moje wyniki… do interpretacji

Witam serdecznie,
szukam przyczyny obumarcia dwóch moich ciąż, stad moje pytanie o wyniki:
w 4 dc:
FSH – 6,66 mJU/ml — norma: 3,9 – 12,0mJU/ml
LH – 6,46 mJU/ml — norma: 1,5 – 8,0mJU/ml
Estradiol – 32,96 pg/ml — norma: 26,32 – 159-84
Prolaktyna – 569,4 mIU/L — norma: 64,0 – 395,0

wczesniej robiłam też:
hTSH – 2,19 uIU/mL — norma: 0,465 – 4,68
Free T4 – 1,10 ng/dl — norma: 0,78 – 2,19
Free T3 – 4,08 pg/ml — norma 2,27 – 6,16

na mój rozum wszystko poza PRL w normie. czy wlasnie PRL mogła byc przyczyna poronień?…

bede wdzięczna za pomoc i odpowiedź
pozdrawiam

Olcia

6 odpowiedzi na pytanie: moje wyniki… do interpretacji

mkkafe Dodane ponad rok temu,

Re: moje wyniki… do interpretacji

Slyszalam ze PRL moze miec na to wplyw. Jesli dochodzi do jajeczkowania przy wysokim poziomie PRL to samo jajeczko moze byc “wadliwe”, slabe, brakowac mu niezbednych markerow – i stad ciaza obumiera. Ale nie przejmuj sie. Szybka kuracja bromergonem powinna dac od razu efekt. zazwyczaj PRL daje sie latwo zbic. Ja zbijalam niecale 4 miesiace, a mialam wynik – katastrofa, poziom byl przekroczony 50 krotnie (po obciazeniu).Pozdrawiam

Monika, Agatka + Ktosik

Dodane ponad rok temu,

Re: moje wyniki… do interpretacji

czyli jednak PRL ma znaczenie przy poronieniu…
bo spotkałam sie wlasnie z opinią że wysoka prl ma wpływ na samo zapłodnienie (owulację), ale nie moze byc przyczyną poronienia (???)

ech…

agahh Dodane ponad rok temu,

Re: moje wyniki… do interpretacji

Cos moze byc nie tak z jajeczkowaniem patrzac na wyniki z 4dc fsh i lh.Niestety sadze, ze prolaktyna ma tu duzo do czynienia
:)))))))
witam w klubie hihihihi hieprprolaktynemek:)))))))

21.05.04 nie starajaca sie
[Zobacz stronę]

axyz Dodane ponad rok temu,

Re: moje wyniki… do interpretacji

Jednego możesz być pewna, nie masz PCO 🙂
A co do prolaktyny to lekarz mi powiedział, że prolaktyna może utrudniać zaciążenie, ale nie powoduje obumarcia ciąży, choć z drugiej strony czytałam że przy ze wysokiej prolaktynie może być upośledzone ciałko żółte.
“Prolaktyna jest hormonem przysadki. Jej podwyższone stężenie obniża poziom gonadotropin (zwłaszcza LH), zaburza mechanizm owulacji i prowadzi do niewydolności fazy lutealnej. Jej poziom jest względnie stały w cyklu miesiączkowym, lecz ulega zmianom w dobowym i jest wyższy nocą w porze snu.”

Anka

Dodane ponad rok temu,

Re: moje wyniki… do interpretacji

agaHH, co moze być nie tak z jajeczkowaniem patrząc na wyniki FSH i LH ??
Przeraziłaś mnie troszke, bo myślałam że jeśli mieszczą sie w normie a ich stosunek jest zblizony do 1 to wszystko jest ok

proszę niech ktos mi to wytłumaczy

Dodane ponad rok temu,

Re: moje wyniki… do interpretacji

agaHH, co moze być nie tak z jajeczkowaniem patrząc na wyniki FSH i LH ??
Przeraziłaś mnie troszke, bo myślałam że jeśli mieszczą sie w normie a ich stosunek jest zblizony do 1 to wszystko jest ok

proszę niech ktos mi to wytłumaczy

Znasz odpowiedź na pytanie: moje wyniki… do interpretacji?

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Wszystko o porodzie
w którym tygodniu poród?
witam czy mogłybyście napisać w którym tygodniu wasze pociechy przyszły na świat? podobno norma to 38-42 tydzień ? andziulka i synuś08.03.05
Czytaj dalej
Dla starających się
Żóltaczka
Od niedawna staramy się o dziecko. Nie pomyśleliśmy tylko o jednym - ja byłam szczepiona na żółtaczkę, ale dawno temu i przyjęłam tylko 2 zastrzyki. Zrobiłam sobie dziś badania na
Czytaj dalej