem 2 mc po porodzie i karmilam miesiac piersia i nie mam jeszcze okresu. Czy to normalne? Mialam jednego dnia plamienie i silny bol brzucha wlasnie jak na okres i
Czytaj dalej
Wiek przedszkolny
Łóżko dla 4-latka
Szukam jakiegoś fajnego, solidnego łóżka dla 4-latka. Możecie coś poradzić?
Czytaj dalej