MOje tradycyjne kajmakowe mazurki:)

Nie sa takie pracochlonne jak się wydaje;) Jak ktos chętny to sprawdzonym przez 3 pokolenia przepisem sie podzielę;)

Mazurek patryjoty

Łączka

kurczaczek

Piłecxzka

Długo bym mogła 28 szt miałam

76 odpowiedzi na pytanie: MOje tradycyjne kajmakowe mazurki:)

  1. Ale czaderskie mazurki
    A jaka ilość
    Dawaj przepis 😀

    • aż się wstydzę…bo to strasznie nie poprawne dietetycznie;)

      ciasto:

      1kg mąki
      4 żółtka
      1szkl. smietany
      1 proszek do pieczenia
      400 g margaryny
      odrobina smalcu..jak taka potrzeba, tzn mimo wszystko jakies kruche jest

      Zagniatamy ciasto, rozwalkowujemy na ok. 1cm i wycinamy kształt mazurka. Brzegi smarujemy białkiem i przyklejamy brzegi. Ja redełkiem wycinam z ciasta, wzdłuż konturu wyjętego mazurka. Pikamy widelcem w kilku miejscach, robiąc ujście dla powietrza z ciasta ( nie porobia się gorki)
      Pieczemy w min 220 stopniach na slomkowy kolor.

      kajmak

      1l. mleka pelnego
      1kg cukru
      160g tluszczu
      100g cukru pudru.
      2 ł. kakao

      Mleko gotujemy, jak juz jest ciepłe wsypujemy cukier – dokladnie rozmieszać. Gotujemy mleko – mieszając co kilka minut – aż będzie tak gęste, że kropla puszczona na talerzyk nie rozplywa się. To trwa około 1.5 – 2h w duzym, metalowym garnku ( takim do zupy) – duża powierzchnia parowania i wysoko do kipienia;)
      do takiego mleka dodajemy tłuszcz utarty z cukrem pudrem i kakao. Zdejmujemy z ognia, mieszamy aż się tłuszcz rozpuści i wylewamy na spody mazurków.

      Szybko dekorujemy bo dobry kajmak szybko twardnieje. Jak za szybko dodamy tluszcz będzie bardziej przypominał krówki i długo będzie twardniał w środku czesto nie twardniejąc wcale 😉 Za późno to będzie bardzo kruchy, nie gladki;) ale zawsze tak samo słodki;)

      a jakie mazurki robi się u was?

      • kasia jestes wielka-w pozytywnym tego slowa znaczeniu- dzieki za przepis:Buziaki:

        • Cuda

          Ja idę na łatwiznę z kajmakiem – kupuję mleko słodzone w puszce i gotuję 2,5 godziny. Potem chłodzenie (w zamkniętej!!! otwarcie gorącego grozi wybuchem 😀 ) i gotowe. Tylko nie wiem, czy dam radę w tym roku zrobić. Przed Wielkanocą będziemy u teściów, a teściowa wpuszcza do kuchni tylko żeby inni mogli zjeść co ona przygotowała

          • Zamieszczone przez ztforka
            Cuda

            Ja idę na łatwiznę z kajmakiem – kupuję mleko słodzone w puszce i gotuję 2,5 godziny. Potem chłodzenie (w zamkniętej!!! otwarcie gorącego grozi wybuchem 😀 ) i gotowe. Tylko nie wiem, czy dam radę w tym roku zrobić. Przed Wielkanocą będziemy u teściów, a teściowa wpuszcza do kuchni tylko żeby inni mogli zjeść co ona przygotowała

            wiem wiem teraz wiekszośc przepisów bazuje na takim kajmaku. Proponuję raz porównać:)

            fajna teściowa w sumie;) nie ma co narzekac;)

            • Kasia, zrobię!!! a co mi tam! chuda i tak nie jestem 😉
              powiedz mi, a ta ilość co podałaś, to na ile takich cudeniek starczy??

              ślinotok mam od wczoraj jak patrzę na te zdjęcia..

              • Zamieszczone przez Tosia…
                Kasia, zrobię!!! a co mi tam! chuda i tak nie jestem 😉
                powiedz mi, a ta ilość co podałaś, to na ile takich cudeniek starczy??

                ślinotok mam od wczoraj jak patrzę na te zdjęcia..

                z kilogama masz 4-5 mazurków średnich

                powodzenia i smacznego 🙂

                • Właśnie szukałam przepisu na mazurek:) dzięki

                  • Matko jedyna! Mazurki przepiękne! I pewnie przepyszne
                    Zdobienia świetne. Pozwól, że odagapię 😉

                    U nas mazurki są bardzo różne. I ciasto robimy inaczej
                    Ale najczęściej czekoladowo-bakaliowe, makowo-orzechowe i ZAWSZE kaimakowo-bakaliowe lub kaimakowo-czekoladowe
                    Kaimak raczej z puszki – imo ten sam smak. Babrania mniej. Gotowania tyle samo

                    • Zamieszczone przez Bep
                      Matko jedyna! Mazurki przepiękne! I pewnie przepyszne
                      Zdobienia świetne. Pozwól, że odagapię 😉

                      U nas mazurki są bardzo różne. I ciasto robimy inaczej
                      Ale najczęściej czekoladowo-bakaliowe, makowo-orzechowe i ZAWSZE kaimakowo-bakaliowe lub kaimakowo-czekoladowe
                      Kaimak raczej z puszki – imo ten sam smak. Babrania mniej. Gotowania tyle samo

                      odgapij odgapiaj:)

                      kaimakowo czekoladowe…jak to?
                      inne ciasto? słodkie?
                      chętnie się douczę…

                      ja jeszcze kilka lat temu robiłam kaimak tylko z “krowiego” mleka;) nie uznając nawet “kupnego” 😉 do mazurków;) kiedyś zabraklo i poleciałam do sklepu i okazało się, że z takiego “kupnego” łatwiej się gotuje.. Nie pali się, nie kipi, mniej mieszania…. Ale czy do puszkowego się kiedys przekonam;) nie wiem;)

                      • Zamieszczone przez kaktus…
                        odgapij odgapiaj:)

                        Senk ju.
                        No to w tym roku mazurki będą poozdabiane… jakoś

                        Zamieszczone przez kaktus…
                        kaimakowo czekoladowe…jak to?

                        Ciasto, kaimak bez dodatków i na to rozpuszczona na parze gorzka/mleczna czekolada. Oczywiście posypane orzechami/migdałami. Jedna porcja ma milion kalorii. Ale jakie one pyszne

                        Zamieszczone przez kaktus…
                        inne ciasto? słodkie?

                        Ano słodkie. Ale można tę słodkość sobie jakoś dozować i część cukru ominąć. Za to smak – niebo w gębie. Maślany… Ulubiony mojej Mamy. Więc nie kombinuję

                        • Zamieszczone przez Bep
                          Senk ju.
                          No to w tym roku mazurki będą poozdabiane… jakoś

                          Ciasto, kaimak bez dodatków i na to rozpuszczona na parze gorzka/mleczna czekolada. Oczywiście posypane orzechami/migdałami. Jedna porcja ma milion kalorii. Ale jakie one pyszne

                          Ano słodkie. Ale można tę słodkość sobie jakoś dozować i część cukru ominąć. Za to smak – niebo w gębie. Maślany… Ulubiony mojej Mamy. Więc nie kombinuję

                          a bo dla mnie kaimak to taka czekolada wlasnie…jak w tych moich…czyli kaimak to zasadniczo taka mleczna masa jak rozumiem…

                          ja jestem z Kaszub, tu się mazurków jakoś nie robi. Te moje babcia robila od zawsze…i nie, że tradycja ale jako młoda mężatka na jakimś kursie gotowania sie nauczyła i dziadkowi smakowało;) to zostało;)

                          a nie słodkie ciasto mi pasuje, bo ta masa kaimakowa mega slodka..to sie jakoś wyrównuje;)

                          • ZROBIŁAM!!!!!

                            TA DAMMMM…

                            • Zamieszczone przez Tosia…
                              ZROBIŁAM!!!!!

                              TA DAMMMM…

                              ta gałązka “bazi” mistrzostwo świata dla mnie;) koniecznie zgapię jezeli pozwolisz za rok:)

                              • Zamieszczone przez kaktus…

                                ta gałązka “bazi” mistrzostwo świata dla mnie;) koniecznie zgapię jezeli pozwolisz za rok:)

                                luzik! Ja zgapiłam pisklaka od ciebie 😉

                                  • Dziewczyny,
                                    genialne mazuraki:)

                                    robię jutro:D
                                    i kusi mnie kaktusowy kajmak ale się go z letka ‘boje’;)
                                    Tosia, gotowałaś?
                                    bo że dla Kasiuli to pestka to już wiemy:D

                                    • Zamieszczone przez mai
                                      Dziewczyny,
                                      genialne mazuraki:)

                                      robię jutro:D
                                      i kusi mnie kaktusowy kajmak ale się go z letka ‘boje’;)
                                      Tosia, gotowałaś?
                                      bo że dla Kasiuli to pestka to już wiemy:D

                                      Gotowałam jak Kaktus kazała 😀
                                      fakt- trochę stania jest, bo czasem trzeba zamerdać w garze, ale nic nie kipi, nic się nie przypala – prosta sprawa!

                                      • Piękne!

                                        A ten przepis na masę kajmakową…sentyment mam 🙂

                                        • Zamieszczone przez Tosia…
                                          nic nie kipi, nic się nie przypala

                                          przekonałaś mnie:D
                                          czy podane proporcje na kajmak wystarczą na porcję ciasta z 1kg mąki?

                                          Znasz odpowiedź na pytanie: MOje tradycyjne kajmakowe mazurki:)

                                          Dodaj komentarz

                                          Angina u dwulatka

                                          Mój Synek ma 2 lata i 2 miesiące. Od miesiąca kaszlał i smarkał a od środy dostał gorączki (w okolicach +/- 39) W tym samym dniu zaczął gorączkować mąż –...

                                          Czytaj dalej →

                                          Mozarella w ciąży

                                          Dzisiaj naszła mnie ochota na mozarellę. I tu mam wątpliwości – czy w ciąży można jeść mozzarellę?? Na opakowaniu nie ma ani słowa na temat pasteryzacji.

                                          Czytaj dalej →

                                          Ile kosztuje żłobek?

                                          Dziewczyny! Ile płacicie miesięcznie za żłobek? Ponoć ma być dofinansowany z gminy, a nam przyszło zapłacić 292 zł bodajże. Nie wiem tylko czy to z rytmiką i innymi. Czy tylko...

                                          Czytaj dalej →

                                          Dziewczyny po cc – dreny

                                          Dziewczyny, czy któraś z Was miała zakładany dren w czasie cesarki? Zazwyczaj dreny zdejmują na drugi dzień i ma on na celu oczyszczenie rany. Proszę dajcie znać, jeśli któraś miała...

                                          Czytaj dalej →

                                          Meskie imie miedzynarodowe.

                                          Kochane mamuśki lub oczekujące. Poszukuję imienia dla chłopca zdecydowanie męskiego. Sama zastanawiam się nad Wiktorem albo Stefanem, ale mój mąż jest jeszcze niezdecydowany. Może coś poradzicie? Dodam, ze musi to...

                                          Czytaj dalej →

                                          Wielotorbielowatość nerek

                                          W 28 tygodniu ciąży zdiagnozowano u mojej córeczki wielotorbielowatość nerek – zespół Pottera II. Mój ginekolog skierował mnie do szpitala. W białostockim szpitalu po usg powiedziano mi, że muszę jechać...

                                          Czytaj dalej →

                                          Ruchome kolano

                                          Zgłaszam się do was z zapytaniem o tytułowe ruchome kolano. Brzmi groźnie i tak też wygląda. dzieciak ma 11 miesięcy i czasami jego kolano wyskakuje z orbity wygląda to troche...

                                          Czytaj dalej →
                                          Rodzice.pl - ciąża, poród, dziecko - poradnik dla Rodziców
                                          Logo
                                          Enable registration in settings - general