mirabelki nieszczęsne…

Postów wyświetlanych: 10 - od 1 do 10 (wszystkich: 10)
  • Autor
    Wpisy
  • #100904

    marta

    właśnie… babcia mnie uraczyła wieeeelkim wiadrem tego cudactwa… i powiedziała żebym przetwory porobiła to dam jej spróbowac… a ja z tych mało uzdolnionych kulinarnie… jak mi dżem był potrzebny to kupiłam ….a nie tam bebrac się pół lata… ale teraz się nie wymigam… pomóżcie co z tego można zrobic??

    #2727970

    gargamelek

    Zamieszczone przez omartusiak
    właśnie… babcia mnie uraczyła wieeeelkim wiadrem tego cudactwa… i powiedziała żebym przetwory porobiła to dam jej spróbowac… a ja z tych mało uzdolnionych kulinarnie… jak mi dżem był potrzebny to kupiłam ….a nie tam bebrac się pół lata… ale teraz się nie wymigam… pomóżcie co z tego można zrobic??

    a co to sa mirabelki?:Hmmm…:



    #2727971

    Anonim

    Zamieszczone przez gargamelek
    a co to sa mirabelki?:Hmmm…:

    takie male zolte jakby sliwki, czesto rosna dziko:)

    #2727972

    gargamelek

    aaaaa.:Wstyd:

    oj no przecież wiedziałam :Hyhy:

    #2727973

    qr-chuck

    Zamieszczone przez omartusiak
    właśnie… babcia mnie uraczyła wieeeelkim wiadrem tego cudactwa… i powiedziała żebym przetwory porobiła to dam jej spróbowac… a ja z tych mało uzdolnionych kulinarnie… jak mi dżem był potrzebny to kupiłam ….a nie tam bebrac się pół lata… ale teraz się nie wymigam… pomóżcie co z tego można zrobic??

    Podobno na kompoty są świetne – ale nigdy nie próbowałam robić :Wstyd:

    #2727974

    marta

    Zamieszczone przez majowamama
    W zeszłym roku mąż mnie tym zastrzelił 🙂
    Ugotowałam z pestkami, odparowało się trochę, przecisnęłam przez metalowe sitko,żeby się pestek i skórek pozbyc, zagotowałam, pod koniec dodałam cukier (nie miałam żelującego, szkoda, bo cierpliwosci na odparowanie mi nie starczyło i ciut rzadkie wyszło ) gorące pozakręcałam w słoikach i ustawiłam do góry dnem.
    Mam dżem-polewę do naleśników. Potrzebują sporo cukru, bo są dość kwaśne, ale z naleśnikiem cudo 🙂

    a ile tego cukru na ile kg?



    #2727975

    kantalupa

    namietnie zbieram na kompoty
    rosnie takie kilka drzewek w okolicach mojegodomu
    gotuje na biezaca, ale zrobilam tez kilka sloikow w cukrze, moze sie utrzymaja do zimy????

    #2727976

    marta

    no chyba powinny się utrzymac… no chyba że zjecie przed zimą:)

    #2727977

    szkocik

    Ja też kompoty robię

    #2727978

    monnnia

    Mirabelki kwasne?
    Mieszkam we Francji i w naszym regionie to przysmak …. ale odmiany sa bardzo slodkie…. tutaj to przewaznie robi sie tart z mirabelek ( podklad jak ciasto kruche i potem pelno owocow naprawde pycha 🙂

Postów wyświetlanych: 10 - od 1 do 10 (wszystkich: 10)


Musisz się zarejestrować lub zalogować, żeby odpowiedzieć

Close