Biedronki i inne supermarkety zawalone obecnie kapustami….. tanimi kapustami
Mi sie pomysły skończyły na jej przetwarzanie
Zrobiłam już chyba z 5 garów kapusty z kiełbaską i koperkiem
Od Tesciowej dostałam gołębie….
i co dalej…..
co z niej zrobić żeby nudno nie było…
14 odpowiedzi na pytanie: MŁODA KAPUSTA i co dalej…..
Ja kroję taką kapuchę na 4 części. Gotuję. I taką ćwiartkę podaję na talerz, polewam bułką tartą z masłem.
Moja mama kroi kapustę na plastry (ok 2-3 cm) i smaży jak kotlety (panieruje w jajku i bułce).
Lubię zapiekankę z kapusty. Kroję kapustę i daję na dno naczynia żaroodpornego, na to kalafior, ziemniaki, jakaś kiełbacha i znów kapusta. I do piekarnika na 1,5-2 godz.
Z fasolą jaśkiem zrób.
Gotujesz kapuchę, gotujesz jaśka i mieszasz. Doprawić można masłem i odrobiną koncentratu pomidorowego.
Po prostu inny wymiar kapusty 🙂
ja robie tak:
poszatkować, dodac mnóstwo piór zielonej cebulki i koperku, zalać wodą, jak zmięknie zabielić śmietaną z mąką, doprawić sól, pieprz, maggi. do mielonych, schabowych, piersi z kurczaka jest pyszna
taa….. wersja na kalafiora też mi znana
o to fajne… dzięki
Duszona na maśle z jabłkiem lub agrestem
Gotowana z boczkiem i kiełbaską i dokwaszona octem. Mniam.
Gdyby nie to, że karmię, to sama bym zjadła
No i się obśliniłam…
Z agrestem można zrobić pyszny bigosik 😉
Polecam surówki wszelkiego rodzaju. Moja ulubiona: kapucha, starta marchew i szczypiorek albo cebula w piórka + sól, cukier, pieprz, sok z cytryny i olej… Czasem też starta rzodkiewka. No uwielbiam
Można też kombinować z majo i groszkiem, kukurydzą…
Ja jestem mięsożerna, ale taką młodą kapuchę to uwielbiam bez dodatków mięsnych tylko: kapusta, koper, masło, sól (ewentualnie kostka czy ziarenka smaku). Kiedyś dodałam pieczarki i kiełbasę to mi tylko smak zepsuły. Polecam taką prostą wersję, wystarczy trochę poddusić i można jeść.
pychota-polecam!
poza tym bigos z samej mlodej kapusty, lazanki z kapusta, kapusta z koperkiem albo z zasmazka…
ja uwielbiam cos takiego:
karczek kroi się w plastry, przyprawia
kapuste kroi sie tez w plastry
w naczyniu żaroodpornym układa się wzdłuż naczynia (nie warstwami!)- plaster kapusty, plaster karczku; zalewa się butelką pikantnego ketchupu i do piekarnika
pycha!
Widać, że kobieta pracująca. Szybkie, proste i pyszne
Na 100% zrobię 😀 Dzięki wielkie
Dziewczyny a podajcie mi jak zrobić taką zasmażaną kapustke z koperkiem uwielbiam a nigdy mi nie wychodzi
moj m tez pracujacy, a jednak codziennie spedza 1-2h w kuchni :p
imo to kapusta moze byc albo zasmazana, albo z koperkiem i smietanka…
Znasz odpowiedź na pytanie: MŁODA KAPUSTA i co dalej…..